TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 10.23

8 let

Nadzorniki Skimarja ob slabih rezultatih imenovali prokurista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorniki begunjskega Skimarja so na petkovi seji, ki se je zavlekla pozno v noč, znova razpravljali o slabih poslovnih rezultatih skupine Skimar in še zlasti Elana.

Izguba znaša bistveno več od sprva predvidenih 2,7 milijona evrov, zato so kot enega izmed ukrepov za izboljšanje poslovanja imenovali prokurista. Kot je po seji povedal predsednik Skimarjevega nadzornega sveta Gregor Gomišček, o natančnih rezultatih poslovanja še ne more govoriti, saj so se z upravo dogovorili, da bodo z objavo rezultatov v javnosti počakali do revizije, ki naj bi se zgodila v roku enega meseca. Vsekakor pa je Elanovo poslovanje še slabše, kot je bilo predvideno, in izguba bistveno presega 2,7 milijona evrov. Po neuradnih podatkih naj bi dosegla celo pet milijonov evrov.

V dolgotrajni razpravi, kako izboljšati poslovanje, so nadzorniki sklenili imenovati prokurista, in sicer bo to funkcijo opravljal dosedanji svetovalec uprave družbe Jože Kralj. "Tako smo se odločili, ker se nam zdi prav, da še kdo bdi nad stroški in poslovanjem podjetja," je pojasnil Gomišček ob tem pa dodal, da govora o zamenjavi uprave, o kateri se je pojavljajo v javnosti veliko ugibanj, ni bilo.

Član uprave Skimarja in prvi mož Elanove zimske divizije Matjaž Šarabon pa se je po seji nadzornega sveta odločil, da ne bo dajal nikakršnih izjav in da ne bo komentiral niti slabega poslovanja smučarskega dela.

Drugi ukrep za izboljšanje poslovanja je povezovanje in iskanje sinergij s podobnimi podjetji, ki bodo v Skimarjeve družbe prinesli dodatno znanje. Tako je nadzorni svet upravo pooblastil, da ustanovi podjetje Elan Yachts, ki bo v 50-odstotni lasti Elana Marine in 50-odstotni lasti Seawaya. Dejstvo je, da morata Elan Marine in Seaway ven iz omejenega "vaškega" kroga, je poudaril Gomišček in pojasnil, da bi bilo bistvo skupnega podjetja združevanje znanj obeh podjetij za še boljše modele, s katerimi bi dosegali več dobička. Na srednji oziroma dolgi rok razmišljajo tudi o ureditvi tehnološkega centra za izmenjavo znanja o navtičnem področju.

Pri povezovanju v zimskem delu gre nekoliko počasneje in pogodba za ustanovitev skupnega podjetja z Alpino še ni pripravljena. Pogovori o tem, kako združiti znanja namreč še vedno tečejo. Jasno pa je, da bolj kot se podjetji povečata, močnejši bosta, je dejal Gomišček in zagotovil, da gre tu le za prenos znanja, nikakor pa ne za kapitalsko povezovanje ali prevzemanje. Ob tem je zavrnil tudi drugo neuradno pisanje v nekaterih medijih, da bi Skimar razbili in zimski del priključili Alpini, navtičnega pa Seawayu. "Sinergije so tiste, ki lahko prinesejo razvoj, ne pa razbitje Skimarja," je poudaril in dodal, da želijo Skimar krepiti in vanj prinesti dodatno znanje.

O zamenjavi uprave kot možnem ukrepu za izboljšanje poslovanja nadzorniki na tokratni seji niso govorili. Prav tako ni bilo nikakršnega govora o zmanjšanju števila zaposlenih. "Celo nasprotno, gledamo, kako bi v podjetje pripeljali še kakšen dodaten program," je poudaril.

Gomišček je komentiral tudi spor z nekdanjim poslovodstvom na čelu z Urošem Koržetom, ki po pravni poti zahteva okrog desetih milijonov evrov za neizplačane managerske nagrade. "Če bi sodišče presodilo, da Korže dobi polno vsoto, kot jo zahteva, bi bilo to za Skimar res veliko breme," je dejal in ob tem dodal, da nič ne ve o tem, da bi Koržeta za zaustavitev tožb vabili v upravo, kakršna je bila neuradna informacija, ki se je pojavila v javnosti.

Ne spreglejte