Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 2. 2019,
7.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Ceneje.si pametni dom PR članek

Nedelja, 17. 2. 2019, 7.38

5 let, 1 mesec

Kako začeti s pametnim domom?

Oglasno sporočilo
Ceneje

Če ste se znašli tu, vas verjetno zanima kakšne so vaše možnosti pri ustvarjanju svojega pametnega doma. Če že imate izkušnje in ste že naredili prve korake za svoj pametni dom, lahko ta članek preskočite, saj se bomo v njem ukvarjali z osnovami in začetnimi koraki v pripravi lastnega pametnega doma.

Pameten dom ne pomeni nujno nakup najnovejših naprav ali super dragih robotov, čeprav se seveda lahko odločite tudi za to. Običajno pameten dom vključuje zamenjavo nekaterih pripomočkov, gospodinjskih aparatov, naprav za varnost in nadzor doma in podobnih izdelkov z medsebojno povezanimi, bolj ali manj avtomatiziranimi različicami.

Zakaj bi imeli smart home ali pametni dom?

Povezovanje različnih naprav v vašem domu s Wi-Fi omrežjem (in med seboj) ima več prednosti. Prva od njih je enostavnost upravljanja povezanih naprav. S priključenimi napravami se lahko upravlja v realnem času prek aplikacij na pametnem telefonu in tablici, ali pa kar z glasovim nadzorom prek pametnega zvočnika.

Druga pomembna prednost se nanaša na informacije, ki vam jih pametne naprave lahko omogočijo. Zahvaljujoč vsem povezanim gadgetom imate v realnem času na vpogled številne informacije o svojem domu, kar pomeni, da lahko brskate po varnostnih posnetkih ali pregledujete podatke o aktualni potrošnji energije.

Naslednja prednost se tiče avtomatizacije. Če ne želite ročno upravljati s svojimi gospodinjskimi aparati in raznimi gadgeti, lahko dobro izkoristite prednosti povezanih naprav s katerimi boste svoje delo lahko uredili glede na vaše potrebe in želje. Tako lahko na primer uredite samodejni vklop in izklop centralnega ogrevanja ali pa avtomatski pržig luči ali zvočnikov.

Še ena prednost je seveda, da v pametnem domu nekatera dela za vas lahko opravi nekdo drug. Govorimo o robotih, kot so robotski sesalniki ali kosilnice, ki so vedno bolj prisotni v naših domovih. Da bi pametne naprave prevzele vsa dolgočasna gospodinjska opravila, bomo morali še malo počakati, ni pa razloga da ne bi izkoristili naprav, ki nam življenje lahko olajšajo že danes.

Kako ustvariti pametni dom?

Kako začnete z ustvarjanjem svojega pametnega doma je odvisno od treh kriterijev: vašega budgeta, časa in zavzetosti. Pričnete lahko z nakupom ene pametne naprave, jo povežete in kasneje nadgradite z drugimi izdelki. Danes večina potrošnikov testira ideje pametnega doma na ta način – postopoma in s povezovanjem različnih naprav.

Ceneje | Foto:

Drug pristop je nakup platforme na katero povežete in prek katere nato uporabljate vse svoje pametne naprave. Na razpolago so vam različne zmogljive platforme, kot je Samsungov SmartThing in tako imenovani pametni ekosistemi, kot je Amazonova Alexa, Google Assistant ali Applov HomeKit.

Ko izberete željeno platformo, razmislite o izdelkih, ki jih uporabljate doma ter poiščite izdelke, ki bodo delovali in so kompatibilni z izbrano platformo. Med takšnimi izdelki so popularni izdelki bele tehnike, otroške elektronske varuške, svetila, zvočniki, termostati in druge pametne inštalacije. Preverite kateri izdelki vam najbolj ustrezajo in se prepričajte, da bodo delovali s izbrano platformo za upravljanje pametnih naprav. Seveda so zgoraj napisane kategorije le začetek - tu so še pametne televizije, ki so pogosto na vrhu seznama, pa pametne ključavnice, pametne vtičnice in nekatere manj pričakovane rešitve, kot je pametno upravljanje s senčili in zavesami. Možnosti so skoraj neomejene, ali bolje rečeno – omejitve so predvsem v našem budgetu in možnostih instalacije, in ne toliko v pametnih napravah, ki so na voljo.

Planiranje in dizajn pametnega sistema

Ko razmišljate o pripravi pametnega doma, razmislite kako boste izbrali in kje boste imeli vse povezane pametne naprave. Nekatere naprave bodo identičnega dizajna kot obstoječe naprave, ki jih bodo zamenjale, druge pa boste verjetno želeli razstaviti in pokazati vsem. Dober primer so pametni televizorji, ki imajo z vsakim novim modelom bolj atraktivno in privlačno obliko, enako pa velja tudi za pametne zvočnike.

V vsakem primeru upoštevajte celoten prostor, pa naj gre za kuhinjo, dnevno sobo ali pisarno, ne porabite pa preveriti ali lahko koristite multiroom možnost, ki jo ponujajo nekatere naprave kot so zvočniki. Izvedba bo najbolj enostavna če začnete na čistem začetku, ko še gradite ali prenavljate svoj dom, saj tako lahko vnaprej planirate in uredite instalacijo za vsako napravo posebej.

Zasebnost pametnega doma

Pomembno se je zavedati, da medsebojno povezovanje različnih naprav in povezovanje na Wi-Fi pomeni, da svoj dom in navade delite z večjimi ali manjšimi IT podjetji. Kaj ta podjetja kasneje počnejo s temi podatki je odvisno predvsem od njihovega poslovnega modela in načina, kako obdelujejo in shranjujejo osebne podatke. Zato si pred nakupom naprave ali nameščanjem pametnega sistema, nujno poglejte politiko zasebnosti podjetja, ki mu boste zaupali.

Naročnik oglasnega članka je Ceneje d.o.o.

Ne spreglejte