TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 3. 2009,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 3. 2009, 14.25

8 let

Lani močan upad prometa z nepremičninami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na slovenskem nepremičninskem trgu je bilo lani zaznati drastičen upad prometa z nepremičninami; tržna aktivnost je padla na raven leta 2003, ponudba nepremičnin je bila presežna.

Promet z nepremičninami je v letu, ki ga je zaznamovala finančna in gospodarska kriza, padel na raven leta 2003, pred obdobjem kontinuirane visoke letne rasti povprečnih cen nepremičnin. Šele v drugi polovici leta pa so začele povprečne realizirane cene stanovanjskih nepremičnin tudi padati, v poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2008 ugotavlja Geodetska uprava RS. Število transakcij z nepremičninami (stavbami, deli stavb, zemljišči), ki so jih posredovale nepremičninske družbe, se je lani glede na predlani zmanjšalo za 20 odstotkov na okoli 7800, pri čemer se je najbolj zmanjšal promet s stavbami, za 28 odstotkov na 1200. Promet s stanovanji in hišami se je najmanj zmanjšal v Ljubljani, najbolj pa v Mariboru.

Manjša dostopnost stanovanjskih kreditov

Padec povpraševanja na geodetski upravi pripisujejo manjši dostopnosti stanovanjskih kreditov v bankah, kupno moč pa je v prvi polovici leta zmanjševala tudi rast efektivnih obrestnih mer. Dodajajo, da je zaradi padca na borzi usahnil tudi pomemben vir financiranja oz. varčevanja za nepremičninske nakupe.

Večja ponudba novozgrajenih nepremičnin Po drugi strani se je povečala ponudba novozgrajenih nepremičnin. V lanskem in letošnjem letu naj bi namreč gradbeni cikel, ki ga je spodbudila večletna rast cen, dosegel vrh. Novembra je bila po podatkih urada za makroekonomske analize in razvoj, navaja geodetska uprava, vrednost dokončanih gradbenih del stanovanjskih stavb za skoraj četrtino višja kot novembra predlani.

Cene stanovanj gor, cene hiš dol

Cene stanovanj so lani zrasle v povprečju za štiri odstotke, cene družinskih hiš pa padle za šest odstotkov. Povprečne cene stanovanj so v drugem polletju padle za sedem odstotkov, pri čemer pa je bil podoben trend (rast v prvi polovici in padanje v drugi polovici leta) že predlani. Cene hiš so po stagnaciji v prvem polletju v tretjem četrtletju zrasle, nato pa v zadnjem četrtletju padle za 15 odstotkov.

Povprečne cene stanovanj Povprečna pogodbena cena stanovanja je znašala okoli 1900 evrov na kvadratni meter, pri čemer je v zadnjem četrtletju znašala 1800 evrov na kvadratni meter, kar je štiri odstotke več kot v zadnjem četrtletju 2007. Povprečna cena stanovanja v Ljubljani je ob koncu leta znašala 2700 evrov na kvadratni meter, kar je dva odstotka več kot leto prej. V Piranu je povprečna realizirana cena dosegla 3300 evrov, ponudbene cene novogradenj pa so presegale 5000 evrov na kvadratni meter.

Prvič problem presežne ponudbe

"Investitorji oz. prodajalci so se prvič od vzpostavitve nepremičninskega trga pri nas znašli pred problemom presežne ponudbe," pravijo. Pri tem pa stanovanjska ponudba ni presegla stanovanjskih potreb prebivalstva, ampak velik del ponudbe pri obstoječih cenah ni več našel kupcev, ki bi bili glede na napovedi padanja cen pripravljeni kupiti nepremičnine. Posledično se je zmanjšal obseg novih investicij, deloma kot posledica prilagajanja vlagateljev, deloma pa zaradi nedostopnosti ustreznih kreditov.

Ne spreglejte