SiolNET. Dom Prenova in gradnja
Vsebino omogoča Daikin
  • Messenger
  • Messenger

Zakaj so toplotne črpalke vredne naložbe?

Vsebino omogoča Daikin

Z vsako novo generacijo se družba vse bolj zaveda varovanja okolja, ogljičnega odtisa ter splošne učinkovitosti gospodinjskih sistemov, naprav in aparatov. Zato ne preseneča, da so toplotne črpalke postale priljubljena rešitev za tiste, ki iščejo energetsko učinkovit in do denarnice prijazen način za ustvarjanje toplega in prijetnega doma. Vendar se na prvi pogled popolna rešitev kmalu izkaže za vprašljivo in temu sledi vprašanje, ali je sploh vredna naložbe.  

Najprej je treba razumeti, da lahko toplotne črpalke povzročijo precejšnje začetne stroške namestitve in da je lahko namestitev toplotne črpalke nekoliko zahtevna. Pred namestitvijo toplotne črpalke je pomembno, da vaš monter razume različne elemente, kot je trenutno gibanje toplote ali toplotne izolacije ovoja hiše, ter seveda vaše edinstvene potrebe po ogrevanju in hlajenju.

Da bi razumeli, zakaj je toplotna črpalka vredna dolgoročne naložbe, morate uvideti, kako dolgoročne koristi odtehtajo začetne stroške. Tukaj je pet dejstev, zakaj je toplotna črpalka vredna naložbe s časovnega in finančnega vidika.

Daikin

Nižji obratovalni stroški

Čeprav toplotne črpalke zahtevajo precejšnjo začetno naložbo, ni dvoma, da so lahko dolgoročno bolj stroškovno učinkovite. Če trenutno za ogrevanje stanovanja in vode uporabljate plin, vam morda sistem toplotne črpalke kratkoročno ne bo zagotovil želenega finančnega prihranka in bo za dokazovanje donosnosti naložbe potreboval več časa. Če pa za ogrevanje svojega doma trenutno uporabljate olje, elektriko, tekoči plin ali trda goriva, je toplotna črpalka zrak-voda ali na zemeljski vir dober način za zmanjšanje ogljičnega odtisa in prihranek pri računih za energijo.

ogrevanje, položnica, stroški Foto: Getty Images

Vsestranskost

Velika prednost tehnologije toplotne črpalke je njena vsestranska uporabnost. Pri črpanju toplote se porabi manj električne energije kot pri pretvorbi toplote, zato so lahko toplotne črpalke izjemno učinkovita in celovita rešitev za celotno ogrevanje in pripravo tople vode v vašem domu.

Ne glede na to, ali ima vaš dom talno ogrevanje, grelnike prostorov, ventilatorske konvektorje, radiatorje, rezervoar za toplo vodo ali kotel – če ste izbrali pravo toplotno črpalko in zmogljivost za svoja ogrevalna telesa, je toplotna črpalka dovolj vsestranska, da se lahko poveže s katerimkoli ogrevalnim telesom v vašem domu ter poskrbi za prijetne, tople prostore in vročo vodo ne glede na zunanjo temperaturo.

Primernost/skladnost

Čeprav se na prvi pogled zdi, da vse toplotne črpalke opravljajo isto nalogo, je njihova drugačnost in edinstvenost v tem, da obstaja primerna vrsta toplotne črpalke za vsak dom, potrebe in zahteve. Nizkotemperaturna toplotna črpalka zrak-voda je, na primer, prava izbira za novogradnje, saj so dobro izolativne.

Starejše nepremičnine bodo zahtevale nekoliko več priprav kot dodatna izolativnost in dvojna zasteklitev, vendar boste s pravimi napotki izkušenega monterja zagotovo našli toplotno črpalko, ki bo ustrezala vašemu domu ter bo primerna za vaše individualne okoliščine in potrebe.

radiator, družina, mama, hči, ogrevanje Foto: Getty Images

Dolga življenjska doba

Hipotetično gledano je življenjska doba toplotne črpalke razmeroma dolga, celo do 50 let, vendar pa lahko povprečna življenjska doba dobro vzdrževanega sistema toplotne črpalke doseže približno od 20 do 30 let. Zaradi tehnološkega in zakonodajnega napredka je morda smiselno, da toplotno črpalko zamenjate nekoliko prej. Ne glede na to bi morali v tem času prihraniti veliko denarja in zmanjšati izpuste ogljikovih emisij, tako da se vam bo naložba zagotovo povrnila.

Če sistem toplotne črpalke nadomesti vaš ogrevalni sistem na elektriko, olje ali premog, se vam bo naložba povrnila v krajšem časovnem obdobju. Treba je upoštevati vaše dolgoročne načrte. Ali nameravate nepremičnino obdržati dovolj dolgo, da se vam bo finančno obrestovala? Če ne, preverite, ali lahko toplotna črpalka poveča tudi prodajno ali najemno vrednost vašega doma v prihodnje.

Daikin

Izboljšana varnost

Toplotne črpalke so varnejše od ogrevalnih sistemov, ki temeljijo na izgorevanju. Njihovo delovanje je varno in za pridobivanje toplote jim ni treba kuriti goriva, saj delujejo na elektriko in ni nevarnosti uhajanja ter samovžiga. Prav tako ne proizvajajo dima ali lokalnih emisij, kar odpravlja tveganje zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Čeprav so sodobni plinski kotli veliko varnejši kot nekoč, je nevarnost uhajanja ogljikovega monoksida ali v skrajnih okoliščinah celo eksplozije še zmeraj prisotna.

Vse ogrevalne sisteme je treba redno vzdrževati in servisirati, saj le tako zagotovimo njihovo zanesljivost in učinkovitost. Toplotne črpalke se v tem pogledu ne razlikujejo. Redno vzdrževanje je nujno za zagotovitev nemotenega delovanja in dolgo življenjsko dobo sistema.

Nobenega dvoma ni, da je namestitev toplotne črpalke pomembna naložba. Če je vaš dom prilagojen za najboljši izkoristek takšnega sistema, je toplotna črpalka zaradi dolgoročnih koristi vsekakor pametna naložbe.

Želite izvedeti več o naši ponudbi toplotnih črpalk? Stopite v stik z enim od naših strokovnjakov in se pogovorite o svojih potrebah.

Daikin Dom Dolgoročna rešitev, vredna naložbe in dela

 

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin