TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 16.58

8 let

Kriza je povečala število domačih turistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski turizem je v letu 2009 zaradi gospodarske krize in spremenjenih trendov zabeležil zmanjšanje dinamike rasti, tudi padec števila tujih gostov, vendar hkrati rast števila domačih gostov.

V 2010 naj bi slovenski turizem zabeležil ničelno rast, napovedi pa so težje predvsem "zaradi vse več odločitev v zadnjem hipu".

Leto 2009 je na področju turizma navkljub finančno-gospodarski krizi postreglo z rezultati nad pričakovanji. Kot so pojasnili na direktoratu za turizem ministrstva za gospodarstvo, je število nočitev od januarja do konca oktobra padlo za odstotek, za dva odstotka pa je bilo manj prihodov turistov. S tem je dosedanja bilanca slovenskega turizma kljub krizi in oteženim pogojem zelo blizu predlanski, pri čemer je bilo leto 2008 za slovenski turizem rekordno dobro leto.

V BDP-ju ima turizem kar 11,9-odstotni delež

Turizem v EU je od januarja do avgusta 2009 doživel kar osemodstotni padec turističnih prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem predlani.

Turizem po podatkih Banke Slovenije predstavlja 44-odstotni delež v izvozu storitev v Sloveniji. V letu 2009 je turizem v slovenskem bruto domačega proizvoda (BDP) predstavljal kar 11,9-odstotni delež. V letu 2009 se je povečalo tudi število zaposlenih v gostinstvu in turizmu, in sicer za 1200.

Slovenska zdravilišča so bila uspešna

Med najbolj obiskano turistično ponudbo v lanskem letu lahko štejemo ponudbo slovenskih naravnih zdravilišč. Po besedah direktorja Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztoka Altbauerja je za to zaslužnih več dejavnikov.

"Intenzivna vlaganja v preteklih letih, pestra ponudba za vse generacije, potrebe in okuse, prodajni napori in prilagajanja, se izplačajo tudi v oteženih gospodarskih razmerah," je dodal. Slovenska turistična organizacija (STO) beleži tudi povečano zanimanje po aktivnem oddihu (kolesarjenje, pohodništvo), vse več pa je zanimanja tudi za enogastronomsko ponudbo Slovenije.

Za organizacijo potovanja večinoma poskrbimo sami

Po podatkih raziskave potovalnih namer Slovencev je namero po potovanju oziroma izletu v obdobju lanskega decembra in letošnjega januarja izkazalo 23 odstotkov anketiranih, od tega 11,5 odstotka na daljše potovanje z več kot tremi nočitvami, 7,7 odstotka pa na krajše potovanje z eno do tremi nočitvami.

Največ anketirancev, 35 odstotkov, bo v zimskih mesecih počitnikovalo v Sloveniji, 13 odstotkov jih bo dopustovalo v Avstriji. Skoraj dve tretjine anketiranih (64 odstotkov) bo za organizacijo svojega potovanja poskrbelo samo, turistični agenciji bo organizacijo potovanja prepustilo 26 odstotkov anketirancev.

V povprečju za potovanje 530 evrov

V povprečju naj bi za potovanje oziroma izlet oseba porabila predvidoma nekaj manj kot 530 evrov. Skoraj polovica vprašanih je tako lani (49 odstotkov) kot letos (48 odstotkov) kot glavni razlog ne-potovanja navedla pomanjkanje denarja. Svetovna finančno-gospodarska kriza po mnenju večine anketirancev, ni vplivala na njihove odločitve o potovanju.

Večja "občutljivost" turistov Tako pri domačih kot tujih turistih je v času krize opaziti spremembo določenih trendov v potovanjih. Globalna gospodarska in finančna kriza je vplivala tudi na povpraševanje in navade turistov, ki so predvsem postali bolj občutljivi na razmerje med ceno in ponujeno storitvijo.

Trend so potovanja za krajši čas in bližje domu

Zaradi krize je moč zaznati potenciranje nekaterih že znanih trendov na področju potovanj oz. spremembe teh trendov, kot na primer potovanja za krajši čas in bližje domu, potovalne odločitve v zadnjem trenutku, zmanjševanje števila potovanj in nekoliko daljši glavni dopust, manjši izdatki turistov v namembni destinaciji.

Turisti so in bodo postali še bolj občutljivi na razmerje med ceno in vrednostjo destinacije, kar pomeni, da bodo iskani tisti turistični produkti, kjer bo turist največ dobil za znesek, ki ga je pripravljen oziroma sposoben odšteti za oddih, je pojasnila vodja za tržno komuniciranje na STO Livija Kovač Konstantinovič.

Izrazit trend odločitev turistov v zadnjem trenutku

STO pričakuje, da bo slovenski turizem v letu 2009 ustvaril ničelno rast števila gostov oziroma prenočitev, za leto 2010 pa pričakujejo podoben trend. Ob tem so poudarili, da je v času krize še bolj izrazit trend odločitev turistov v zadnjem trenutku, kar podrobnejše napovedi še otežuje.

Ne spreglejte