Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2022,
14.08

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pes družina Hišni ljubljenčki živali

Sreda, 28. 12. 2022, 14.08

2 meseca, 1 teden

Kako izbrati popolnega ljubljenčka za svojo družino?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
kuža otrok pes hišni ljubljenčki | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ko pomislite na hišnega ljubljenčka, verjetno najprej pomislite na psa, mačko, morda morskega prašička. Če pa povprašate otroke, so ideje najverjetneje precej bolj eksotične, od kače pa do ponija. Kako torej izbrati najprimernejšega ljubljenčka za svojo družino? Upoštevati je treba številne dejavnike, ki presegajo zgolj simpatičnost posamezne vrste živali. 

Ko se odločite za hišnega ljubljenčka, s tem prevzamete tudi odgovornost za njegovo zdravje in dobro počutje. S tem dejanjem pravzaprav obljubite, da boste skrbeli zanj do konca njegovega življenja. Žival bo postala del vaše družine, zato bo njena prisotnost vplivala tudi na družinsko življenje.

Da bi lahko s svojim novim ljubljenčkom kar najbolj uživali, je treba še pred izbiro dodobra pretehtati nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala izbrati popolnega ljubljenčka za vašo družino. Napačne predstave in pričakovanja so namreč najpogostejši razlog, da se nekateri celo odrečejo svoji živali ali jo dajo v posvojitev. Le premišljena odločitev vam bo omogočila, da bodo prihajajoča leta z vašim ljubljenčkom srečna za vse.

hišni ljubljenčki papiga ptica | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Skrb za žival lahko predstavlja velik strošek

Si lahko privoščite stroške, povezane s skrbjo za žival, ki si jo želite? Nekatere vrste živali ali pasme imajo posebne potrebe, ki lahko globoko zarežejo v vaš družinski proračun. Stroški namreč presegajo samo hrano. Tu so še primerno okolje, oprema, aktivnosti, veterinarska oskrba, zdravila, včasih celo zavarovanje. Nekatere živali potrebujejo posebno opremo, spet druge imajo pogoste zdravstvene težave. Natančno preverite, kaj vse potrebuje žival, ki si jo želite. Pozanimajte se tudi, ali v vaši okolici obstaja veterinar, ki bo lahko poskrbel za vašega ljubljenčka, ko bo ta potreboval medicinsko oskrbo.  

Radi potujete?

Kako pogosto ste zdoma? Radi večkrat na leto dopustujete? So vaše destinacije takšne, da lahko s seboj vzamete hišnega ljubljenčka? V primeru daljših odsotnosti, ko s seboj ne morete vzeti živali, boste potrebovali nekoga, ki bo ta čas skrbel zanjo. Dobro razmislite, ali imate v svoji bližini takšno osebo, ob tem pa se vnaprej prepričajte tudi, ali bi bila ta oseba pripravljena skrbeti za žival, medtem ko boste sami na dopustu. Ima na voljo dovolj prostora in časa, ji bo to predstavljalo težavo ali pa bo z veseljem poskrbela za vašega ljubljenčka?

Pomembno se je vprašati tudi o svoji dnevni odsotnosti, torej koliko časa porabite v pisarni in koliko časa za druge popoldanske obveznosti. Nekatere živali potrebujejo hrano večkrat na dan ali pa potrebujejo razgibavanje, sprehod v naravi. Če ste torej pogosto zdoma, potem bo takšen ljubljenček prevečkrat osamljen in se ne bo počutil dobro.

pes kuža potovanja dopust | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pri izbiri hišnega ljubljenčka upoštevajte tudi svoje načrte za prihodnost. Morda načrtujete selitev, menjavo službe ... V primeru načrtovanja večjih sprememb vnaprej razmislite, kako bodo le-te vplivale na vaše življenje in na izbrano žival.

Ko vaš dom postane dom tudi za žival

Ali vaša stanovanjska ureditev dopušča ljubljenčke? Kaj pa eksotične? Bivanje živali lahko omejuje tudi vaša pogodba z najemodajalcem, če živite v najemniškem stanovanju. Tudi v primeru lastniškega stanovanja lahko v posameznih soseskah obstajajo omejitve glede živali. Živite v mestu ali na podeželju, v stanovanju ali hiši? Verjetno bo izbira ljubljenčka v stanovanju drugačna kot v primeru bivanja v hiši. Nekateri ljubljenčki potrebujejo več gibanja na prostem kot drugi, takšni se bodo zagotovo veliko bolje počutili v hiši kot pa v stanovanju.

hišni ljubljenčki ribe akvarij | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ste vedno v časovni stiski?

Živali potrebujejo vašo pozornost, zato bodite prepričani, da boste izbranemu ljubljenčku lahko naklonili toliko časa, kot ga bo potreboval. Kača na primer ne potrebuje toliko vašega časa kot kužek. Tudi pričakovana življenjska doba je med posameznimi vrstami lahko zelo različna. Koliko let torej menite, da boste lahko primerno skrbeli za žival? Nekatere vrste velikih ptic lahko živijo celo več kot sto let.

Morda pa doma že imate kakšnega hišnega ljubljenčka, pa si želite še novega. Razmislite, ali bo takšna sprememba ustrezala tudi živali, ki že živi z vami. Ne glede na to, ali gre za novo žival iste ali druge vrste, sostanovalca ne bodo vesele vse živali enako. Če sami niste prepričani o tem, lahko za nasvet poprosite tudi veterinarja.

hišni ljubljenčki pes mačka | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

In ne nazadnje … kaj si želite?

Postavimo vsa do zdaj predstavljena vprašanja za nekaj časa na stran. Seveda je na koncu pomembno tudi, kaj si sami želite. Katera žival vam ogreje srce? Si želite družbo na kavču ali prijatelja za aktivnosti v naravi? Si želite ljubljenčka vedno ob sebi? Dodobra torej razmislite, kaj si želite in kdo bo doma skrbel za žival, ob čemer upoštevajte vse družinske člane. Za družine z otroki tako najverjetneje ni primerna žival, ki je najbolj aktivna ponoči, ko otroci spijo.

Še preden v svoj dom pripeljete ljubljenčka, se doma pogovorite, kdo bo prevzel posamezne obveznosti. V skrb za žival vključite tudi otroke, a nikakor ne pričakujte, da bodo lahko zanj poskrbeli sami.

Ne spreglejte