SiolNET. Dom Prenova in gradnja
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ideje za ustvarjanje modernega dvorišča

0,02

termometer

moderno dvorišče
Foto: Thinkstock

Moderno dvorišče boste najlažje ustvarili, če se boste ravnali po pravilih sodobnega oblikovanja. To opisuje slog, katerega estetika prevladuje zdaj in jo opisujemo kot "trenutno moderno". V vsej veličini ga je težko opredeliti, ker se oblikovalske smernice venomer spreminjajo. Lahko pa uporabite njegove elemente za ustvarjanje privlačnega dvorišča, primernega za druženje.

robniki Dom Zanimivi načini postavljanja zaključnih robov na dvoriščih in vrtovih

Sodobni slog oblikovanja se nenehno spreminja in si sposoja elemente pri slogu prejšnjih obdobij. V ospredje so postavljeni eklektičnost, skupno mešanje in sestavljanje različnih tekstur in oblik v kohezivno celoto.

Trenutno so pri dvoriščnih slogih oblikovanja priljubljeni nevtralne barve, minimalizem, kontrast tekstur in ukrivljene linije. Kako vse to doseči, si preberite v nadaljevanju.

moderno dvorišče Foto: Thinkstock

Mešajte različne naravne materiale

Na dvorišče umestite čim več naravnih materialov. Povsod, kjer bi sicer uporabili umetne materiale, lahko te, če le gre, zamenjajte z naravnimi. Teraso namesto s ploščicami obložite z lesenim podom. Travnato zelenico naj razmejujejo kamni, rastlinsko grmičevje ali pesek.

V notranjosti dvorišča ne uporabljajte težkih železnih ali betonskih konstrukcij in ne zapirajte prostora, če ni potrebno. Vsa pokrajina mora delovati zelo pregledno in razčiščeno. 

Igrajte se z linijami

Pri ustvarjanju dvoriščnih in vrtnih poti razmišljajte zunaj okvirjev. Zakaj bi morale voditi vse poti v ravni liniji? Igrajte se z vijugami in pri tem ne uporabljajte prevelike količine materialov. Linije naj bodo ukrivljene, a čiste, saj boste tako še bolj poudarili občutek minimalizma, ki je trenutno del sodobnega oblikovanja

Živahnost vnesite s premišljenim načrtovanjem posaditve rastlinja, ki bo prostor ohranjalo živ in naraven. Razmislite tudi o uporabi različnih kamnitih tlakov ali lesenih desčicah, ki jih lahko nato v zanimivih oblikah porazporedite po prostoru. Tako boste dodali geometrijsko ravnovesje, ki bo razbilo preveliko monotonost.

potke Foto: Thinkstock

Različni kontrasti tekstur sodobnega dvorišča

Sodobno oblikovanje je v znamenju kombiniranja različnih tekstur, kar je mogoče opaziti tudi v arhitekturi in krajinskem oblikovanju parkov, kjer vidimo kombinacije betona, jekla, lesa in kamna. Tovrstne kombinacije elementov lahko uporabite tudi na svojem dvorišču.

Prevzemite ideje in jih umestite v svoj prostor, kar boste najlažje dosegli s premišljenim kombiniranjem. Večje površine, kot so ograje, obložite s kamnom ali betonom. Manjše pa z lesom, kot so na primer prehodne potke ali terase. Jeklo naj bo v prostor umeščeno kot del večje konstrukcije; na primer kot nadstrešek ali pergola. S tovrstnim sestavljanjem boste ustvarili edinstveno mešanico industrijske in domače estetike.

moderno dvorišče Foto: Thinkstock

Barve v naravnih tonih

Če boste pri oblikovanju dvorišča uporabljali naravne materiale, boste poskrbeli tudi za naravnost tonov. Morda se vam zdi, da lahko prostor v nevtralnih tonih hitro postane dolgočasen in sterilen, vendar je prav nasprotno.

Z zanimivo uporabo različnih elementov lahko prostoru dodate potrebno strukturo, ki bo razbila enoličnost. Poleg tega lahko, če vas res skrbi, vedno posadite vrsto pisanih cvetlic, ki bodo razgibale pokrajinski vzorec in tako zagotovile dodaten kontrast in vizualno privlačnost.

V ospredju minimalizem

Manjša dvorišča so na sploh primerna za oblikovanje v sodobnem slogu. Ker je v ospredje postavljen minimalizem, se ni treba bati, da bi prostor postal preveč kičast in neroden. Na svoje majhno dvorišče jasno umestite želene elemente, ki jih lahko nato razbijete z uporabo vpadljivih kamnitih podlog, ki bodo oblikovale razigran vzorec.

Z nenavadnimi linijami pri potkah ali celo dvoriščni ograji lahko prostor dodatno vizualno podaljšate. Elementi lesa in kamnin lepo sodelujejo pri ustvarjanju povezanosti majhnega prostora.

majhno dvorišče Foto: Thinkstock

Kamen in okrasne skulpture so odlični za dodajanje dinamičnega okrasja

Največjo raznolikost imate na voljo pri izbiri kamnov, saj ti prihajajo v vseh oblikah, barvah in velikostih, zato ni nobenega razloga, da tega ne bi izkoristili pri oblikovanju dvoriščnega prostora. Kamni prav tako zelo lepo dopolnjujejo betonske podlage.

Kvadrataste kamnite plošče so zelo priljubljene, saj dodajajo potreben geometrijski kontrast, ki je tako zelo priljubljen v današnjem modernem dizajnu. Prav tako so zelo priljubljeni tudi grmički, ki s svojim listjem dodajajo naravno osnovo v nasprotju s trdim kamnom.

Nekateri na svoja dvorišča in vrtove namestijo tudi minimalistične kiparske skulpture, ker gre pri tem za preprost način vključevanja ukrivljenih elementov v sicer zelo strukturirano in geometrijsko pravilno pokrajino. Nekateri pa skulptur ne marajo in se rajo poigravajo z ukrivljenimi linijami ograje in njenimi vzorci.

Drugačne linije lahko dobite tudi z nameščanjem sedalnih in ležalnih površin. Kupite stole zanimivih oblik ali ukrivljene ležalnike, ki bodo videti kot samostojna sestavina dvorišča.

moderno dvorišče Foto: Thinkstock

prodnati mozaik Dom Vse, kar morate vedeti o gradnji prodnatih mozaikov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin