TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
11.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 11.11

8 let

EU in ZDA kršile pravila o prepovedi uvoza hormonske govedine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovna trgovinska organizacija (WTO) je presodila, da so tako EU kot ZDA in Kanada kršile pravila organizacije v dolgoletnem sporu zaradi evropske prepovedi uvoza hormonske govedine.

Prepoved EU je tako WTO ocenila kot znanstveno neutemeljeno, ZDA in Kanadi pa je očitala, da nista spoštovali vseh postopkovnih pravil organizacije. Spor sega deset let nazaj, ko je EU izgubila spor pred WTO, ker njena tedanja zakonodaja glede hormonske govedine ni temeljila na ustrezni znanstveni oceni tveganja in je bila brez zadostnih znanstvenih utemeljitev. ZDA in Kanada so proti EU posledično uvedle sankcije, ki so v veljavi od julija 1999. Te obsegajo povečanje carin za izbran seznam izdelkov v vrednosti 116,8 milijona ameriških dolarjev oziroma 11,3 milijona kanadskih dolarjev. Med njimi so med drugim trtufi, francoska gorčica Dijon ter sir s plemenito plesnijo Roquefort. Direktiva ohranja popolno prepoved oestradiola Septembra 2003 je bila nato sprejeta nova evropska direktiva, ki temelji na popolni znanstveni oceni, opravljeni v letih 1999-2002. Nova direktiva ohranja popolno prepoved oestradiola 17b ter uvaja delno prepoved petih drugih hormonov, med njimi testosteron, progesteron in zeranol. EU je namreč v raznih znanstvenih študijah ugotovila, da ima uporaba hormonov za spodbujanje rasti pri vzreji govedine ter uživanje takšnega mesa lahko rakotvorne učinke ter je potencialno škodljiva za človeške gene.

Sankcije so nezakonite

Bruselj je pred WTO nato vložil dve novi pritožbi proti severnoameriškima državama, s katerima želi doseči, da bi ti odpravili omenjene trgovinske sankcije proti EU. Sankcije so namreč po mnenju Evropske komisije nezakonite, saj naj bi EU odpravila vse ukrepe, ki niso bili skladni z določili WTO.

Osrednji svetovni organ za reševanje trgovinskih sporov v ponedeljek presodil, da "preučeni znanstveni dokazi ne podpirajo zaključkov v oceni tveganja EU" glede škodljivosti hormonske govedine, ki je osnova za prepoved uvoza. Obenem pa je WTO presodila, da bi Kanada in ZDA v luči spremembe evropske zakonodaje iz leta 2003 morali vložiti revidirani pritožbi proti uniji. Vseeno pa jima je dovolila, da še naprej ohranjata 100-odstotne carine na nekatere evropske izdelke.

Obe strani sta po objavi presoje trdili, da gre pri odločitvi WTO za njihovo zmago. Brendan McGivern iz ženevske odvetniške pisarne White&Case pa po poročanju britanskega časnika Financial Times trdi, da je "EU mogoče res dobila proceduralno bitko, vendar pa sta ZDA in Kanada dobili vsebinsko vojno".

Ne spreglejte