SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Desetka le ne bo brezplačna za vse

1

termometer

Nadgradnja na nov operacijski sistem Windows 10 bo brezplačna, a le eno leto po izidu. Kaj pa pozneje in za tiste, ki nimajo zakonitega izvoda Windows 7 ali Windows 8.1?

Prehod na Windows 10 bo brezplačen le za tiste, ki imajo na svojih računalnikih nameščen pristen izvod operacijskega sistema Windows 7 ali Windows 8.1 in to opravijo v prvem letu od izida nove desetke, so uradno napovedali pri Microsoftu. Kdor izpolni oba pogoja in si prisluži brezplačno nadgradnjo, lahko računa na polno podporo, nadgradnje in varnostne posodobitve do izteka življenjske dobe nove desetke.

Kaj pa nezakoniti izvodi in starejši operacijski sistemi? Nadgradnja bo sicer mogoča tudi za imetnike nezakonitih izvodov zadnjih dveh Microsoftovih operacijskih sistemov, a ta ne bo brezplačna in bo na voljo pozneje. Kdaj natančno, še niso povedali, prav tako ne, ali bo nadgradnja mogoča za tiste, ki še vedno uporabljajo kakšnega od starejših Microsoftovih operacijskih sistemov – zagotovo pa tudi ta, če sploh bo, ne bo brezplačna.

Sedem različnih izvedb Brezplačna nadgradnja bo veljala za različici Home in Professional, pri čemer zdajšnji uporabniki različice Home lahko pričakujejo, da bodo tudi pri desetki dobili istoimensko različico desetke. Nov Microsoftov operacijski sistem pa bo ponujal še pet naslednjih izvedb. Za različice IoT (Internet of Things), Mobile in Enterprise vemo že nekaj časa, nato pa sta se pojavili še Mobile Enterprise in Education.

O rednih maloprodajnih cenah za zdaj samo nekaj ugibanj Še vedno ostaja uganka, kdaj bo nova desetka v redni prodaji kot samostojen izdelek in kakšna bo cena njegovih različic. Dober namig je zagotovila spletna trgovina Newegg, ki je ponudila prednaročilo samostojnih OEM-različic Home in Professional. Datum izida se sicer lahko še spremeni, a bosta oba na voljo predvidoma zadnji dan avgusta. Za Home naj bi bilo treba odšteti 109,99 ameriškega dolarja (sto evrov), za Professional pa 40 zelencev (dobrih 36 evrov) več.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin