Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 17.35

8 let

Finska uzakonila pravico do dostopa do širokopasovnega interneta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Finska je kot prva država na svetu uzakonila dostop do širokopasovne internetne povezave kot osnovo pravico vsakega državljana.

Internetni ponudniki na Finskem morajo tako odslej internetno povezavo s hitrostjo prenosa podatkov najmanj enega megabita na sekundo zagotoviti vsem gospodinjstvom v državi. Vsakdo mora imeti dostop do "zadovoljive" internetne povezave Finske oblasti so ukrep napovedale že lansko leto, pri čemer so v predlog zakona zapisali, da mora vsako gospodinjstvo imeti dostop do "zadovoljive" internetne povezave. Finsko ministrstvo za komunikacije je nato določilo, da je zadovoljiva internetna povezava vsaka, ki omogoča prenos vsaj enega megabita podatkov v sekundi. Finski minister za komunikacije Suvi Linden je ob tem poudaril, da je na ta dosežek vlade izjemno ponosen. "Gre za enega največjih dosežkov te vlade, vsaj kar se tiče regionalne politike. Upam, da bodo državljani izkoristili to priložnost in se čim prej obrnili na telekomunikacijske ponudnike na območju, kjer živijo," je poudaril Linden.

Finskemu nacionalnemu regulatorju za področje telekomunikacij (Ficora) je bila ob tem podeljena pravica, da imenuje enega ponudnika, ki bo širokopasovno internetno povezavo zagotovil na območjih v državi, kjer ta doslej še ni bila omogočena. Regulator Ficora je ob tem sporočil, da bo ta ponudnik moral storitve ponujati po sprejemljivi ceni, pri čemer bo lahko pri oblikovanju cene upošteval stroške, ki jih bo imel s širjenjem širokopasovnega omrežja.

Naslednji cilj: optična oz. kabelska povezava za vse Finska vlada si je ob tem zadala še en ambiciozen cilj. Do leta 2015 želi namreč vsem državljanom zagotoviti optično oz. kabelsko internetno povezavo. Kot ob tem poudarja regulator, je za uresničitev tega cilja potrebno poskrbeti za to, da bodo vsa gospodinjstva in poslovni oz. javni prostori, manj kot dva kilometra oddaljeni od optičnega omrežja, ki omogoča prenos 100 megabitov na sekundo.

Ne spreglejte