Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
13. 1. 2020,
15.39

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

družbena omrežja lažne novice volitve facebook Twitter Google

Ponedeljek, 13. 1. 2020, 15.39

4 leta, 3 mesece

Facebook ni gluh za kritike, ampak …

Politiki si lahko oddahnejo: na Facebooku bodo še naprej lahko lagali

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Facebook, Fakebook | Facebook vendarle ne bo preverjal, ali je vsebina političnih oglasov resnična. | Foto Reuters

Facebook vendarle ne bo preverjal, ali je vsebina političnih oglasov resnična.

Foto: Reuters

Kljub številnim kritikam Facebook še naprej ne bo preverjal resničnosti vsebin političnih oglasov na enak način, kot to preverja pri nekaterih drugih vrstah objav.

Facebook se je znašel pod plazom številnih kritik, tudi med svojimi zaposlenimi, ki temu družbenemu omrežju očitajo, da pri političnih oglasih niso preverjali resničnosti vsebin in so s tem pomagali k izboru zdajšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

ZDA bodo imele naslednje predsedniške volitve letos novembra in številni si ne želijo, da bi laži in neresnice, ki jih v obdobju prejšnjih ameriških predsedniških volitev na družbenih omrežjih ni manjkalo, kakorkoli vplivale na izid volitev.

Twitter
Novice Facebook in Twitter – orodji za manipulacijo javnega mnenja

Toda Facebook bistvenih sprememb na tem področju ne načrtuje.

Politiki bi morali sami oblikovati pravila digitalnega političnega oglaševanja

V svoji objavi na Facebookovem blogu direktor produktnega vodenja družbe Rob Leathern, ki je med drugim pristojen tudi za knjižnico političnih oglasov, piše, da "odločitev o političnih oglasih ne bi smeli prepuščati zasebnim podjetjem".

Twitter
Novice Pred volitvami na Twitterju vzklili sumljivi uporabniški profili. Je res na delu politika?

Leathern obenem od političnih voditeljev zahteva vzpostavitev novih pravil za digitalno politično oglaševanje in svari, da morajo v odsotnosti takih zakonskih ureditev Facebook in druga podjetja oblikovati lastna pravila.

Twitter je politične oglase na svoji platformi kar ukinil

Toda te odločitve so od podjetja do podjetja zelo različna. Najdlje je šel Twitter, ki je oktobra prepovedal vse oglaševanje politikov, Google pa je novembra omejil načine za ciljanje političnih oglasov.

Twitter je oktobra lani v celoti prepovedal objavljanje političnih oglasov na svojem družbenem omrežju. | Foto: Reuters Twitter je oktobra lani v celoti prepovedal objavljanje političnih oglasov na svojem družbenem omrežju. Foto: Reuters

Facebook sicer uvaja nove načine, kako bodo uporabniki lahko videli, kateri oglasi so na njihovih platformah, in nekatere nove načine, s katerimi naj bi uporabniki lahko nadzirali, kako nanje merijo politični oglasi.

To hočem, tega nočem …

Facebook skrbnikom političnih kampanj omogoča vnos podatkov o volivcih, kot so ime in priimek ter elektronski naslov, nato pa Facebook preveri uporabniške profile in omogoči skrbnikom kampanj ciljanje konkretnih uporabnikov s svojimi oglasi – in jim da tudi možnost izbire, katerih uporabnikov ne želijo.

Facebook in Twitter
Mnenja Ali bi bilo treba zapreti profil na družbenih omrežjih?

V bližnji prihodnosti bodo tudi uporabniki lahko izbirali, kako naj jih politične kampanje (ne) najdejo, je še napovedal Leathern.

Nestrpnežem zaprta, lažnivcem pa odprta vrata

Uporabniki še vedno ne bodo imuni proti lažnim vsebinam v političnih oglasih, ki jih bo Facebook sprejemal (in ustrezno obračunal) ne glede na resničnost njihove vsebine.

Evropske volitve
Novice Največ kršitev volilnega molka na družbenih omrežjih

Izločali bodo le oglase s sovražnim govorom, ustrahovanjem in drugimi vsebinami, ki niso skladne z njihovimi pravili. Še dobro, da so na Facebooku vsaj nestrpneži nezaželeni, če že lažnivci niso.

Ne spreglejte