TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 12.29

8 let

Na skupščini Luke o koncesijski pogodbi in 0,55 evra bruto dividende na delnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Luka Koper je za 2. september sklicala skupščino družbe, na kateri bodo lastniki med drugim odločali o podelitvi soglasja k koncesijski pogodbi na območju Luke Koper.

Pogodba bi obsegala opravljanje pristaniških dejavnosti, vodenja, razvoja in rednega vzdrževanja pristaniške infrastrukture na območju Luke Koper. Bodo lastniki Luke potrdili uredbo vlade? Kot je razvidno iz danes objavljenega sklica skupščine, bodo lastniki Luke, največji posamični lastnik je država z 51 odstotki delnic, še 16 odstotkov pa imata Kapitalska družba in Slovenska odškodinska družba, s potrditvijo omenjenega sklepa soglašali s sprejeto uredbo vlade o koncesiji za upravljanje koprskega tovornega pristanišča ter predlogom koncesijske pogodbe z Luko Koper. Z uredbo, ki jo je vlada sprejela 10. julija, in potrditvijo predlaganega sklepa na skupščini bo po ocenah uprave Luke ustvarjena pravna podlaga za dokončno ureditev razmerij med državo in Luko Koper na območju koprskega tovornega pristanišča. To pa je predpogoj za nemoten nadaljnji razvoj pristaniške infrastrukture in pristaniških dejavnosti na območju pristanišča, menijo v Luki.

O uporabi dobička in spremembi statuta družbe

Lastniki Luke bodo na skupščini odločali tudi o predlaganem sklepu o uporabi lanskega bilančnega dobička v višini 22,55 milijona evrov, po katerem bo družba za dividende namenila 7,7 milijona evrov oz 0,55 evra bruto dividende na delnico. 135.000 evrov naj bi šlo za udeležbo članov nadzornega sveta pri dobičku, 5,18 milijona evrov naj bi se razporedilo v druge rezerve iz dobička, 12,53 milijona evrov pa naj bi se preneslo v odločanje v prihodnjih letih.

Skupščina bo odločala tudi o spremembah statuta družbe, med drugim o členu, ki predvideva, da se del dobička uporabi za udeležbo delavcev pri dobičku, podelitvi razrešnice upravi in nadzornikom in imenovanju novih članov nadzornega sveta.

Na predlog koprske mestne občine, ki je več kot triodstotni lastnik Luke, naj bi mesto v nadzornem organu Luke zasedel koprski župan Boris Popovič, na predlog sveta delavcev družbe pa naj bi člani nadzornega sveta postali tudi Orjana Ban, Boris Bradač in Nebojša Topič.

Ne spreglejte