Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2020,
18.20

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Koronavirus pandemija delo od doma

Petek, 13. 11. 2020, 18.20

3 leta, 3 mesece

5 trikov za krepitev ekipnega duha pri delu od doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Delo od doma Tehnik | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Nastopil je drugi val epidemije in ponovna potreba po delu od doma. S katerimi težavami smo se soočali v prvem valu in kaj smo se iz njih naučili? Kako lahko povečamo produktivnost ekipe in poskrbimo za vključenost vseh njenih članov?

1. Prevelika dosegljivost

V prvem valu povečanega dela od doma se vodilni seveda niso bali, da bodo zaposleni delali preveč, temveč, da bodo delali premalo. Družinske obveznosti ali predolge kavice so res posegale v nemoteno delo in posledično smo z delom zaključevali v poznih večernih urah. Zato je pomembno, da strogo ločimo zasebno življenje od dela. Če se bo vsa ekipa držala ustaljenega delovnega časa, bodo vsi člani na voljo v dogovorjenem terminu, ne pa kar naprej. Tudi tiste male naloge, ki jih opravljamo pred spanjem, kot je odgovarjanje kolegom, ki raje delajo v večernih urah .... ne bodo prizanašali času za oddih.

2. Naprave in podatki

Najprej se pozanimajmo, kakšno opremo zaposleni morda še potrebujejo, ali imajo služben računalnik in vso potrebno opremo. Vsem zagotovimo naprave, ki jih potrebujejo glede na njihov obseg dela. Pomembne podatke naj shranjujejo na varnem, saj vedno obstaja možnost, da se jim računalnik pokvari (še posebej, če nimajo službenega računalnika) ali se podatki izbrišejo. Microsoftov OneDrive omogoča enostavno shranjevanje podatkov, ki jih lahko hitro pošljete v skupno rabo. Tako bo imela vsa ekipa dostop do podatkov vedno in povod.

Delo od doma Tehnik | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

3. Dnevna rutina

Z delom od doma in prostim razpolaganjem s svojim časom lahko bezljamo od enega opravka do drugega, pri tem pa veselo zamikamo končanje dela v kasnejši čas. Poskrbimo za dnevno rutino, ki bo v naša življenja prinesla ponavljajoče dogodke. Takšni dogodki prinašajo gotovost in varnost, ne glede na to, ali gre za službene obveznosti ali pitje čaja. S pomočjo Outlooka povabite zaposlene na redne ponavljajoče sestanke, ki jih bodo imeli v Outlook koledarju vpisane vse leto.

4. Motivacija

Tudi motivacije za delo rado zmanjka, ne glede na to, ali delamo od doma ali v pisarni. Motivacija je lahko tesno povezana z rutino – če imamo na sporedu ponavljajoče dogodke, ki jih se jih udeležimo avtomatsko, se o motivaciji ne bo potrebno spraševati. Zaradi prevelikega omahovanja nam motivacije velikokrat zmanjka brez prave potrebe.

5. Socialna distanca

Med prvim valom epidemije je bila osamljenost eden izmed pomembnih vidikov, zaradi česar zaposleni s tovrstnim delom niso bili najbolj zadovoljni. Če bi delali od doma v normalnih časih, ko ne bi bili prikrajšani tudi za tiste socialne stike, ki jih gojimo izven delovnih procesov, osamljenost mogoče ne bi bila tako izrazita. V vsakem primeru imamo na voljo različne aplikacije za video sestanke, s katerimi lahko do neke mere nadomestimo potrebo po socialnih stikih. Microsoft Teams lahko uporabimo tudi za virtualna družinska srečanja, igranje igric, kvizov, pantomime ... Poskrbimo za ekipni duh tudi z neformalnimi srečanji.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte