SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hudodelska združba tihotapila ljudi čez mejo

4

termometer

Včeraj je na zatožno klop sedlo sedem od devetih obdolžencev, ki jim obtožnica očita, da so ilegalnim prebežnikom pomagali prestopiti mejo.

Prvo- in drugoobtoženi, Mirwais Tokhi iz Afganistana in Elvis Dizdarević, sta na sodišče prišla v spremstvu paznikov, saj sta od julija lani v priporu, medtem ko se Anis Ličina, Amer Čurić, Milan Došenović, Darko Kondič, Dejana Plavšič, Almir Pehlić in Rok Škoberina branijo s prostosti. Ker se vabilu na sojenje nista odzvala Kondič in Škoberina, je sodnik zanju za naslednjo obravnavo odredil prisilno privedbo. Večina obdolženih je že bila kaznovana za različna kazniva dejanja.

Ponudbo tožilstva sprejela dva od sedmih obdolženih Tožilec Gregor Žika Ševo je danes obdolženim v zameno za priznanje krivde ponudil ugodnejše kazni. Tako je za Tokhija in Dizdarevića predlagal šest let zapora in po 15 tisoč evrov denarne kazni, za Ličino tri leta in pol zapora, za Čurića dve leti pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let in tri tisoč evrov denarne kazni Za Došenovića je predlagal leto in pol zapora ter dva tisoč evrov denarne kazni, za Kondiča pogojno kazen eno leto zapora s preizkusno dobo treh let in tisočaka denarne kazni, za Plavšičevo tri mesece pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let in plačilo 500 evrov. Škoberino bi v zapor poslal za leto in pol, plačati bi moral tisoč evrov, za Pehlića pa leto zapora in tisoč evrov kazni.

Po kratkem posvetu s svojimi zagovorniki sta ponudbo tožilstva sprejela le dva, in sicer Amer Čurić in Almir Pehlić, preostali so očitana dejanja zanikali, zato se bo začel običajni postopek z dokazovanjem.

Eden vozil, drugi organiziral prevoz tujcev Obtožnica Čuriću sicer očita dve kaznivi dejanji prepovedanega prehajanja meje, Pehliću pa eno. Čurić je skupaj s Tokhijem in Dizdarevićem 21. marca 2013 z Madžarske v Slovenijo in nato prek Avstrije v Nemčijo nezakonito spravil devet državljanov Afganistana in Bangladeša, pri čemer je imel Čurić vlogo voznika. Za to delo so dobili 3500 evrov plačila. Ćurić je nato skupaj z omenjenima zadevo ponovil še 14. aprila 2013, ko so iz Madžarske prek Avstrije v Nemčijo spravili šest tujcev, po vsej verjetnosti državljane Afganistana. Čurić naj bi s še enim voznikom po imenu Roki prevzel ilegalne prebežnike na železniški postaji v Budimpešti, kamor so se pripeljali z vlakom iz Debrecena, kjer je azilni dom. Zaslužili so 1800 evrov.

Pehliću obtožba očita, da je 4. maja 2013 iz Madžarske v Slovenijo skupaj še z nekaterimi obdolženci organiziral nelegalen prevoz šestih Afganistancev in enega Turka, pri tem pa so zaslužili med 2100 in 2450 evri. Izrek kazni bo 19. februarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin