Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 4. 2014,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 17. 4. 2014, 15.50

8 let

Nagrada Smart Locatorju prinesla širitev v tujino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
XLAB je skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje prejel novo prestižno nagrado. Razlog: rešitev za določevanje lokacije kličočega z mobilnega telefona na številko 112, Smart Locator.

Tridimenzionalni geografski informacijski sistem (3D GIS) z vgrajenim Smart Locatorjem je URSZR razvil v sodelovanju s podjetjem XLAB. Operaterjem v klicnih centrih 112 omogoča natančen prikaz lokacije kličočega zgolj v nekaj sekundah. Zaradi zadovoljstva v Regijskem centru za obveščanje 112 v Ljubljani bodo v prihodnje rešitev namestili tudi v 13 Regijskih centrih za obveščanje v Sloveniji.

Tridimenzionalni geografski informacijski sistem (3D GIS) z vgrajenim Smart Locatorjem je URSZR razvil v sodelovanju s podjetjem XLAB. Tako operaterjem v klicnih centrih 112 omogoča natančen prikaz lokacije kličočega zgolj v nekaj sekundah. Deluje brez kakršne koli vnaprej nameščene namenske mobilne aplikacije – uporabnik na svoj telefon prek kratkega sporočila (SMS) prejme povezavo do spletne strani.

Ko uporabnik na svojem pametnem telefonu povezavo odpre, se operaterju lokacija s koordinatami prikaže na geografski karti sveta – z natančnostjo do nekaj metrov. Tako operater ali reševalci nemudoma vedo, kje je kličoči, in lahko hitro pošljejo ustrezno pomoč. Rešitev Smart Locator je mogoče uporabiti na kateri koli napravi, ki ima dostop do spleta. Njena prednost je, da jo je mogoče namestiti kjerkoli na svetu in v katerem koli jeziku, neodvisno od mobilnega operaterja.

Smart Locator je bil nedavno nagrajen s 1. mestom na letošnji konferenci EENA (Europan Emergeny Number Association) v Varšavi. Nagrado EENA podeljujejo za najbolj inovativno rešitev, ki lajša delo klicnim centrom. Letos so jo podelili prvič, za rešitve pa so glasovali predstavniki organizacij iz 44 držav. Slovenija je imela močno konkurenco, ki je prihajala iz Švedske in Velike Britanije. Po slovesni podelitvi nagrad so takoj izrazili zanimanje za testiranje. Kot pravijo v podjetju XLAB, bodo Smart Locator v kratkem namestili pri testnih uporabnikih v Avstraliji, Maleziji, Kanadi in Indiji.

Ne spreglejte