TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2009,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 11. 2009, 14.45

8 let

Lani v Sloveniji po železnici prepeljanih nekoliko več potnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji je bilo lani po železnici prepeljanih več kot 16,6 milijona potnikov in opravljenih dobrih 834 milijonov potniških kilometrov.

Glede na leto 2007 se je število potnikov v notranjem in mednarodnem prevozu nekoliko povečalo. V notranjem železniškem prometu se je število prepeljanih potnikov povečalo za 3,4 odstotka na 15,8 milijona. Glede na leto 2007 je število potnikov v mednarodnem prevozu naraslo za 1,9 odstotka, na dobrih 908.000. Notranji železniški prevoz tako predstavlja 94,5 odstotka prevoza vseh potnikov po slovenskih tirih. Lani je bilo v notranjem in mednarodnem prevozu opravljenih skupaj 834 milijonov potniških kilometrov, kar je za 2,7 odstotka več kot leta 2007. Od tega je bilo v notranjem prevozu opravljenih slabih 713 milijonov potniških kilometrov, to je za 3,3 odstotka več kot v letu 2007. Potniki, ki so se z vlakom pripeljali v Slovenijo ali se iz Slovenije odpeljali, so bili večinoma iz Hrvaške, Avstrije, Srbije, Nemčije ter Italije. Leta 2008 je delež mednarodnega potniškega prevoza s Hrvaško znašal 35 odstotkov ali za štiri odstotne točke manj kot v letu 2007. 22 odstotkov potnikov je potovalo na relacijah med Slovenijo in Avstrijo (glede na leto 2007 za štiri odstotne točke več) in devet odstotkov potnikov na relacijah med Slovenijo in Srbijo (za odstotno točko več). Delež potnikov, ki so potovali v ali iz Nemčije je bil osemodstoten (za odstotno točko manjši) in petodstoten v ali iz Italije (za tri odstotne točke manjši). S petimi naštetimi državami je Slovenija opravila 80 odstotkov mednarodnega potniškega prevoza.

Leta 2008 je Slovenija s sedemindvajsetimi članicami Evropske unije opravila 46 odstotkov mednarodnega potniškega prevoza (ali za odstotno točko več kot leto poprej), s preostalimi državami Jugovzhodne Evrope pa 47 odstotkov (ali za tri odstotne točke manj kot leto poprej). Preostalih sedem odstotkov mednarodnega potniškega prevoza je Slovenija opravila z drugimi državami (za dve odstotni točki več kot leto prej).

Ne spreglejte