TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 6. 2008,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 25. 6. 2008, 9.03

8 let

Dobra tretjina Zavarovalnice Triglav prehaja v last ZPIZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Konec minulega tedna je začel veljati zakon o lastninskem preoblikovanju deleža zavarovalnic, do katerega so upravičene fizične osebe.

Zaradi pričetka veljave omenjenega zakona mora Kapitalska družba (Kad) najpozneje do nedelje prenesti nekaj več kot tretjinski delež Zavarovalnice Triglav na Zavod za pokojninsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ).

Kad bo v skladu z zakonom na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) prenesla 7.836.628 delnic, kar predstavlja 34,47 odstotka vseh. Prenos bo izvršen do zakonsko določenega datuma, ki je 29. junij, so potrdili na Kadu.

ZPIZ namesto fizičnim osebam V last ZPIZ bodo prešle delnice zavarovalnice, ki bi jih sicer morali v skladu z zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic iz leta 2002 prenesti v last upravičenih fizičnih oseb, zavarovancev Zavarovalne skupnosti Triglav v letu 1990. Ker pa gre za približno 750.000 upravičencev, bi bil to po oceni vlade s pravnega, logističnega in stroškovnega vidika izredno zahteven postopek.

Vlada je tako že lani pripravila predlog, po katerem naj bi omenjene delnice ostale v lasti Kada, ta pa bi z njimi upravljal v korist pokojninske in invalidske blagajne, ki pa so ga volivci novembra lani na referendumu zavrnili. Z novim predlogom, ki ga je vlada pripravila marca letos, se bo udejanjila volja ljudstva na referendumu, je ob njegovi predstavitvi povedal državni sekretar Andrej Šircelj.

DZ je zakon o lastninskem preoblikovanju deleža zavarovalnic, do katerega so upravičene fizične osebe, sprejel 23. maja. Kot je ob tem pojasnil finančni minister Andrej Bajuk, se bo delež Zavarovalnice Triglav v last ZPIZ prenesel z edinim namenom zagotavljanja dodatnih sredstev za obvezno pokojninsko zavarovanje. V imenu in na račun zavoda pa bo z delnicami upravljala Kad. V primeru utemeljenega razloga bo mogoče delnice prodati, vendar le ob soglasju vlade in DZ.

Ne spreglejte