TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
10.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 10.49

7 let, 12 mesecev

Nafta ponovno cenejša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko se je Opec na sobotnem srečanju odločil obdržati proizvodnjo črnega zlata na obstoječi kvoti, se je nafta v azijskem elektronskem trgovanju pocenila.

Zahodnoteksaška lahka nafta z januarskim dobavnim rokom se je pocenila za 1,15 dolarja na 53,28 dolarja za 159-litrski sod. Opec bo zmanjšal proizvodnjo Severnomorska nafta vrste brent, prav tako z dobavnim rokom v januarju, pa se je pocenila za 1,33 dolarja na 52,16 dolarja. Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) se na sobotnem srečanju v Kairu ni odločila za zmanjšanje proizvodnje nafte, čeprav se črno zlato še naprej ceni. Kartel bo z odločitvijo o morebitnem dodatnem zmanjšanju proizvodnje počakal do naslednjega srečanja, ki bo 17. decembra v Alžiriji. Po besedah generalnega sekretarja kartela Abdala Salem el Badrija bo Opec decembra količino proizvodnje zmanjšal za znatno količino. "Ne moremo povedati, za koliko se bo decembra zmanjšala proizvodnja, vendar pa zmanjšanje zaradi vedno višjih zalog nafte bo," je danes dejal el Badri.

Več znanega prihodnji mesec Za naftni trg je odločitev Opeca precej "štorasta", menijo analitiki. Po njihovem je imel Opec "zvezane roke", ker bi sicer rez v proizvodnjo lahko še bolj škodil svetovnem gospodarstvu. Kartel mora podpirati cene črnega zlata in hkrati zagotoviti, da ne bo povzročil dolgoročne škode svetovnemu gospodarstvu, še menijo analitiki.

Naftni ministri so se v soboto strinjali, da bodo vsakršno dodatno dejanje v povezavi z uravnoteženostjo ponudbe in povpraševanja storili na decembrskem srečanju, je po srečanju v Kairu dejal predsednik Opeca Chakib Khelil, ki je tudi alžirski naftni minister.

Gre za drugi letošnji Opecov poseg v proizvodnjo nafte Opec je v soboto napovedal, da se cene ne bodo popravile pred sredino prihodnjega leta. Khelil je tudi navedel, da bosta svetovna finančna kriza in globalna recesija v prvih šestih mesecih leta 2009 vplivala na manjše povpraševanje. "Zavedamo se, da se bomo v prvem četrtletju prihodnjega leta soočali s padcem povpraševanja, v drugem četrtletju pa z velikim padcem," je dejal Khelil.

Opec je letos že dvakrat posegel v proizvodnjo nafte. Ta se je v luči padanja cen črnega zlata skupno zmanjšala za dva milijona 159-litrskih sodov dnevno. Cena nafte je po doseženih rekordnih 147 dolarjih v juliju danes nižja za več kot 60 odstotkov.

Pocenila se je tudi Opecova nafta. V petek je bilo treba za to nafto odšteti 47,29 dolarja, kar je 0,09 dolarja manj kot v četrtek, je zapisano na spletni strani kartela s sedežem na Dunaju.

Ne spreglejte