SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kung-fu ikona Bruce Lee

4

termometer

 | Foto:
Bruce Lee ni bil samo filmska zvezda, ampak je pripomogel k boljši podobi Kitajske po svetu. V videoteki na Siol TV si oglejte štiri njegove mojstrovine!

Bruce Lee je v svojih filmih upodabljal številne like, ki so branili Kitajce in delavski razred pred zatiralci, zasluga za vsaj malo boljši ugled Kitajske po svetu gre tudi njemu, ki je živel in ustvarjal v Hongkongu. Bil je prvi kitajski zvezdnik in še vedno ostaja največja ikona filmov borilnih veščin ter ključna figura moderne pop kulture. Če ne bi bilo njegovih filmov z začetka 70. let, verjetno tudi ne bi bilo posebnega žanra borilnih filmov oziroma ta ne bi bil tako prodoren.

Danes so borilne veščine pojavljajo v tako različnih žanrih, kot so komedija, akcija, drama, znanstvena fantastika, grozljivka in animacija. Vse izvira v fenomenu, imenovanem Bruce Lee. Vzhodnjaške borilne veščine so z njim pridobile veljavo tudi na Zahodu.

Zaradi uličnih pretepov pristal pred kamero

Bruce Lee se je kot Lee Jun Fan rodil 27. novembra v San Franciscu, njegov oče je bil operni pevec in igralec Lee Hoi Chuen kitajskega rodu, njegova mama Grace Ho pa je bila kitajskega in evropskega rodu ter je izvirala iz najbogatejše in najuglednejše hongkonške družine. Bruce Lee je tako odraščal v privilegiranem okolju. Bil je četrti od petih otrok – Agnes, Phoebe, Peter in Robert. Njegovo ime Lee pomeni "vrniti se". Mama je namreč čutila, da se bo njen Lee še vrnil v ZDA, ki so jih zapustili, ko je bil star tri mesece.

Odraščal je v Hongkongu, v predmestju, ki je po koncu japonske okupacije postajalo vse nasilnejše. Vpletal se je v ulične pretepe, zato je mama menila, da bi bilo dobro, da se nauči borilnih veščin. Njegov prvi učitelj je bil oče.

Ulični pretepi so za Brucea postajali vsakdanji, zato se je oče odločil, da mora na šolanje v tujino. Govorilo se je celo, da je na njegovo glavo razpisana nagrada. Pri 18 letih je odpotoval v ZDA, kjer je že živela njegova starejša sestra Agnes. V ZDA si je prizadeval za ameriško državljanstvo in se dodatno izobraževal. Študiral je dramsko igro, psihologijo in filozofijo, vendar je študij leta 1964 obesil na klin. V tem času je začel poučevati borilne veščine, kar ga je kmalu pripeljalo do filmskih in televizijskih vlog.

Nesrečna usoda Bruceovega sina

Med študijem je spoznal svojo ženo Lindo Emery, s katero se je poročil leta 1964. Imela sta dva otroka – Brandona Leeja (1965–1993) in Shannon Lee (1969). Brandon je bil igralec in pevec, ki je nesrečno umrl pod streli v zadnjem tednu snemanja filma Vran (The Crow, 1994). Star je bil 28 let. Tudi Shannon je igralka in producentka.

Ker je bil Bruceov oče tudi igralec, je že v mladosti izkusil filmski svet in igral v nekaj kratkih črno-belih filmih. Do 18. leta je nastopil že v 20 filmih.

Igral je v televizijski seriji Zeleni sršen (The Green Hornet, 1966-1967). Leta 1969 je Lee koreografiral borilne prizore v filmu The Wrecking Crew z Deanom Martinom in Sharon Tate v glavnih vloga. V filmu je debitiral tudi Chuck Norris. Bruce Lee je po tem odšel v Hongkong, kjer je bila njegova serija Zeleni sršen zelo ugledna. Tako je leta 1971 dobil svojo prvo glavno vlogo v filmu The Big Boss. Film je bil izjemno uspešen in ga je izstrelil med zvezde. Sledila je še uspešnejša Jeklena pest. Ustanovil je svojo produkcijsko hišo ter kot producent, režiser, koreograf, pisec in igralec nadziral snemanje filma Na zmajevi poti (1972). Njegovega nasprotnika je igral Chuck Norris, ki je tako doživel pravi uvod v svojo filmsko kariero. Skupaj sta posnela boj v rimskem Koloseju, ki še danes velja za najslavnejši Bruceov filmski boj.

Leta 1972 je začel snemati svoj četrti film Igra smrti, vendar je vmes posnel še Zmajevo gnezdo. Samo nekaj mesecev po koncu snemanja filma Zmajevo gnezdo in šest dni pred svojim 33. rojstnim dnevom je Bruce Lee umrl zaradi možganskega edema.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin