SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hostov Lipicanec na plemenitenje v hrvaški Lipik

3

termometer

Šentjernejski, prvi vrani lipicanski žrebec iz slovenske zasebne reje, je odšel za tri mesece plemenit v hrvaško državno lipicansko kobilarno Lipik.

Petletni vrani lipicanski žrebec 487 Siglavy Capra I iz Kobilarne Hosta s Sel pri Šentjerneju, ki je lani na državnem ocenjevanju lipicanskih žrebcev v Lipici kot prvi vrani lipicanski žrebec iz slovenske zasebne reje dobil licenco kot plemenski žrebec, je prejšnji teden odšel za tri mesece plemenit v hrvaško državno lipicansko kobilarno Lipik.

Preizkus plodnosti je ta prelepi žrebec uspešno opravil v domači kobilarni, kjer sta se pred nekaj tedni skotila prva dva njegova potomca, oba žrebčka, ki že sedaj kažeta odlične lastnosti; in eden od njiju, kaže, z leti ne bo osivel in bo ostal črn.

Iz kobilarne v Lipiku so med vojno na Hrvaškem konje odpeljali, tako da čredo sedaj na novo formirajo; trenutno je v Lipiku nekaj čez 60 lipicancev, to je toliko kot v Kobilarni Hosta, od tega je 20 plemenski kobil, tako da bo imel Hostov žrebec kar veliko dela. Na fotografiji: lastnik Kobilarne Hosta Andrej Hosta vodi svoj rejski ponos, vranega plemenskega žrebca 487 Siglavy Capra I v prikolico, s katero so ga odpeljali “na delo” v Lipik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin