TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 6. 2010,
12.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 6. 2010, 12.33

8 let, 1 mesec

Dvesto kilometrov lutk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Partnersko in čezmejno sodelovanje koprskega Alpe Adria PUF Festivala in videmskega Burattini senza confini (Lutke brez meja) se bo letos udejanjilo v največjem obsegu doslej.

V dveh mesecih se bo v mestih in vaseh od Pirana do Forni di Sopra zvrstilo sto deset lutkovnih predstav. Koprski del festivala bodo slovesno odprli v petek ob 19.30, ko bodo Ukmarjev trg zavzeli najboljši evropski klovni.

Alpe Adria PUF festival in Festival Lutke brez meja, ki nastaja v sodelovanju primorskih in furlanskih lutkarjev, združenih v Lutkarnici Koper oziroma v Kulturni zvezi ALCE (Združenje za svobodno Evropo), je namenjen najširšemu krogu obiskovalcev - od malčkov, družin do strokovne javnosti. Letos sta umetniška direktorja festivala Maja Bavdaž Gross in Pierpaolo di Giusto v festivalski program uvrstila sto deset predstav 48 gledališč oziroma lutkovnih skupin iz Slovenije, Italije, Avstrije, Češke, Slovaške, Nemčije, Francije, Švice, Rusije, Španije, Urugvaja in Brazilije.

V vseh treh obalnih mestih "Za festival izbiramo predstave, ki so kakovostne pa tudi zvrstno različne ter seveda privlačne. Že od samih začetkov dajemo veliko prostora uličnemu gledališču ter tako tradicionalni kot tudi sodobni lutkovni produkciji" poudarja Bavdaž Grossova in dodaja, da bo PUF letošnje poletje domoval v vseh treh slovenskih obalnih mestih. "Čeprav glavnina dogodkov ostaja v Kopru, kjer bo festivalski program potekal ob četrtkih zjutraj ob 10.30 ter ob petkih in sobotah zvečer ob 19.30 na Ukmarjevem trgu, smo izjemno veseli, da bo festival svoj program vse do 3. septembra ponujal tudi v Izoli in Piranu." Četrtkovi večeri bodo PUF-ov program prinesli v izolski park Coppo, ob nedeljah zvečer, ob 20. uri, pa bodo lutke oživele v osrčju Pirana, na Tartinijevem trgu.

Med pomembnimi novostmi Alpe Adria PUF festivala Bavdaž Grossova poudarja mednarodno koprodukcijo predstave Praške legende in nadgradnjo dosedanjega sodelovanja s slovito praško akademijo DAMU.

PUF ne občuti recesije Čeprav recesija klesti vse naokrog, pa jo PUF ne občuti. "Festival se v času krize širi. To je njegov največji uspeh," je prepričan di Giusto. Alpe Adria PUF festival pa bo v prihodnjih štirih letih zaplul v nekoliko mirnejše finančne vode, saj je bil njihov program izbran na razpisu ministrstva za kulturo.

Ne spreglejte