TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 11.42

8 let

Lani registriran en osebni avtomobil na dva prebivalca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Konec leta 2008 je bilo registriranih 1.343.252 cestnih vozil, kar je štiri odstotke več kot leto prej. Registriranih je bilo 1,045 milijona osebnih avtomobilov, kar je 514 na 1000 prebivalcev.

Avtomobilov v rabi fizičnih oseb je bilo 487 na 1000 prebivalcev, je danes objavil državni statistični urad. Konec leta 2008 je bilo v Sloveniji registriranih 1.343.252 cestnih vozil, od tega skoraj 1.309.000 motornih in skoraj 35.000 priklopnih vozil. Število cestnih motornih vozil se je povečalo za štiri odstotke, število priklopnih vozil pa za 10 odstotkov.

Najbolj se je povečalo število motornih koles Med vsemi cestnimi motornimi vozili se je najbolj povečalo število motornih koles, in sicer za skoraj 22 odstotkov. Število tovornih motornih vozil se je povečalo za dobrih osem odstotkov, število traktorjev za pet odstotkov, število osebnih vozil pa za tri odstotke, kažejo podatki matičnega registra vozil in listin pri ministrstvu za notranje zadeve, ki jih je danes sporočil državni statistični urad.

Registriranih je bilo več kot 1,045 milijona osebnih avtomobilov (brez specialnih osebnih avtomobilov), ob upoštevanju samo osebnih avtomobilov, ki so bili v uporabi fizičnih oseb (989.332), pa je bilo registriranih 487 osebnih avtomobilov na 1000 prebivalcev.

Prvič registriranih cestnih vozil je bilo več kot 131.500, od tega 76 odstotkov novih, ostala pa so bila stara vozila, ki so bila prej že registrirana v kakšni drugi državi. 71 odstotkov vseh prvič registriranih vozil so imele v uporabi fizične osebe.

Število prvih registracij se je povečalo za dober odstotek Število prvih registracij v Sloveniji se je v primerjavi z letom 2007 povečalo za dober odstotek. Med cestnimi motornimi vozili se je najbolj povečalo število prvih registracij pri vozilih, ki niso namenjena prevozu blaga in potnikov, in sicer pri delovnih vozilih (za 30 odstotkov).

Število prvič registriranih traktorjev se je povečalo za skoraj 15 odstotkov, od tega je bilo 80 odstotkov novih. Povečalo se je tudi število avtobusov (za dobrih osem odstotkov), motornih koles in koles z motorjem (za 7,7 oz. za 1,1 odstotka) ter osebnih in specialnih osebnih vozil (za 0,4 odstotka).

Občutno se je povečalo število prvih registracij traktorskih priklopnikov Med tovornimi motornimi vozili se je število prvih registracij tovornjakov povečalo za štiri odstotke, tako število vlačilcev kot tudi specialnih tovornjakov pa se je zmanjšalo za 10 odstotkov. Med priklopnimi vozili pa se je občutno povečalo število prvih registracij traktorskih priklopnikov (za 58 odstotkov) in bivalnih priklopnikov (za 44 odstotkov), medtem ko se je število tovornih priklopnih vozil zmanjšalo (za devet odstotkov).

Med prvič registriranimi osebnimi avtomobili je bilo lani 30 odstotkov takšnih, ki so kot pogonsko gorivo uporabljali plinsko olje (dizelsko gorivo), to je skoraj šest odstotkov več kot konec leta 2007. Okoli 70 odstotkov jih je uporabljalo bencin, manj kot 0,1 odstotka pa alternativne vrste goriva.

Ne spreglejte