Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
14.38

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Umetna inteligenca Mark Zuckerberg Elon Musk Ashton Kutcher

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 14.38

2 meseca, 2 tedna

K umetni inteligenci družno pristopajo Zuckerberg, Musk in Kutcher

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
K mlademu, a uveljavljenemu podjetju s področja razvoja umetne inteligence Vicarious FPC so s šopi denarja nedavno pristopili računalniška genija in hollywoodski zvezdnik. Cilj - premagati Google.

Mark Zuckerberg, oče Facebooka in eden najbogatejših mož na Zemlji, Elon Musk, ustanovitelj servisa za spletno bančništvo PayPal, vesoljske agencije SpaceX in blagovne znamke električnih avtomobilov Tesla Motors, in Ashton Kutcher, navdušenec nad sodobno tehnologijo ter slavni filmski in televizijski igralec, ki je nedavno upodobil Steva Jobsa, so v podjetje Vicarious FPC, ki razvija umetno inteligenco, vložili več kot 40 milijonov ameriških dolarjev. Aktualno poslanstvo mož pri Vicariousu, ki so tehnološko stroko (med drugim tudi futurista Raya Kurzweila) lani navdušili z več kot 90-odstotno uspešnim umetnopametnim prepoznavanjem naključno generiranih kombinacij besed (CAPTCHA), je poustvaritev neokorteksa, dela človeških možganov, ki upravlja vid, nadzoruje premikanje okončin, tolmači govor in računa.

Kako dolgo še do singularnosti? "Zamislite si stroj, ki razmišlja kot človek, a lahko čas porablja precej bolj produktivno, saj mu ni treba jesti ali spati," je računalniško repliciranje omenjenih telesnih in možganskih funkcij komentiral Scott Phoenix, soustanovitelj Vicaroiusa.

Vicarousova prizadevanja so usmerjena onkraj preprostega prepoznavanja slik in izrazov, s katerim so nadvladali sistem CAPTCHA. Naslednji korak je namreč razvoj računalnika, ki bo oblike in podobe povezal s specifičnimi teksturami. "Prišli smo tako daleč, da računalniki razumejo izraze, kot sta 'postelja' in 'led'. Zdaj želimo, da ob ukazu pokažejo posteljo, narejeno iz ledu."

Milijoni za boljši jutri Zuckerbergov, Muskov in Kutcherjev vložek naj ne bi bil vezan na osebne pridobitve oziroma na morebitno plemenitenje dela prvih dveh. Facebook namreč razvija lasten model umetne inteligence, Elon Musk pa podjetij SpaceX in Tesla menda še ne pelje v to smer.

Tiskovni predstavniki trojice so sporočili, da gre izključno za zapravljanje za boljši jutri in pomoč perspektivnemu Vicariousu, ki bo v prihodnjih letih in desetletjih v razvoju umetne inteligence eden največjih tekmecev Googla. Internetni velikan je pred kratkim namreč že začel zbirati vojsko veleumov na področju robotike, prejšnji mesec pa je za 400 milijonov ameriških dolarjev pod svoje okrilje vzel še podjetje Deep Mind, ki ga vodi nekdanji otroški šahovski prvak, najstniški razvijalec računalniških iger in zdajšnji strokovnjak na področju umetne inteligence ter nevrologije Demis Hassabis.

Ne spreglejte