Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 16.18

8 let

Drugostopenjsko razsodišče v primeru Nekrep spremenilo sklep prve stopnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Drugostopenjsko razsodišče zdravniške zbornice je v primeru Nekrep zdravnici Kaničevi izreklo ukrep začasnega odvzema licence za štiri mesece in obvezno dopolnilno trimesečno strokovno izobraževanje.

Drugemu zdravniku, asistentu Robertu Pogorevcu je drugostopenjsko razsodišče zdravniške zbornice zreklo opomin in enomesečno dopolnilno izobraževanje. Spremenjen sklep prvostopenjskega razsodišča Drugostopenjsko razsodišče je tako spremenilo sklep prvostopenjskega razsodišča, ki je zdravnici Zlatki Kanič izreklo ukrep začasnega odvzema licence za obdobje dveh mesecev, Pogorevcu pa ukrep javnega opomina. "Prišlo je do napake, ki ni bila namerna" Kot je na novinarski konferenci pojasnil predsednik razsodišča druge stopnje Miro Denišlič, so odločitev sprejeli po tehtnem premisleku, preučitvi obsežne dokumentacije in priloženih izvedenskih mnenj. "Zavedamo se, da je bil potek zdravljenja nepravilen, da je prišlo do napake, ki ni bila namerna," je dejal. Nepravilen način zdravljenja

Ugotovili so, da je Kaničeva skrbno izpeljala vso diferencialno diagnostiko, ugotovila povišano vrednost amoniaka, nato pa nepravilno izbrala način zdravljenja. Po Denišličevih besedah je na podlagi izvedeniških mnenj razvidno, da je "zapoznelo in neustrezno ukrepanje vplivalo na potek bolezni otroka, vendar ni mogoče trditi, da je bilo tudi vzrok smrti otroka".

Drugostopenjsko razsodišče "je menilo, da do napake ni prišlo namerno, vzrok je bilo pomanjkljivo znanje zdravnice, nenadno soočenje s podatkom o povišani vrednosti plazemskega amoniaka, ki je zdravnico presenetilo, ker se v dosedanji praksi očitno še ni srečala s podobnim primerom," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so navedli za drugega zdravnika, Pogorevc kot zdravnik - specialist pediatrije, ki je sodeloval pri kasnejši obravnavi Bora Nekrepa na kliniki za pediatrijo UKC Maribor in premestitvi v UKC Ljubljana, kljub pravilno prepoznani bolezni oz. diagnozi in ogroženosti otroka ni začel z razpoložljivim zdravljenjem za znižanje plazemskega amoniaka.

Mladi zdravnik ni imel pomoči izkušenejših kolegov Ob tem je Denišlič pojasnil, da je bil Pogorevc prvi, ki je posumil, da gre za presnovno bolezen in odredil ustrezne laboratorijske preiskave, a se je neustrezno odločil za razpoložljivo možno zdravljenje. Čudijo pa se, da mladi zdravnik ni imel tudi pomoči starejših, izkušenejših kolegov, ki bi mu lahko v takem redkem bolezenskem stanju pomagali, je dodal.

Pogorevčev odvetnik z razsodbo ni zadovoljen Pogorevčev odvetnik Jernej Kokalj je v odzivu na sklep drugostopenjskega razsodišča zapisal, da je razsodišče Pogorevcu izreklo najblažji disciplinski ukrep - opomin. Kljub temu z razsodbo niso zadovoljni, saj menijo, da bi moral biti povsem oproščen. Bistvena omilitev izrečenega ukrepa - opomina, brez pridevnika "javni", pa je "ob takšnem medijskem pritisku in laičnih sodbah ljudi, ki že mejijo na javni linč, razvodenela".

"Tudi razsodišče druge stopnje v svoji obrazložitvi ugotavlja, da je bil zdravnik v postopku v javnosti napačno predstavljen kot pomemben krivec tragičnega dogodka, ki ga iskreno obžaluje," je zapisal Pogorevčev odvetnik in dodal, da je bilo namreč med drugim potrjeno, "da se je zdravnik v postopku v zvezi s samo organizacijo prevoza maksimalno angažiral".

Odločitev so predstavili tudi staršem Bora Nekrepa Odločitev drugostopenjskega sodišča so pred novinarsko konferenco na Zdravniški zbornici Slovenije predstavili tudi staršem pokojnega Bora Nekrepa, ki je marca lani umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi po hospitalizaciji v UKC Maribor.

Borova mati Tatjana Nekrep je novinarjem povedala, da je bil pogovor človeški in zelo korekten, kakršen bi se moral zgoditi že mnogo prej. Kot je dejala, njim ne more nič pomagati, tudi nikakršna kazen ne, želijo pa si, da bi se zadeve spremenile in bi kakšni drugi družini prihranili uničena življenja. A v mariborski bolnišnici se v letu dni ni nič spremenilo, je opozorila ter omenila tudi nedavno smrt deklice.

Borova mati si želi bolj človeškega pristopa Vse pristojne organe pa je pozvala, naj poskušajo razmisliti, kako bi lahko bolje sodelovali in v vseh teh postopkih, če že pride do tragedije, staršem omogočili bolj človeški pristop. Kot je dodala, so v tem letu prebrali veliko grobih stavkov, ki so jih še dodatno prizadeli.

Ne spreglejte