TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2008,
8.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 25. 3. 2008, 8.51

8 let

Makedonija zagrozila Grčiji s prekinitvijo pogajanj o imenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Makedonski zunanji minister Antonio Milošoski je zagrozil, da bo Makedonija končala pogajanja glede svojega imena z Grčijo, v kolikor bo slednja vložila veto na makedonsko pridruževanje k zvezi Nato.

Milošoski je poudaril, da je za rešitev spora pred vrhom Nata prihodnji teden zelo malo možnosti. Grčija in Makedonija sta se v zadnjih tednih pospešeno pogajali o rešitvi spora glede uradnega poimenovanja Makedonije. Pri tem jima pomaga tudi ameriški diplomat Matthew Nimetz, ki je obe strani povabil na pogovore v New York. Slednji se bo danes v New Yorku ločeno srečal z grškim in makedonskim veleposlanikom v ZDA - Adamantiosom Vasilakisom in Nikolo Dimitrovom.

Različni pogledi na reševanje tega vprašanja

Dimitrov naj bi tokrat imel natančna navodila za pogajanja s strani najvišjih predstavnikov makedonskih oblasti. Kljub temu pa makedonski mediji poročajo, da imata makedonski predsednik Branko Crvenkovski in premier Nikola Gruevski različne poglede na reševanje tega vprašanja. Vlada znova preučuje možnost referenduma, na katerem bi se o imenu države izrekali volilni upravičenci. Mnogi strokovnjaki ob tem menijo, da bo referendum razpisan potem, ko bo Makedonija dobila povabilo v zvezo Nato.

Še vedno obstaja majhno upanje

"Še vedno ostaja majhno upanje, da bomo dogovor glede imena dosegli do vrha zveze Nato, ki bo prihodnji mesec v Bukarešti," je dejal Milošoski in dodal, da bi bila vložitev veta na pridruževanje Natu s strani Grčije "nesmiselna". "Nismo pripravljeni sprejeti nikakršne spremembe, ki bi lahko spodkopala makedonsko narodno ali jezikovno identiteto. Makedonija ni samo ime. "Makedonija" je temelj naše nacionalne identitete," je bil odločen Milošoski.

Milošoski zahteval še več novih idej za ime

Nov krog pogajanj v New Yorku bo najverjetneje osredotočen na ameriški predlog reševanja spornega vprašanja, ki je bil predstavljen pretekli teden v Bruslju na srečanju zunanjih ministrov Grčije in Makedonije, Dore Bakojanis in Antonia Milošoskega. Nimetz je namreč predlagal tri alternativna imena - Republika zgornja Makedonija, Nova republika Makedonija in Republika Makedonija (Skopje). Milošoski je ob tem zahteval še več novih idej za ime. Makedoniji je Nimetz predlagal tudi uporabo dveh imen, enega za domačo uporabo in uporabo v dvostranskih odnosih z nekaterimi državami, drugo pa za mednarodno uporabo, vključno s tisto na potnih listih.

Makedonski zunanji minister in zunanja ministrica Grčije se bosta po napovedih zopet sešla že konec tega tedna v Sloveniji, ko bo na Brdu pri Kranju potekalo neformalno zasedanje zunanjih ministrov EU.

Makedonija vztraja pri svojem imenu

Grčija ne priznava Makedonije pod njenim imenom, temveč pod imenom, s katerim je bila sprejeta v ZN - Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM). Makedonija vztraja pri svojem imenu, Grčija pa se sklicuje na zgodovinske pravice do imena vse tja do antičnih časov Aleksandra Velikega. Kljub temu je državo z imenom Makedonija priznalo preko 100 držav, med njimi tudi ZDA, Rusija in Kanada.

Na vrhu Nata prihodnji teden naj bi Makedonija skupaj z Albanijo in Hrvaško dobila povabilo za članstvo v Natu, vendar je za to potrebna soglasna podpora vseh 26 članic zavezništva.

Ne spreglejte