Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
11.34

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2013, 11.34

8 let, 3 mesece

Povejte, no, vendar tudi predsedniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če država predpisuje, da je edini uradni jezik slovenski, bi se tega morali najprej držati predstavniki države. A je jezik mnogih politikov velikokrat le latovščina z napakami.

Govoriti slovensko seveda ne pomeni, da bi uradnik moral v dopisih pravilno postaviti prav vsako vejico. Od vzgojiteljice v državnem vrtcu, ki mora imeti visoko izobrazbo, pa bi vendarle pričakoval, da ve, kdaj se pred besedo piše Z in kdaj S. Realnost je drugačna. Med državnimi uradniki, celo vzgojitelji naših otrok, je cela vrsta slabo pismenih ljudi. Zadnjič sem na oglasni deski v vrtcu našel na skoraj vsakem pripetem obvestilcu kakšno manjkajočo vejico. Pa nisem slavist in se s postavljanjem vejic res ne morem hvaliti. Podobno je z obvestili, ki nam jih pošiljajo domov učitelji: napačne vejice, napačni skloni in besedni red. Sloga raje niti ne omenjam.

Država plačuje nepismenost Avtorji teh zapisov so državni uslužbenci, ki imajo nadpovprečne plače, praviloma tudi visoko izobrazbo in nadpovprečno znanje slovenščine. Kako je to mogoče? Samih ljudi ne smemo kriviti, saj so pač šli skozi šolski sistem in prišli k delodajalcu, ki ga slaba pismenost ne moti. A vendar bi država tu morala narediti red, saj je na trgu dela ogromno mladih ljudi, ki bi bolje opravili njihovo delo. Konkurenca bi gotovo pomagala k boljši kakovosti izobraževanja, a mediji in sindikati že ob sami omembi "fleksibilnosti delovne sile", kot se temu reče v političnem žargonu, skočijo v zrak. Pa čeprav je prav prožnost zaposlovanja bistvo svobodnega tržnega gospodarstva.

Pričakoval bi tudi, da bodo vsaj uradni obrazci, ki jih državljani izpolnimo vsako leto več milijonov, brez pravopisnih napak. Zato smo vedno znova neprijetno presenečeni, ko moramo v obrazec izpolnjevati rubriko, pod katero piše PRIIMEK IN IME. Tega pravopis, ki je neke vrste zakonik našega uradnega jezika, ne dovoljuje. Določa, da se priimek pred imenom piše samo izjemoma, v seznamih, a je med njima vedno vejica. "Tino Mamić" je torej edino pravilno. Le izjemoma pa "Mamić, Tino". Nikoli pa "Mamić Tino".

V Sloveniji lahko zaradi slovenščine prideš pred sodnika Zdaj pa poskusite prepričati policista, da boste v obrazec, ki ti ga pomoli pred nos, med priimek in ime vstavili vejico. Sam sem to poskusil samo enkrat. In si prislužil prijavo zaradi kršenja javnega reda in miru. Povedal sem mu tudi, da se tega pravila osnovnošolci morajo naučiti v sedmem razredu. Čez nekaj tednov sem dobil domov razsodbo. Sodnica je odločila v mojo škodo, ne da bi me sploh vprašali za mnenje. Dovolj je bila prijava jeznega "plavca". A to le mimogrede, v ilustracijo stanja v državi, kjer so si v dveh desetletjih največ človekovih pravic v državi pridobili – kriminalci.

Politiki in slovenščina Vsaka riba smrdi pri glavi. Kaj bi se zgražali nad prosveto, ko pa pohabljeno slovenščino slišimo tudi iz ust najvišjih politikov. Nekdanji predsednik države Milan Kučan je razširil novo pravilo izgovarjave. Naj opišemo s primerom, da bo bolj jasno. Beseda PREDLOG se naglašuje na prvem zlogu. V množini pa besede PREDLOGI ne naglašujemo več na prvem, ampak na drugem zlogu. Tudi v drugem sklonu, PREDLOGA, se naglas premakne na O. Isto velja za besedo RAZLOG. Milan Kučan pa vedno naglašuje na prvem zlogu. Torej: prEdlog (pravilno) in prEdlogov (napačno). Namenoma ne uporabljam tistih strešic, ki povedo v besedi mesto naglasa in širino samoglasnika, ker to znajo brati le redki.

Politiki so predsednikovo stalno napačno izgovarjavo posnemali in razvada se je razpasla. Besedi sta namreč zelo pogosti prav v političnih razpravah. Tudi med politiki, ki so bivšemu predsedniku Kučanu zelo gorki. Sploh pa med običajnimi ljudmi, ki so začeli napako posnemati tudi podzavestno. Ali celo z mislijo, da predsednik države gotovo ve, če vedno tako naglašuje.

Zakaj nihče predsedniku tega ne pove Ne razumem, kako je možno, da predsednik republike, čigar desetine strokovnih sodelavcev pazijo na vsak njegov korak in besedo, spet in spet ponavlja isto napako. Kako da mu tega nihče ni povedal? Ali bi ti isti svetovalci bili tiho tudi, če bi imel predsednik odpet gumb na srajci? Težko verjamem, da med predsednikovimi svetovalci in v državnem protokolu te napake nihče ne opazi. Ali pač?

Aktualni predsednik države Borut Pahor v govorih dela isto napako kot njegov pred-pred-predhodnik. Ali bi mu mogoče lahko kdo to povedal?

Ne spreglejte