TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2009,
19.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 26. 3. 2009, 19.05

8 let

Nosilec liste LDS na evropskih volitvah bo Jelko Kacin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svet LDS je določil kandidate za evropske volitve. Nosilec liste LDS za volitve v Evropski parlament je Jelko Kacin.

Preostali kandidati te stranke pa so Mirjam Muženič, Slavko Ziherl, Sonja Kralj Bervar, Borut Cink, Darja Mohorič in Aleš Gulič, je ob robu slavnostne seje ob 15. obletnici LDS povedal predstavnik za odnose z javnostmi pri LDS Slavko Gegič. Nosilec liste Jelko Kacin je po seji povedal, da je lista spolno, starostno, interesno in regionalno zelo usklajena. Kdo so kandidati: O kandidatki Mirjam Muženič je dejal, da je dopisnica RTV Slovenija iz Trsta in "dolgoletna poznavalka celotnega področja od Savudrije do Nove Gorice in Rezije". Slavko Ziherl pa je po besedah Kacina predsedniku vlade Borutu Pahorju in nekdanjemu svetovalcu v kabinetu premiera Dimitriju Ruplu povedal, da njuna zveza ne bo trajala dolgo "in je imel še kako prav". Sonja Kralj Bervar je zaposlena na ministrstvu za kulturo in je bila koordinatorka v času slovenskega predsedovanja EU, je povedal. Borut Cink je predsednik Mlade liberalne demokracije, Darja Mohorič načelnica upravne enote v Ljutomeru, Aleš Gulič pa predsednik Sveta LDS, ki je po besedah Kacina v zadnjih letih tudi kot poslanec "dokazal, da ve, kaj so evropske vrednote in evropska kultura dialoga".

Kot je dejal, si želijo, da bi s to listo v naslednjih dveh mesecih nagovorili čim več volivk in volivcev. "Čas je, da se tudi Slovenija, zdaj ko je prva predsedovala EU, ko je prva šla v evroobmočje in je vendarle v bistveno boljšem položaju kot vse druge nove članice, tudi z volilno udeležbo malo drugače izkaže kot na prvih volitvah," je poudaril. V LDS si sicer po njegovih besedah želijo podvojitve volilnega rezultata z državnozborskih volitev, kar bi jim prineslo prvega poslanca ali poslanko.

Države Zahodnega Balkana je treba "vsrkati v Evropsko unijo" Na vprašanje, na čem bo temeljila predvolilna kampanja oz. ali bodo to odnosi s Hrvaško, je nosilec liste LDS ocenil, da je treba to poglavje čim prej zapreti in "usposobiti Hrvaško,da se kvalificira za polno članstvo v EU", pa tudi da vstopi v schengensko območje in v območje evra. "To bi bil zelo dober zgled za celoten Zahodni Balkan," je prepričan. Ob tem je omenil, da so na današnjem odboru LDS za zunanjo politiko in na izvršnem odboru poudarili, da ne delijo ocene nemške kanclerke Angele Merkel, da je Hrvaška edina država tega območja, ki si zasluži evropsko prihodnost. Kot je izpostavil, je v interesu Slovenije, da države Zahodnega Balkana "vsrkamo v Evropsko unijo". Meni, da je to tudi način okrevanja slovenskega gospodarstva.

"Evropska unija ima v LDS pravega zagovornika" Na vprašanje, s čim spodbuditi volivce, da bi se udeležili evropskih volitev, je dejal, da so v LDS tako dobro pripravljeni, da vseh sedem ljudi "lahko zelo prepričljivo nagovori vse kategorije našega prebivalstva glede na izobrazbo, spol, starost in interesna področja". "Evropska unija ima v LDS pravega zagovornika," je še poudaril. Predsednica LDS je o listi povedala, da je ta "več kot dobra". "Pokrili smo tako principe ženskosti in moškosti kot mladosti in starosti, predvsem pa tudi teritorialne pokritosti Slovenije," je dejala in dodala, da je tudi današnje soglasje vseh prisotnih članov sveta pokazalo, da je bila ta lista "prava odločitev".

Ne spreglejte