TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
20.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 20.38

8 let

Mariborski proračun dobil podporo v prvem branju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborski mestni svetniki so v prvi obravnavi podprli odlok proračuna za leto 2010, ki predvideva za 127 milijonov evrov odhodkov in za 106 milijonov evrov prihodkov.

Razliko bodo v Mariboru pokrili s prenosom devetih milijonov sredstev iz lanskega leta ter najemom že drugega 12 milijonov evrov vrednega kredita v zadnjem letu dni. Načrtovani najem kredita bo v celoti namenjen za investicije v okviru projekta Evropske prestolnice kulture (EPK). Kot je pojasnila direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner, 52 milijonov evrov iz primerne porabe ne zadostuje niti za izvajanje zakonsko naloženih rednih nalog, zato bodo šele s kreditom v celoti omogočili tudi izvajanje nalog, ki jim jih je naložil mestni svet. Kangler zavrača očitke o potratnosti proračuna Župan Franc Kangler je pred razpravo v zvezi s poznim sprejemanjem proračuna povedal, da se Maribor sooča z dvema velikima projektoma - EPK in zimsko univerzijado, ki sta vezana tudi na državna sredstva, zato s predlogom mestnega proračuna niso želeli hiteti in ga že po mesecu dni spreminjati z rebalansom. Zavrnil je vrsto očitkov o potratnosti proračuna, ki so se pojavili s strani opozicijskih strank, svetnike pa pozval, da predlog v prvem branju sprejmejo in pri tem oddajo tudi svoje predloge in pripombe za drugo obravnavo. Predloga niso podprli v SD, LPR, SDS in NSi

Za odlok o proračunu je po dobrih šestih urah razprave glasovalo 23 svetnikov, torej natanko toliko, kot jih je bilo po statutu mariborske občine potrebnih, predloga pa v prvem branju po pričakovanju niso podprli v opozicijskih SD ter Listi za pravičnost in razvoj (LPR), pa tudi v SDS in NSi. Svetniki lahko dopolnila pred drugim branjem vložijo do 9. februarja.

Horvat: Zaradi zadolževanja bo mesto začelo nazadovati Kot je v razpravi povedal predsednik mariborske SD Bojan Horvat, predlogu nasprotujejo zaradi najemanja novega kredita in ustvarjanja proračunskega primanjkljaja. Zadolževanje bo po njihovem mnenju pripeljalo do pomanjkanja razvojnih sredstev, zaradi česar mesto ne bo le stagniralo, pač pa bo začelo celo nazadovati.

Auer: Maribor lahko ostane brez 50 milijonov evrov V LPR so glede na številne lastne predloge pričakovali, da se bodo vsaj za kakšnega od njih uspeli uskladiti, a do konkretnih usklajevanj med svetniškimi skupinami sploh ni prišlo, čeprav je bilo obljubljeno drugače. Predsednik liste Stojan Auer je opozoril tudi na dejstvo, da kljub podpori njegovega predloga v predlogu proračuna ni postavke za projektno dokumentacijo trajnega odlagališča odpadkov za razpis na evropska sredstva, zaradi česar lahko Maribor ostane brez investicijskega denarja v višini okoli 50 milijonov evrov.

SDS skrbi velik razkorak med odhodki in prihodki V SDS jih skrbi predvsem velik razkorak med odhodki in prihodki, saj se takšne luknje po mnenju predsednika mariborskega odbora Gregorja Pivca težko krpa. Predlog proračuna je po njihovem mnenju precej zapleteno zapisan, po njihovih izračunih pa je mestna občina ta trenutek zadolžena za okoli 16 milijonov evrov. Argumenti za najem novega kredita so šibki, saj se tudi za lanskega ne ve natančno, zakaj so bila sredstva porabljena.

Ne spreglejte