SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Marini nadaljuje pogovore o rešitvi politične krize v Italiji

4

termometer

Predsednik italijanskega senata Franco Marini, ki mu je predsednik države Giorgio Napolitano v sredo zaupal sestavo prehodne vlade, nadaljuje posvete z italijanskimi političnimi voditelji.

Pogajanja naj bi trajala do torka. Spremembe v političnem vodstvu pa se obetajo tudi Rimu. Marini se je srečal z vodjo desnosredinske Krščansko-demokratske unije (UDC) Pier Ferdinandom Casinijem, ki je sprva podpiral idejo o prehodni vladi, potem pa se je v kampanji za predčasne volitve približal vodji italijanske desnice in nekdanjemu premieru Silviu Berlusconiju. "UDC ne more v nikakršni obliki podpreti vlade, ki bi vključevala levosredinske sile," je po srečanju z Marinijem povedal Casini. Vodja Stranke komunistične prenove (PRC) Franco Giordano pa je v upanju, da bi napovedane volitve izvedli že pred poletjem, podprl oblikovanje prehodne vlade, da bi tako spremenili volilno zakonodajo. Tudi Zeleni so podprli spremembo volilne zakonodaje pred volitvami. Desnica in levica si močno nasprotujeta Marini se tako sooča z zelo težko nalogo, saj si desnica in levica v omenjenih stališčih močno nasprotujeta. Desnica se namreč zavzema za čimprejšnje volitve, na katerih bi, sodeč po danes objavljeni anketi v tedniku L'Espresso, zmagala s prednostjo 16 odstotnih točk.

Marini je po pogovorih kljub temu dejal, da še vedno obstaja minimalna možnost za dosego sporazuma. "Videli bomo v ponedeljek," je povedal Marini in dodal, da je dogovor o reformi volilne zakonodaje predpogoj za oblikovanje nove vlade.

Veltroni želi odstopiti z mesta župana Vodja nove Demokratske stranke in rimski župan Walter Veltroni pa medtem želi odstopiti z mesta župana rimske prestolnice. Vloga župana namreč naj ne bi bila združljiva z vlogo vodje stranke, predvsem glede na možne parlamentarne volitve. Na čelu Rima bi ga kot kandidat levosredinske koalicije lahko nasledil minister za kulturo Francesco Rutelli

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin