Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
12.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Facebook Mark Zuckerberg Matic Tomšič

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 12.37

6 let, 7 mesecev

Zakaj je Facebook glavni na vasi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Našli smo pet dejstev, ki kažejo na to, da je Facebook trenutno morda celo najuspešnejše tehnološko podjetje.

1. Facebook je v svojo mrežo ujel vsakega sedmega Zemljana. Dve tretjini vseh aktivnih uporabnikov (tisti, ki družbeno omrežje preverjajo vsaj enkrat na mesec) do Facebooka dostopata vsak dan. To pomeni, da Facebook dnevno uporablja kar milijarda ljudi, saj naj bi bilo vseh aktivnih uporabnikov glede na Facebookovo zadnje poročilo o četrtletnih poslovnih rezultatih približno poldrugo milijardo. Ti uporabniki na Facebook ne pridejo le, da bi malo pobrskali po najnovejših statusih – na družbenem omrežju na dan v povprečju preživijo več kot 45 minut. 2. Facebook bo poskrbel, da dotoka uporabnikov ne bo hitro zmanjkalo. Družbeno omrežje ima od konca leta 2014 že 13 odstotkov več aktivnih uporabnikov, njihovo število pa še kar narašča. Zmanjkalo jih bo težko, saj ima Facebook že načrt, kako povečati bazo potencialnih članov. Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka, je namreč pobudnik gibanja Internet.org, s katerim želi internet razširiti v najodročnejše dele sveta in omrežiti še milijardo ali dve ljudi. Več posameznikov z dostopom do spleta pa pomeni več uporabnikov Facebooka.

Internet naj bi Zuckerberg v dežele tretjega sveta med drugim ponesel z brezpilotnimi letali, sateliti in celo laserji, pri tem pa mu bodo pomagali velikani telekomunikacijske industrije Samsung, Ericsson, Qualcomm.

3. Graf prihodkov se zanesljivo vzpenja že tretje leto po IPO (in ne bo kar tako upadel). Facebook je ob vstopu na newyorško borzo spomladi 2012 prihodek začel ustvarjati na področju, kjer pred IPO sploh ni bil prisoten – z mobilnim oglaševanjem. Vlagatelji so hitro prepoznali potencial mobilnega oglaševanja na platformi, ki je imela iz dneva v dan več uporabnikov. Po podatkih analitičnega podjetja statista bi prihodek Facebooka v drugem četrtletju 2015 (3,64 milijarde evrov) brez mobilnega oglaševanja sicer znašal le 1,03 milijarde evrov.

Saj ne, da Facebook v ognju nima drugih želez, če bi se z mobilnim oglaševanjem morda zalomilo. S svojima aplikacija za hitro sporočanje Messenger in WhatsApp od uporabnikov ni dobil še niti centa, prav tako je šele začel prodajati oglasni prostor na Instagramu. V rokavu pa ima tudi pisarniško orodje Facebook for Work in prikazovalnik navidezne resničnosti Oculus VR. 4. Pri Facebooku denarja za prevzeme drugih podjetij ne mečejo skozi okno. Nekateri, ki se jim Facebook zdi "od včeraj", kot 300 milijonov drugih raje uporabljajo Instagram. Tega je Facebook kupil pred tremi leti. Morda namesto prek Facebook Messengerja raje komunicirajo prek WhatsAppa, ki ima kar 800 milijonov uporabnikov. Tudi njegov lastnik je Facebook, pod okrilje ga je vzel februarja lani. Tako WhatsApp kot Instagram imata prav tako zelo velik oglaševalski potencial.

5. Marka Zuckerberga imajo zdaj vsi radi. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg se je iz sramežljivega in nerodnega čudežnega dečka, ki je ob svojih govorih pred petimi, šestimi leti komaj skupaj spravil nekaj stavkov, prelevil v eminenco tehnološke industrije, ki jo mnogi gledajo z mešanico občudovanja in strahospoštovanja. Nič več slabega PR-ja za Facebook.

Kaj pa tekmeci? Tekmeci seveda ne počivajo, a se tisti največji spoprijemajo vsak s svojimi težavami.

Apple sicer leti na krilih iPhona 6, a prodaja njegovih tablic iPad pada, storitev za poslušanje glasbe na zahtevo Apple Music pa uporabnikov še ni prepričala o selitvi s konkurenčnih Spotifyja ali Pandore.

Microsoft je pred kratkim izdal nov operacijski sistem Windows 10, ki je bil sprejet z navdušenjem, a bo njegovo prvo poslanstvo predvsem popravljanje slabega priokusa, ki ga je v ustih uporabnikov v zadnjih letih pustil Windows 8.

Google je, kar zadeva število uporabnikov in prihodkov od oglaševanja, veliko uspešnejši od Facebooka, a po mnenju strokovnjakov spi na lovorikah. Facebook ga dohiteva predvsem na mobilnih in video platformah.

Facebooku je po uspešnosti morda še najbližje Amazon, ki vodi odličen e-trgovinski posel in je največji ponudnik računalništva v oblaku na svetu. A podjetje Jeffa Bezosa raste že dve desetletji oziroma dvakrat dlje od Facebooka.

Ne spreglejte