TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
27. 2. 2009,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 27. 2. 2009, 9.42

8 let

Dremelj: Z letom, ki smo ga zaključili, smo zadovoljni

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Višji poslovni prihodki, vedno večje zadovoljstvo uporabnikov, rast Skupine Telekom Slovenije – to so le nekateri dosežki ki jih je predstavil predsednik uprave Telekoma Slovenije Bojan Dremelj.

Vodstvo Telekoma je toliko bolj zadovoljno z doseženimi rezultati zaradi razmer, ki jih zaznamujejo ostra konkurenca na slovenskem trgu elektronskih komunikacij in strogi ukrepi regulatorja. "To je ponoven dokaz, da je bila strateška usmeritev širjenja poslovanja na tuje trge pravilna," je ponovno ugotovil Dremelj in izpostavil primer kosovskega operaterja iPKO, dela Skupine Telekom Slovenije, ki je že v prvem letu izkazal zelene številke. Sicer pa prihodki hčerinskih družb v tujini dosegajo skoraj 9 odstotkov vseh poslovnih prihodkov skupine, medtem ko pozitivnega čistega izida zaradi velikih zagonskih stroškov in obremenitve s finančnimi odhodki za prejeta posojila po pričakovanju še ne izkazujejo.

Leto 2008 je zaznamovala 34-odstotna rast širokopasovnih priključkov, ki jih je bilo na koncu leta skoraj 412,6 tisoč, od tega 115,4 tisoč izven Slovenije, kar predstavlja 98-odstotno rast. Visoko, kar 273-odstotno rast beleži skupina tudi na številu mobilnih uporabnikov na Kosovu, ki jih je bilo konec leta 349 tisoč. Telekomu Slovenije je na domačem trgu po obdobju rahlega upada spet uspelo povečati tržni delež na področju širokopasovnih priključkov. Skupaj z mobilnimi priključki je skupina ob koncu leta imela več kot 2,6 milijona vseh priključkov.

Skupina Telekom Slovenija je v letu 2008 ustvarila za 851,7 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za osem odstotkov več kot leto prej. EBITDA skupine je znašala 312,2 milijona evrov in je bila za pet odstotkov večja. Zaradi visokih vlaganj je za 14 odstotkov višja tudi amortizacija, kar vpliva na šest odstotno znižanje dobička iz poslovanja EBIT ki je znašal 128,5 milijona evrov. Čisti poslovni izid skupine je dosegel 85,9 milijona evrov, kar je sicer triodstotno zmanjšanje, vendar skladno z načrtovanim.

Nadaljevanje intenzivne naložbene dejavnosti Intenzivna naložbena dejavnost se je v Skupini Telekom Slovenije nadaljevala tudi v lanskem letu, tako je bilo za gradnjo, posodobitev in razvoj omrežij in storitev namenjeno dobrih 253 milijonov evrov (119 milijonov Telekom Slovenije, Mobitel 71 milijonov in kosovski Ipko skoraj 44 milijonov). Za prevzeme in dokapitalizacije družb je Skupina Telekom Slovenije namenila še dodatnih 27,1 milijona evrov.

Recesija vpliva, a nanjo se ne gre izgovarjati "Mimo recesije ne moremo, a se na njo ne bomo izgovarjali," je odgovoril Dremelj na vprašanje ali se boji, da bo recesija zmanjšala dohodke Skupine Telekom Slovenije. "Imamo to srečo, da so naše storitve stalne, mesečne, niso podvržene temu, da bi jih uporabniki prestavili, kot je, denimo, nakup avtomobila." Bolj kot pri morebitnem varčevanju uporabnikov Dremelj vidi grožnjo v razmišljanju regulatorja in države, ki po njegovem mnenju vodi v smer veliko majhnih operaterjev, ki ne bodo zmožni slediti zahtevam tehnološkega razvoja. "Ne bomo pristajali na uravnilovko, ki jo želi doseči regulator," je odločen Dremelj, ki vidi vlogo Skupine Telekoma Slovenije kot nosilca razvoja omrežij in na njih temelječih storitev.

Za Mobitel najboljše finančno leto doslej Družba Mobitel je v letu 2008 ustvarila 450,5 milijonov evrov poslovnih prihodkov ali za 4 odstotke več kot leta 2007. Tako dobiček iz poslovanja kot EBITDA sta se povečala, enako pa velja tudi za čisti poslovni izid, ki je presegel predlanskega za 17 odstotkov in je znašal 58,9 milijona evrov. Mobitelu je uspelo povečati število svojih naročnikov, medtem ko število predplačnikov upada, tudi zaradi prehodov v naročniško razmerje. "Dobri uporabniki ostajajo z nami," je poudaril Zoran Janko, direktor področja financ in kontrolinga pri Mobitelu. Povečal se je tudi povprečni prihodek na uporabnika (ARPU), ki pri naročnikih znaša že 34, pri predplačnikih pa 11 EUR. Mobitel je v letu 2008 uvedel vrsto storitvenih novosti, prenovil je naročniške pakete, izrazito se je povečala tudi uporaba negovornih storitev. Tako je podatkovni promet v omrežju lani zrasel za več kot dvajset krat.

Ne spreglejte