Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
17. 7. 2015,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mobilne naprave Apple Siri

Petek, 17. 7. 2015, 11.41

8 let

Pri pametnih napravah se ne zanašajte na glasovne ukaze!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glasovni ukazi mobilnih naprav so zelo udobni, ker nam razbremenijo roke in lahko pospešijo uporabo - toda tehnologija prepoznave govora potrebuje še veliko popravkov, preden bo brezhibna

Uporabniki glasovnih ukazov dobro vedo, kako priročni so ti, ko delujejo, a vedo tudi, da morajo pogosto izgovorjeni ukaz ponoviti, ker ga naprava ne prepozna ali ga prepozna nepravilno. Nekateri primeri tovrstnih zmot so naravnost smešni – tudi pri Applovem sistemu Siri, ki je na tem področju sicer prišel zelo daleč. Napolni telefon? Ne, pokliči policijo! Na spletnem portalu The Verge so odkrili, da bo glasovni ukaz za polnjenje naprave ("charge my phone to 100 percent) sprožil klic na policijo oziroma na številko za klic v sili, ki je v ZDA 911, v Evropi pa 112. Uporabnik ima po (napačni) prepoznavi izgovorjenega ukaza samo pet sekund časa, da ta klic v zadnjem trenutku prepreči.

Smiselnost takšnega glasovnega ukaza je sicer zelo vprašljiva (polnjenje telefona ni mogoče brez priklopa napajalnika, sam ukaz k temu ne bo nič prispeval), a ta "nesporazum" je lahko zelo nevaren, ker bi radovednost uporabnikov, ki bi želeli preveriti to napako, sprožila veliko nepotrebnih klicev na telefone ustreznih interventnih služb. Kaj pa, če to sploh ni napaka, ampak premišljena funkcija? Medtem ko so številni portali odziv opisali kot očitno napako, portal Daily Dot ugiba, da je ta morda celo smiseln. Beseda "phone" lahko seveda pomeni "kliči", številka 100 pa je številka za klic v sili v Indiji. Dokaz za logičnost takšnega razmišljanja je to, da ob izgovorjenem ukazu "Phone 110" Siri poskuša prav tako poklicati številko za klic v sili, kajti 110 je številka za klic v sili na Kitajskem. Siri tako v resnici morda želi pomagati tistim, ki ne vedo, katera je prava številka za klic v sili zunaj njihove domovine.

Apple tega odziva še ni uradno komentiral.

Ne spreglejte