Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
1. 3. 2012,
20.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 20.44

8 let

Kako poceni bomo v naslednjih letih mobilno gostovali?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Evropski parlament in komisija napovedujeta še nižje cene mobilnega gostovanja znotraj EU. V tretjih državah pa ostajajo razmere (in visoke cene) še naprej dokaj nespremenjene.

Lanskega 1. julija je v skladu z digitalno agendo Evropske unije nastopila še zadnja pocenitev mobilnega gostovanja znotraj držav članic EU. Veljavnost uredbe, ki je bila sprejeta leta 2007 in je bila dve leti pozneje nekoliko spremenjena, se namreč izteče 30. junija letos. A strahu za račun mobilne telefonije, vsaj za potovanja znotraj EU, ne bi smelo biti, saj Bruselj obljublja nadaljnje občutne pocenitve.

Razlika v ceni le zaradi različnih stopenj DDV

Trenutno veljavna uredba določa v obdobju do letošnjega 30. junija maloprodajno ceno odhodnih klicev znotraj EU med gostovanjem v drugem omrežju znotraj EU 35 centov, sprejetih klicev v EU 11 centov, ravno toliko pa znaša tudi cena pošiljanja kratkega sporočila (SMS). Uredba med drugim ureja tudi cene mobilnega podatkovnega prenosa med gostovanjem znotraj EU in veleprodajne medoperaterske cene.

Razlike med državami vendarle obstajajo, ker so omenjene cene največje dopustne cene brez davka. V praksi prišteva vsaka država svoj davek, pri nas je ta (vsaj za zdaj še) 20 odstotkov, kar pomeni, da imajo Madžari s 27-odstotnim davkom na dodano vrednost nekoliko dražjo gostovanje, kot recimo naročniki in predplačniki luksemburških omrežij, saj je v njihovi matični državi davek na dodano vrednost (le) 15 odstotkov.

Predlagajo občutne reze

Če bodo predlogi sprejeti, se bo odhodni klic evrotarife letošnjega 1. julija pocenil s 35 na 25 centov, potem pa v naslednjih dveh letih na isti datum še vsakokrat za pet centov. Dohodni klici v EU in pošiljanje kratkih sporočil (SMS) naj bi se že letos pocenili za dobro četrtino na osem centov, potem pa naslednje leto še za en cent, od julija 2014 pa bi za celo minuto dohodnega klica ali za poslano kratko sporočilo odšteli samo še 5 centov.

Tudi ceno mobilnega podatkovnega gostovanja bi oklestili

V naslednjih letih bi se občutno pocenil tudi mobilni podatkovni prenos v drugih članicah EU. Za letos predlagano ceno pol evra za megabajt bi naslednjega 1. julija nadomestilo bistveno nižjih 30 centov, od 1. julija 2014 pa bi megabajt plačevali samo še 20 centov.

Vsem omenjenim cenam je treba prišteti davek na dodano vrednost po stopnji, ki velja v državi izdajatelja SIM-kartice.

Nezadovoljna komisija, srečni niso niti operaterji

Evropska komisija sicer ni najbolj zadovoljna z učinki dosedanje regulacije, ki po njihovem mnenju vendarle ni prinesla krepitve konkurence. Njihov končni cilj je doseči cene mobilnega gostovanja znotraj EU, ki bi bile povsem primerljive cenam, ki jih uporabniki plačujejo v svojih domačih omrežjih. Za dosego tega cilja so v Bruslju pripravljeni na še bolj drastične ukrepe, med drugim tudi priložnostno izbiro ponudnika gostovanja brez priključnin in drugih stroškov, ki bi tako izbiro ovirali.

Po drugi strani pa se operaterji pritožujejo, da so postavke evrotarife že zdaj nizke in se praviloma odločajo za najvišjo dopustno ceno, čeprav jim evropska uredba nižjih cen ne prepoveduje. Nekateri operaterji so se odločili tudi za dvig cen gostovanj v tretjih državah in s tem omiliti izpade zaradi nižjih cen evrotarife, a se je prav zaradi teh pocenitev najbrž vsaj malo povečal obseg evrogostovanja in s tem tudi prihodki.

Gostom ponekod ceneje kot domačim

Predlog, o katerem bo evropski parlament odločal predvidoma na plenarnem zasedanju aprila, predvideva cene, ki bodo postopoma izenačene s cenami notranjih pogovorov v domačem omrežju. Ponekod je že zdaj tako, da so postavke evrotarife nižje kot cene, ki jih plačujejo nekateri domači uporabniki za nekatere domače klice. Z nadaljnjim nižanjem cen evrotarife bo takih primerov še več.

Uredba bo!

Kaj pa se bo zgodilo s cenami, če uredba morda ne bi bila sprejeta pravočasno? V evropski komisiji so prepričani, da se to ne bo zgodilo in da bodo vsi postopki ustrezno in pravočasno izpeljani. Po predvideni aprilski potrditvi evropskega parlamenta sledi še potrditev držav članic v Svetu EU.

Hrvaške do vstopa v EU evrotarifa ne zavezuje

Kaj pa Hrvaška, pogosti cilj slovenskih počitnikarjev, ki bo članica postala predvidoma šele 1. julija 2013? Do tistega dneva je uredba ne zavezuje, a ji obenem ne preprečuje, da v vmesnem obdobju njeni mobilni operaterji sklenejo dogovore, s katerimi bi tudi ti lahko ponudili evrotarifo.

A kot kaže, se hrvaškim operaterjem ne mudi. V Telekomu Slovenije so nam pojasnili, da bi s hrvaškimi operaterji z veseljem sklenili tak dogovor, a da izhodiščne cene, ki jih te ponujajo, takega dogovora ne omogočajo. Mobitelovi uporabniki so sicer že nekaj let v poletnem času deležni nekaterih ugodnosti, ki jih sproti dogovorijo, prav tako pa je za Mobitelove uporabnike cena prenosa podatkov v hrvaškem omrežju T-Mobile za 60 odstotkov nižja od cene iste storitve v drugih dveh hrvaških mobilnih omrežjih. S tem popustom znaša cena 40 centov za 100 kB, a je to še vedno dvakrat več, kot je treba za prenos iste količine podatkov odšteti v omrežjih držav članic EU.

Ne spreglejte