Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
18.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 13. 9. 2013, 18.05

6 let, 7 mesecev

Če nisi sposoben delati na tak način, nisi primeren za podjetnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V pospeševalnem program KickUP, ki bo na Dolenjskem v okviru programa StartUP Novo mesto zaživel prihodnji teden, bo kar 30 odstotkov predstavnic nežnejšega spola.

"Merimo na mlade do 35 let, ni pa nujno, da imajo že poslovno idejo, pomembno je, da so pripravljeni delati in se preizkusiti v podjetniških oziroma startup vodah," pove predsednik društva Kluba mladih podjetnikov Miha Fabjan. Tako kot preostali startup pospeševalniki tudi novomeški omogoča prostore za razvoj idej, tedenske delavnice in pomoč mentorjev. "Mentorji so podjetniki startup podjetij, ki so uspešni na različnih področjih." Med njimi so tudi Dejan Romih iz podjetja MountVacation, Žiga Hajduković iz Dawn of Play, Staš Stanković iz podjetja Lumu, ki je pred kratkim požel velik uspeh na Kickstarterju, in Matjaž Mrgole, ki je skupaj z Jeleno Rašulo zmagal na TSstartup.

Slovenski startupi se nenehno dokazujejo v tujini Prednosti programov, ki jih izvaja StartUP Novo mesto, sta po mnenju Fabjana skupina mladih, ki je prepoznala težavo, da ni pravega okolja in pristopa za njihove vrstnike, ki bi se radi ali pa so se že preizkusili v podjetništvu, in nastanjenost v regiji, ki ji je namenjen pospeševalnik. Kandidatom ne želijo pokazati le, kaj se dogaja v Sloveniji, temveč tudi stanje v tujini. Ravno iz tujine nenehno prihajajo pozitivne novice o uspešnosti slovenskih startupov, zadnja takšna je o startupu Layer, ki je zmagal na letošnji visokotehnološki konferenci TechCrunch Disrupt 2013. Prav takšni uspehi izboljšujejo prepoznavnost Slovencev in njihovih sposobnosti, poudarja Fabjan.

Želijo si vključitve žensk Za pospeševalni program je prijavljenih sedem ekip, nežnejši spol pa predstavlja tretjino vseh kandidatov. Tudi v prihodnje si želijo spodbujati vključevanje žensk v podjetništvo. To pa ni edino prijetno presenečenje – pri opisu znanj kandidatov so, kot odkrito pove Fabjan, pričakovali največ opisov s področja IT, a opisi so prihajali tudi iz turizma, kmetijstva in z drugih področij.

Urnika ne bodo imeli KickUP, ki deluje znotraj Podjetniškega inkubatorja Podbreznik, bo trajal tri mesece, v tem času pa bodo kandidati prejemali delovne naloge. Delajo po principu lean startup, kar pomeni, da bodo kandidati iskali svojo podjetniško idejo na podlagi težav, ki so v posamezni panogi, in znotraj njih iskali rešitve. "Urnika ne bodo imeli," pravi Fabjan, saj gre za profil podjetnikov. "To ni delovna naloga, ki jo dobiš, rešiš in greš domov. Od njih je odvisno, kako jo bodo naredili, kakšna bo njihova angažiranost. Če nisi sposoben delati na tak način, nisi primeren za podjetnika," pravi Fabjan.

Kako to delajo na Nizozemskem? Januarja, ko bo t. i. demo dan, bo komisija med upravljavci tveganega kapitala iz Slovenije in tujine, člani StartUP Novo mesto in strokovnjaki z različnih področij, izbrala zmagovalca. Nagrada je 14-dnevni obisk in delna vključitev v uspešen nizozemski pospeševalnik Rockstart, kjer bodo dobili vpogled v delo zaposlenih, svojo rešitev oziroma poslovno idejo pa bodo lahko predstavili tudi pred njimi. "Naj vidijo, kako se dela v tujini," pojasni Fabjan, nato pa razloži, da je na idejo o nagradi prišel med obiskom Amsterdama, ko je tudi sam imel priložnost obiskati omenjeni pospeševalnik.

Ne spreglejte