SiolNET.
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grčija odločno proti članstvu Makedonije v Natu brez rešitve imena

3

termometer

Grška zunanja ministrica Dora Bakojanis je izrazila odločno nasprotovanje povabilu Makedoniji za članstvo v zvezi Nato, če ne bo rešitve vprašanja glede imena te države.

Grki nasprotujejo tudi imenu Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija

Na vrhu Nata v Bukarešti čez slaba dva tedna naj bi Makedonija skupaj s Hrvaško in Albanijo prejela povabilo za članstvo v Severnoatlantskem zavezništvu. Vendar pa Grčija makedonskemu članstvu nasprotuje, ker ima naziv Makedonija tudi pokrajina na severu Grčije, poleg tega ima naziv Makedonija za Grke tudi simbolni zgodovinski pomen. Grčija poleg tega problematizira tudi uporabo imena Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), pod katerim je Makedonija članica v številnih mednarodnih organizacijah, vključno z Združenimi narodi.

"Podpiramo Albanijo in Hrvaško, FYROM pa ne" Tako Grčija Makedonije niti pod imenom FYROM ne želi v Natu. "Podpiramo Albanijo. Podpiramo Hrvaško. Ne bomo pa sprejeli FYROM," je bila odločna ministrica Bakojanisova na obisku v Albaniji.

Strani ostajata trdno na svojih stališčih Grčija in Makedonija se v zadnjih dneh pospešeno pogajata, kako bi se dalo razrešiti sporno vprašanje. Pri tem jima pomaga tudi ameriški diplomat Matthew Nimetz, vendar strani ostajata trdno pri svojih stališčih. Kljub temu Nimetz še ni izgubil upanja in je obe strani povabil na pogovore v New York prihodnji teden.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin