Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
15.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

18

Natisni članek

Windows Windows 10 Windows 7 Windows 8.1 Microsoft top 10

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 15.49

6 let, 7 mesecev

Kateri so bili najslabši in kateri najboljši Windowsi?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

18

Microsoft Windows je družina najbolj uporabljanih operacijskih sistemov za osebne računalnike. Čas smo zavrteli nazaj in se spomnili, katere izdaje operacijskega sistema so uporabniku dale največ in kateri Windowsi so ga najbolj spravili ob živce.

Pet najslabših Windowsov

Windows Me (2000)

Windows Me | Foto:

Grozljivka. Windows Me ali Millenium je najslabši Microsoftov operacijski sistem vseh časov. Windows Me je imel toliko hroščev, skritih napak in predvsem težav s stabilnostjo, da je bilo delo z njim loterija, saj je lahko poslušnost odpovedal v vsakem trenutku.

Edina dobra stvar, ki jo je prinesel ta operacijski sistem, je orodje Obnovitev sistema (System Restore), s katerim lahko Windowse v primeru napake povrnemo v prejšnje stanje.  

Windows Vista (2007)

Namizje v Windows Vista | Foto: Namizje v Windows Vista

Visto je Microsoft izdal kot zamenjavo za Windowse XP, a ji operacijski sistem številka ena ni uspelo postati nikoli. Največja težava Windows Vista so bile nenormalno visoke sistemske zahteve - večina uporabnikov, ki bi na Visto prešli z XP-jev, bi morala kupiti nov računalnik.

Windows Vista je bil zadnji Microsoftov operacijski sistem, pri razvoju katerega je še aktivno sodeloval Bill Gates. | Foto: Reuters Windows Vista je bil zadnji Microsoftov operacijski sistem, pri razvoju katerega je še aktivno sodeloval Bill Gates. Foto: Reuters

Vista je uporabnike tudi "morila" z nenehnim preverjanjem licenc programov, ki so jih uporabljali, in celo same sebe. Če se je odločila, da je uporabnik namestil piratsko kopijo (kar ni bilo nujno res!), ga je obravnavala kot tatu in mu občasno celo onemogočila delo. 

8. Windows RT (2012)

Windows RT | Foto: Reuters Windows RT Foto: Reuters

Windowsi, ki jih nihče ni pričakoval, želel ali zahteval. RT je bil namenjen posebej za uporabo na tablicah, v prvi vrsti na Microsoftovem tabličnem računalniku Surface. Čeprav je imel nekaj pogojno uporabnih bombončkov, je bil operacijski sistem preveč okrnjena različica Windowsov, da bi ga kdo jemal resno.

Njegova največja težava je bila, da že tako majhen izbor programov zanj ni bil združljiv z različicami za "prave" Windowse na osebnih računalnikih. Microsoft je Windows RT že opustil, zadnjo posodobitev je namreč izdal septembra 2015. 

7. Windows XP (2001)

Windows XP | Foto: Reuters Windows XP Foto: Reuters

Mnogi uporabniki, ki še danes kljub njihovi častitljivi starosti prisegajo na Windowse XP, pozabljajo, kako slab operacijski sistem so pravzaprav bili ob izidu oktobra 2001. 

Windowse XP je kljub številnim izboljšavam glede na prejšnje Windowse takrat pestila cela vrsta varnostnih težav, skoraj takoj jih je napadla armada računalniških virusov in drugih zlonamernih programov. Iskanje ustreznih gonilnikov za ne najnovejšo strojno opremo je bila nočna mora, mnogi starejši programi in igre so imeli težave z združljivostjo ali pa preprosto niso delovali.

Uspešnica so Windows XP postali šele po izidu gromozanskih paketov popravkov, ki so jim rekli Service Pack. Prvi (SP1) je odpravil nekaj malega najbolj nadležnih težav, šele z drugim (SP2) pa si so Windowsi XP zaslužili naziv odličnega operacijskega sistema.   | Foto: Reuters Uspešnica so Windows XP postali šele po izidu gromozanskih paketov popravkov, ki so jim rekli Service Pack. Prvi (SP1) je odpravil nekaj malega najbolj nadležnih težav, šele z drugim (SP2) pa si so Windowsi XP zaslužili naziv odličnega operacijskega sistema.   Foto: Reuters

6. Windows 8 (2012)

Windows 8 | Foto: Reuters Windows 8 Foto: Reuters

Windows 8 je popolnoma spremenil priljubljen uporabniški vmesnik Windowsov in ga v času, ko so se praktično vsi uporabniki osebnih računalnikov še vedno držali tipkovnice in miške, optimiziral za zaslone na dotik.

Posledica je bila za mnoge uporabnike frustrirajoča uporabniška izkušnja - nihče ni vedel, kako se računalnik izklopi, kje je nadzorna plošča, meni Start (gumba tako ali tako sploh ni bilo). Meni z osnovnimi nastavitvami na desni strani zaslona se je včasih pokazal, včasih ne - odvisno od tega, ali je uporabnik s kazalcem miške zadel mikronsko tanek pas, ki je sprožil prikaz menija. 


Pet najboljših Windowsov

Windows 98 SE (1999)

Windows 98 SE | Foto: Windows 98 SE

Windows 98 SE (ali Second Edition, druga izdaja) so bili najboljše, kar je Microsoft uporabnikom ponudil na poslavljajoči  se platformi, ki je temeljila na prastarem operacijskem sistemu MS-DOS. Glede na predhodnika Windows 98, sploh pa glede na Windows 95, je bila različica SE sopomenka za stabilnost, združljivost programov in strojne opreme ter odlično večpredstavnostno izkušnjo. 

Windows 10 (2015)

Windows 10 | Foto: Reuters Windows 10 Foto: Reuters

Trenutno aktualni Windows 10 je hiter, zanesljiv in stabilen operacijski sistem. Nadležen operacijski sistem, ki ga je Microsoft uporabniku vsiljeval z Windowsi 8 in 8.1, je preteklost. Z Windows 10 so združljivi številni starejši programi in igre, prilagodljiv je tako kot nobeni drugi Windowsi do zdaj, vgrajeno ima močno zaščito pred zlonamernimi programi. Microsoft je Windows 10 eno leto od izida za nameček razdajal brezplačno. 

Windows 95 (1995)

Windows 95 | Foto: Reuters Windows 95 Foto: Reuters

Najpomembnejši Windowsi v zgodovini. Čeprav so sloveli po nestabilnosti in kar pogostih sesutjih računalnika, so Windows 95 postavili temelje sodobnemu računalništvu z legendarnim uporabniškim vmesnikom. Ta je bil tako dober, da je ob nekaj manjših dodelavah in predelavah v uporabi še danes, 21 let po izidu Windowsov 95. 

Operacijski sistem Windows 95 je lani praznoval 20. rojstni dan

Windows XP SP2 (2004)

Bill Gates predstavlja paket posodobitev Service Pack 2 za Windows XP. Ta operacijski sistem je Microsoft v 13 letih nudenja podpore krpal več kot 700-krat, v najmanj polovici primerov je šlo za kritične varnostne luknje. | Foto: Reuters Bill Gates predstavlja paket posodobitev Service Pack 2 za Windows XP. Ta operacijski sistem je Microsoft v 13 letih nudenja podpore krpal več kot 700-krat, v najmanj polovici primerov je šlo za kritične varnostne luknje. Foto: Reuters

Kot smo že omenili, so bili Windows XP na začetku ne najboljši operacijski sistem, a je Microsoftu njihov okus uspelo konkretno popraviti s paketom posodobitev in popravkov Service Pack 2, ki je izšel avgusta 2004.

S SP2 so Windows XP postali še bolj stabilen, varen, s programsko in strojno opremo združljiv in s celo vrsto naprednih funkcij opremljen operacijski sistem, ki je bil tako dober, da je povsem na stranski tir odrinil naslednje Windowse (Visto), prestola pa dolgo ni prepustil niti fantastičnim Windows 7.

Prav zaradi Windows XP in "servisnih paketov" (aprila 2008 je izšel še Service Pack 3) Windows XP še danes vztraja na seznamu najbolj priljubljenih operacijskih sistemov, pa čeprav Microsoft za XP-je že dve leti ne izdaja več uradnih posodobitev.   | Foto: Prav zaradi Windows XP in "servisnih paketov" (aprila 2008 je izšel še Service Pack 3) Windows XP še danes vztraja na seznamu najbolj priljubljenih operacijskih sistemov, pa čeprav Microsoft za XP-je že dve leti ne izdaja več uradnih posodobitev.  

Windows 7 (2009)

Windows 7 | Foto: Reuters Windows 7 Foto: Reuters

Verjetno najboljša stvar izpod rok Microsoftovih programerjev. Windows 7 so praktično popoln operacijski sistem - ob izidu so hitro delovali tudi na več let starih računalnikih, uporabniški vmesnik je bil klasično "okenski" in pregleden, težav s stabilnostjo ni bilo nikoli, z Windows 7 je delovala večina programov, tudi tistih prastarih, opremljeni so bili z zanesljivo zaščito pred grožnjami s spleta. 

Na Windows 7 danes kljub starosti, izšli so namreč pred sedmimi leti, prisega približno polovica uporabnikov osebnih računalnikov (vir: Netmarketshare). 

Izpustili smo Windows NT in Windows 2000, ker se praktično nista dotaknila "navadnega" uporabnika, temveč sta bila bolj priljubljena v poslovnih in strokovnih krogih. 

Dragi bralci - v komentarjih nam zaupajte, kateri so vaši najljubši Windowsi. 

Ne spreglejte