Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 11.39

8 let

Hrvaško vrhovno sodišče potrdilo osem let zapora za Kamenika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo razsodbo reškega sodišča, ki je mednarodno skupino preprodajalcev mamil na čelu s Kristijanom Kamenikom obsodilo na skupno približno 60 let zapora.

Najvišji kazni, po osem let zapora, sta dobila Kristijan Kamenik in njegov reški sodelavec Marijan Surjan.

Tudi brez spornih je bilo dovolj drugih dokazov Člani skupine so bili septembra 2009 na sodišču na Reki obsojeni na približno 60 let zapora, a je hrvaško vrhovno sodišče lani jeseni sodbo zaradi nezakonitih dokazov razveljavilo. Novo sojenje se je na Reki začelo januarja letos, sporne dokaze pa so izpustili, saj so ocenili, da obstaja proti enajstim tihotapcem dovolj drugih obremenjujočih dokazov. Nato so februarja 38-letnega Kamenika in njegove sodelavce vnovič spoznali za krive preprodajanja mamil na reškem območju.

Na drugem sojenju je krivdo priznal Kamenik, ki je na prvem sojenju zavračal krivdo, je v drugo priznal kaznivo dejanje in se zanj pokesal, kljub temu pa mu je bila - enako kot na prvem sojenju - izrečena kazen osmih let zapora. Tudi ostalim članom skupine so potrdili približno enake kazni, kot so jim bile izrečene na prvem sojenju.

Kamenik: Odvisen sem bil zaradi pritiskov v Sloveniji Kamenik je na drugem sojenju zahteval milejšo kazen. To je med drugim utemeljeval s tem, da je na opatijskem območju živel leto in pol ter da v tem času ni prišel navzkriž z zakonom, dejal pa je tudi, da je bil odvisen od heroina zaradi pritiskov proti njemu v Sloveniji. Zato naj bi se tudi zapletel v tihotapljenje mamil, pri čemer je priznal, da je nabavljal kilogram heroina po 15.000 evrov.

Po pritožbi obrambe je hrvaško vrhovno sodišče v Reki izrečeno kazen tokrat potrdilo, in sicer na razpravi v Zagrebu oktobra letos. "Sprejeli so vse sklepe reškega sodišča s ponovljenega sojenja, o čemer so nas obvestili pred nekaj dnevi," je potrdil tiskovni predstavnik reškega sodišča.

Na ponovljenem sojenju je krivdo priznala večina obtoženih Osem let zapora je vrhovno sodišče potrdilo tudi za Surjana, čeprav so mu na ponovljenem sojenju na Reki znižali kazen na šest let zapora. Surjan, ki je bil vodja verige preprodajalcev mamil na Reki, je na ponovljenem sojenju tako kot Kamenik priznal krivdo, enako je storila tudi večina ostalih obtoženih. V odsotnosti so poleg tega na šest let zapora obsodili bolgarskega državljana Ivajla Aleksandrova, ki je za Kamenika hranil, pakiral in prodajal mamila Surjanovim preprodajalcem. Amirja Zafirovića so obsodili na pet let zapora, sicer pa je zaradi preteklih kaznivih dejanj obsojen na 12 let enotne zaporne kazni.

Vrniti bodo morali okoli 135.000 evrov Obsojenci bodo morali poleg tega vrniti približno 135.000 evrov, ki so jih kot člani skupine zaslužili s prodajo mamil na reškem območju in jih je sodišče zaplenilo. Slabo polovico tega zneska, približno 54.000 evrov, naj bi odvzeli Kameniku, okrog 40.000 evrov pa Surjanu.

V Sloveniji je bila obsodba zaradi štirikratnega umora razveljavljena Hrvaški mediji so poročali, da ima Kamenik vzdevek "slovenski Arkan" zaradi podobnosti v kriminalnih življenjepisih njega in zloglasnega, že pokojnega pripadnika srbskega podzemlja Željka Ražnatovića - Arkana. Kamenik je bil v Sloveniji obsojen zaradi štirikratnega umora, vendar je slovensko vrhovno sodišče razsodbo razveljavilo.

Ne spreglejte