TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 15.50

8 let

Izbrane rešitve za Dravo in umetnostno galerijo Maribor v sklopu EPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Mariboru so predstavili zmagovalne rešitve za tri osrednje projekte, ki bodo čez dve leti sooblikovali podobo Evropske prestolnice kulture (EPK).

Na arhitekturni natečaj za ureditev nabrežij Drave, novi most za pešce in kolesarje ter novo Umetnostno galerijo Maribor je prispelo več kot 400 idej z vsega sveta. Kot je povedal mariborski mestni arhitekt Stojan Skalicky, je bil Maribor v preteklih dveh tednih pomembno žarišče svetovnega arhitekturnega dogajanja, saj so se tukaj zbrali "vrhunski arhitekti z vsega sveta, ki so ocenjevali rešitve vrhunskih arhitektov z vsega sveta". Komisijo je vodil avstrijski arhitekt Roger Riewe To je bil prvi mednarodni natečaj v Sloveniji, ki je potekal pod okriljem Mednarodne zveze arhitektov (UIA). Prva ocenjevalna komisija pod vodstvom uveljavljenega avstrijskega arhitekta Rogerja Rieweja je izbirala med 124 predlogi za brv čez Dravo ter 59 predlogi za ureditev nabrežja na Lentu in Taboru. Mestna plaža na obrežju Drave Slednje bodo oblikovali Francesco Sabatini, Francesco Deli, Aurelia D'Andria, Alessandro Carmine Console, Gina Oliva in Francesco Belvedere iz Rima, ki si dravsko obrežje predstavljajo kot z lesom in kamnom tlakovano promenado ob vodi z mestno plažo in prostori za druženje, rekreacijo in različne prireditve.

Most za pešce in kolesarje na mestu, kjer je nekoč stal star srednjeveški most, bodo zgradili po načrtih španskih arhitektov Burgos & Garrido, ki so predlagali elegantno ukrivljeno konstrukcijo, ki lepo dopolnjuje stari jekleni most poleg nje.

Kar 217 idej za novo umetnostno galerijo Najtežje delo je imela ocenjevalna komisija na čelu z Avstralcem Petrom Wilsonom, ki je izbirala med 217 idejami za novo umetnostno galerijo, ki bo stala na Lentu poleg tržnice. Po anonimnem glasovanju sta zmagala madžarska arhitekta Tamas Levai in Agnes Joszai z razstavnimi prostori znotraj bele organske lupine, postavljene na prosojen galerijski parter s prostori za otroke, knjižnico, barom in restavracijo.

Skupna vrednost investicij je okoli 33 milijonov evrov Kot je dejal svetovalec župana Emanuel Čerček, sta bila pri izbiri rešitev poleg oblike zelo pomembna tudi časovni in finančni vidik. Vse izbrane rešitve je po njegovih besedah mogoče zgraditi do leta 2012 in znotraj predvidenih finančnih okvirov. Umetnostno galerijo ocenjujejo na 20 milijonov evrov, obrežje na nekaj manj kot 10 milijonov, brv pa na tri milijone evrov, pri čemer so v mestnem proračunu že zagotovili sredstva, sedaj pa je po besedah Čerčeka na vrsti država, da opravi svoj del.

Po besedah direktorice mestne uprave Milice Simonič Steiner je z izbiro natečajnih rešitev in sredinim sprejetjem predloga proračuna za leto 2010 v mestnem svetu vse pripravljeno za začetek uresničevanja zahtevnih projektov, v prvi vrsti za naročanje projektne dokumentacije. Ob tem je poudarila, da se Maribor striktno drži predpisov glede ureditve okolja, saj meni, da je to najboljša pot do kakovostnih rešitev.

"V praksi bo potrebnih nekaj manjših sprememb" Z izbranimi rešitvami je zadovoljna tudi direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga, čeprav meni, da bo v praksi potrebnih nekaj manjših sprememb. A, kot je dejala, so dosegli svoj cilj, da dobijo prostor, ki bo omogočal izvedbo kakovostnih razstav, vrhunsko zaščito umetniških del ter odprtje galerije različnim obiskovalcem. Ta bo po novem obsegal kar 14.000 kvadratnih metrov površine.

Ne spreglejte