Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2011,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 10. 2011, 10.22

8 let

Državni sekretar Horvat odstopil še pred preiskavo policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Preiskava, ki jo na službi vlade za lokalno samoupravo izvajajo kriminalisti, se nanaša na zadeve oziroma postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015.

Že zjutraj je odjeknila novica, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) skupaj z drugimi kriminalisti in policisti uprave kriminalistične policije in več policijskih uprav izvajajo 13 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana. Sedem preiskav izvajajo pri fizičnih osebah, štiri pri pravnih osebah, dve hišni preiskavi pa se izvajata v prostorih državnih organov. Prav tako bodo preiskali osem osebnih vozil, je poudaril pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko.

Dvema osebama so odvzeli prostost V sklopu aktivnosti so dvema osebama zaradi zbiranja obvestil odvzeli prostost, v času izvajanja aktivnosti pa bosta tudi začasno pridržani. Z aktivnostmi na terenu bodo preiskovalci nadaljevali še pozno v noč, je dejal Črepinko. "V naslednjih dneh pa nas čaka pregled zaseženega gradiva, elektronskih podatkov, računalnikov in pa zbiranje dodatnih obvestil," je dejal.

"Preiskovalcem nudimo vso potrebno podporo" Državni sekretar Bojan Suvorov je zatrdil, da tako on kot sodelavci v službi preiskovalcem nudijo vso potrebno podporo za nemoteno izvajanje preiskave. Potrdil je, da so preiskovalci še v prostorih službe, kdaj bo preiskava zaključena, pa ni mogel napovedati. Da se preiskava nanaša na zadeve oz. postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015, je potrdil tudi sam Suvorov.

Policisti in kriminalisti tudi v prostorih državnega sekretarja Horvata, ki odstopil Preiskovalci NPU in urada kriminalistične policije izvajajo preiskavo tudi v prostorih državnega sekretarja Andreja Horvata. Preiskava se nanaša na zadeve oziroma postopke, vezane na izvajanje zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015, so sporočili s kabineta predsednika vlade. V kabinetu so tako potrdili novico, da naj bi kriminalisti preiskovali tudi Horvata. Ob tem pa so navedli še, da je Pahor sprejel odstop Horvata, ki mu ga je ta izročil v ponedeljek, in bo na četrtkovi seji vlade tudi razrešen.

Komisiji za preprečevanje korupcije za predodelitve nalog Horvata V premierjevem kabinetu so spomnili, da je Pahor že 1. decembra lani Horvatu naložil, da mu le-ta do 6. decembra pripravi poročilo o njegovi vlogi pri izvajanju javnih razpisov ter javnih naročil v okviru izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurju. Zaradi očitkov o možnem konfliktu interesov in posledično suma korupcije je kabinet istega dne poročilo Horvata posredoval komisiji za preprečevanje korupcije in jo prosil za mnenje v zvezi z ravnanjem državnega sekretarja v navedenem projektu. Marca je komisija za preprečevanje korupcije Pahorju predlagala, naj preuči možnost začasne predodelitve nalog Horvata v okviru programa Pomurje 2015 na drugega funkcionarja in s tem njegovo izvzetje iz neposrednega vplivanja na odločitve povezane s tem projektom. Pahor je to priporočilo upošteval, še poudarjajo.

Policiste pri Horvatu menda zanimajo pogodbe, sklenjene v okviru zakona o razvojni podpori Pomurski regiji. Sporne pogodbe, sklenjene s podjetji Pristop, Pribinovina in Oikos, je zaradi domnevnih nepravilnosti zamrznila nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan. Zaradi sumov klientelističnega in koruptivnega ravnanja državnega sekretarja Horvata, ki je pripravil javna naročila in takrat vodil projektno pisarno vlade v Pomurju, je takratna ministrica Trobec Bučan odredila revizijo pogodb, sklenjenih v okviru pomurskega zakona. Prvi, delni rezultati revizije so pokazali nepravilnosti, saj po njenih navedbah v proračunu ni bil zagotovljen denar za izvajanje podpisanih pogodb.

V Pristopu zanikajo, da bi pri njih potekala preiskava V Pristopu so sicer zanikali, da bi kriminalisti pri njih izvajali preiskavo. "Kriminalisti pri nas niso bili - ne vem, če bodo prišli. Najverjetneje ne in tudi ne vem, zakaj bi," je dejal partner in solastnik Pristopa Andrej Drapal. Ob tem je poudaril, da so posli Pristopa jasni in transparentni. "Mi smo na javnem razpisu s Službo vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) - ne z Andrejem Horvatom - podpisali zadevo, jo izvajali, dokler je ni SVLR popolnoma necivilizirano prekinil," je poudaril in dodal, da bo služba zato imela še "hude probleme".

Drapal: Horvat je odličen ekspert S Horvatom pa v Pristopu po njegovih besedah niso imeli nič drugega, razen da so se v toku izvajanja pogodbe z njim kot z vsebinskim koordinatorjem slišali in dobivali, kar je povsem normalno. Horvat je sicer po mnenju Drapala "odličen ekspert" in je deloval v marsikateri mednarodni skupini, čeprav ne s Pristopom. Sicer pa Drapal sklepa, da so kriminalisti v domžalskem podjetju Oikos, saj je "verjetno" to podjetje kdaj v preteklosti na projektih delalo skupaj s Horvatom. Odgovora iz Oikosa še ni, prav tako v generalnem sekretariatu vlade še niso ne potrdili ne zanikali novice, da naj bi bili preiskovalci tudi tam.

Za več kot milijon evrov škode Po ocenah NPU je v kaznivih dejanjih, povezanih z uporabo proračunskih sredstev in zlorabo uradnega položaja, nastalo za več kot milijon evrov škode, je dejal Črepinko. Preiskavo, ki poteka na območjih policijskih uprav Ljubljana in Murska Sobota, je v začetku leta začela Policijska uprava Murska Sobota, junija pa so jo prevzeli v NPU, je pojasnil Črepinko. Po njegovih besedah je še prezgodaj za natančne ocene nastale škode.

Preiskujejo kazniva dejanja od konca leta 2009 do letošnjega leta Črepinko pa je dejal, da v omenjeni preiskavi, ki jo usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilcu preiskujejo sume več storitev kaznivih dejanj, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. NPU skupaj s Komisijo za preprečevanje korupcije, davčno upravo in uradom za preprečevanje pranja denarja preiskuje sume več kaznivih dejanj v povezavi z uporabo proračunskih sredstev in za izvedbo javnih naročil vse od konca leta 2009 do letošnjega leta, je dodal.

Osumljeni grozi od enega do osmih let zapora Za kazniva dejanja, ki jih preiskuje NPU, kazenski zakonik predvideva od enega do osmih let zapora. Črepinko je na vprašanje, ali gre za "politično načrtovano" akcijo dejal, da mora policija svoje naloge opravljati skozi vse leto, ne glede na politično dogajanje v državi. "Policija svoje naloge izvaja ne glede na to, kdo so osumljenci v postopkih," je poudaril Črepinko.

Ne spreglejte