TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 16.01

8 let

Gruntar Činč: Pripravljeni moramo biti na najhujše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Strokovnjaki so na podlagi prejšnjih pandemij že dolgo napovedovali, da bo prišlo do spremembe virusa, ki bi lahko povzročil novo pandemijo.

Države so se zato že nekaj let pripravljale na to, je za Sobotno prilogo Dela dejala direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gruntar Činč. Toda za paniko po njenem ni prostora.

"Potrebni pa so dobro načrtovanje, pozorno spremljanje in previdnost. Ne smemo pozabiti, da se gripa, ki trenutno poteka v veliki večini primerov v blagi obliki, lahko spremeni. V tem primeru bi bila situacija bistveno drugačna," je v pogovoru pojasnila Gruntar Činčeva. Kot je poudarila, je treba storiti vse, da smo pripravljeni "tudi na najbolj neugoden potek".

Gripa bi lahko še bolj poglobila gospodarsko krizo

Na vprašanje, kako velik je lahko vpliv pandemije na nacionalno in globalno ekonomijo, je direktorica direktorata za javno zdravje odgovorila, da bi po napovedih to "lahko še bolj poglobilo gospodarsko krizo in recesijo in da lahko povzroči med 4- in 6-odstotni padec BDP". Po njenem mnenju je to odvisno od tega, kako težak bo potek bolezni.

Nerazviti svet bo nosil največje posledice "Lahko rečemo, da bo nerazviti svet tisti, ki bo nosil največje posledice te pandemije," je Gruntar Činčeva odgovorila na vprašanje, kaj to, da je cepivo proti virusu nove gripe že razprodano, pomeni za tiste države, ki so si ga zagotovile zelo malo ali sploh ne, med katerimi so verjetno predvsem manj razvite. V okviru EU in WHO si po njenih besedah prizadevajo za solidarnost do teh držav. A tudi če bo "uresničena zaveza, da se solidarnostno zagotavlja cepivo tistim, ki si ga niso predhodno rezervirali, bodo te količine zelo majhne in ne bodo zadostile potrebam teh držav," dodaja.

Naš imunski sistem tega virusa ne pozna

Ljudje se z novim virusom "srečujemo prvič, naš imunski sistem ga ne pozna, zato je zelo verjetno, da bomo po okužbi zboleli," pravi direktorica direktorata za javno zdravje. Proti sezonskim virusom gripe pa smo, kot pojasnjuje, že razvili določeno zaščito, zato v sezoni gripe ne zboli toliko ljudi naenkrat. Znaki za sezonsko gripo in za novo gripo pa so po njenih besedah "tako rekoč enaki", zato šele preiskava izločkov dihal razloči med sezonskim in pandemskim virusom.

Ne spreglejte