Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 5. 2016,
13.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

McLaren

Sreda, 4. 5. 2016, 13.57

6 let, 6 mesecev

Legendarnega superšportnika, vrednega 11 milijonov evrov, servisirajo z 20 let starim računalnikom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Britanski avtomobilski koncern McLaren Cars za servise 100 preostalih superšportnikov McLaren F1 uporablja dve desetletji stare prenosne računalnike znamke Compaq.

Čeprav so stari več kot 20 let, imajo avtomobili McLaren F1 danes astronomske cene. Britanski igralec Rowan Atkinson, ki ga poznamo po vlogi Mr. Beana, je svojega lani prodal za 11 milijonov evrov, in to kljub temu, da je imel v času lastništva z njim dve prometni nesreči. | Foto: Čeprav so stari več kot 20 let, imajo avtomobili McLaren F1 danes astronomske cene. Britanski igralec Rowan Atkinson, ki ga poznamo po vlogi Mr. Beana, je svojega lani prodal za 11 milijonov evrov, in to kljub temu, da je imel v času lastništva z njim dve prometni nesreči.

McLaren je avtomobile McLaren F1 izdeloval med letoma 1992 in 1999. Naredili so le 106 primerkov enega najbolj ikoničnih superšportnih avtomobilov devetdesetih let prejšnjega stoletja. 468-kilovatni F1 je bil do leta 2005, ko ga je prehitel Buggatijev Veyron, najhitrejši avtomobil s proizvodnega traku. Dosegel je hitrost 390 kilometrov na uro.

Avtomobilov McLaren F1 je danes še 100. Ko njihovi lastniki svoje prestižne in zelo redke jeklene konjičke pripeljejo na uraden McLarnov servis, jih med drugim priklopijo na zelo zanimivo orodje. Pomemben del servisa je prenosni računalnik Compaq LTE 5280, ki so ga izdelovali v zgodnjih devetdesetih letih 20. stoletja. V istem času kot McLaren F1.

Antični računalnik je za servisiranje superšportnika pomemben zato, ker je zaradi ene od komponent, kartice CA, praktično edina naprava, prek katere je mogoče komunicirati z elektroniko na krovu F1. Njeni čipi namreč še vedno razumejo le DOS, v zgodnjih devetdesetih prevladujoči računalniški operacijski sistem. | Foto: Antični računalnik je za servisiranje superšportnika pomemben zato, ker je zaradi ene od komponent, kartice CA, praktično edina naprava, prek katere je mogoče komunicirati z elektroniko na krovu F1. Njeni čipi namreč še vedno razumejo le DOS, v zgodnjih devetdesetih prevladujoči računalniški operacijski sistem.

McLaren sicer že nekaj časa razvija nov, sodobnejši vmesnik, s katerim bodo lahko težave z elektroniko pri avtomobilih F1 odpravljali in jo nadgrajevali z novejšimi računalniki.

 

Ne spreglejte