Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
6. 4. 2011,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sreda, 6. 4. 2011, 9.29

8 let

Mobilni telefon Sony Ericsson Yendo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sony Ericcson je z modelom yendo zakorakal med telefone walkman z zaslonom na dotik. Majhna in lahka naprava sprva obeta več, je pa res, da primarno funkcijo walkmana opravlja dobro.

Yendo je glasbeni mobilnik nižjega cenovnega razreda, ki ob poplavi pametnih telefonov še vedno prisega na klasiko. Je prvi walkman z zaslonom na dotik, ki združuje glasbo, družabna omrežja in komunikacijo v majhni barviti napravi. Že ob prvem spoznavanju z aparatom smo začudeno ugotovili, da kljub svoji majhnosti premore zaslon na dotik. Ta kljub začetni zadregi deluje dobro. Zaslon v diagonalo meri le 6,6 centimetra, zato je branje daljših SMS-sporočil in brskanje po mobilnih portalih težavno.

Počasen in neodziven vmesnik

Razočaralo nas je tudi delovanje sicer inovativnega uporabniškega vmesnika. Ta je počasen in neodziven. Štiri stalne ikone v kotih domačega zaslona so na kožo pisane mlajšim uporabnikom, ki se za nakup odločajo predvsem zaradi vgrajenega walkmana. S predvajalnikom (walkman) lahko uživate v svoji najljubši glasbi, ki jo razvrstite po izvajalcu, albumu ali skladbi. Poleg ikone za poslušanje glasbe na domačem zaslonu najdemo še ikono za pisanje SMS-sporočil, tipkovnico za klicanje in telefonski imenik. Morda bi si nekateri zaželeli še kakšne druge, vendar aparat tega žal ne ponuja. Do preostalih aplikacij lahko dostopamo na treh podstraneh domačega zaslona.

Na sprednji strani aparat premore le eno večjo tipko, s katero se vedno znova lahko vrnemo na domači zaslon. Ob strani je še tipka za uravnavanje glasnosti zvoka in mikrofona. Tipka za zaklepanje/odklepanje aparata je ista kot tipka za vklop telefona in je nerodno postavljena na zgornji rob aparata. Radio z avtomatskim iskanjem postaj deluje brezhibno, za njegovo poslušanje pa so aparatu priložene slušalke.

Dva milijona slikovnih pik sta preteklost

Fotoaparat premore le dva milijona slikovnih pik z digitalnim zoomom, ki objekte poveča le dvakrat. Bliskavice ni. Temu je primerna tudi kakovost posnetkov, ki ljubitelje fotografije razočara.

Uporaba družabnih omrežij, med katerim sta med drugim že prednastavljeni omrežji Facebook in Twitter, je navdušujoča. Prav tako nas je pozitivno presenetila aplikacija TrackID za prepoznavanje pesmi, ki pa seveda zahteva povezavo z medmrežjem. Ko posnamemo del neznane skladbe, preprosto odpremo aplikacijo in v nekaj sekundah se nam na zaslonu prikaže ime skladbe in izvajalca.

Barvni pokrovčki glede na počutje

Morda je le 5 MB notranjega spomina razlog za počasno delovanje aparata, zunanji pomnilnik pa lahko s kartico microSD razširimo do 16 GB. Plastično ohišje je mogoče preprosto zamenjati z barvnimi pokrovčki in tako telefon prilagoditi počutju.

Telefon bo zagotovo navdušil mlade, ki se tudi na prostem ne morejo ločiti od družabnih omrežij in brezskrbnega poslušanja dobre glasbe. Za zahtevnejše uporabnike pa kljub ugodni ceni to verjetno ne bo dovolj.

Splošna ocena: 6

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem 4 – Še veliko mu manjka 5 – Za silo bi bilo 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 - Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni

Karakteristike

Fotoaparat: ločljivost 2,0 milijona slikovnih pik, 4-kratna digitalna povečava Glasba: slikovni podatki o albumih, Bluetooth stereo (A2DP), predvajalnik Walkman, predvajalnik, zvonjenje (MP3/ACC), PlayNow, TrackID. Sporočanje: pogovori, e-pošta, pošiljanje in sprejem večpredstavnostnih sporočil (MMS), vnos besedila s predvidevanjem, snemalnik zvoka, besedilna sporočila (SMS) Oblika: zaslon na dotik Aplikacije: Facebook, Orkut, Twitter, FM radijski sprejemnik, Java, ogled videa, budilka, kalkulator, koledar, pregledovalniki besedila, letalski način, beležke, imenik Povezovanje: 3,5 mm avdio vtič, Bluetooth, micro USB vtič, modem, pomnilnik USB, podpora za USB Prednaložene aplikacije: Facebook, Twitter, Brick Breaker Rev, Night Club Fever Zaslon: 262.144 barv, TFT, ločljivost: 320 x 240 pik, velikost (diagonala) 6,6 cm Priložena dodatna oprema: stereo prenosljiv komplet za prostoročno uporabo, USB kabel Mere: 93,5 x 52 x 15,8 mm Masa: 81 gramov Pomnilnik: do 5 MB Operacijski sistem: lastni vmesnik Sony Ericsson Procesor: ARM946 @ 156 Mhz Omrežja: GSM GPRS/EDGERx 900/1800 Barve: črna, modra, zelena, oranžna, roza, vijolična, rdeča, srebrna, bela in rumena

Ne spreglejte