Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 1. 2011,
19.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 1. 2011, 19.41

8 let

8. junija do spletnih strani testno prek protokola IPv6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Velika svetovna spletna podjetja, pridružil se jim bo tudi siol.net, bodo 8. junija vklopila poleg internetnega protokola IPv4 tudi IPv6 povezljivost na osnovnih naslovih URL.

Namen je preizkusiti vzporedno delovanje protokolov IPv4 in IPv6 pri velikem številu uporabnikov ter preverjati odziv strežnikov in klientov. Spletnih naslovov naj bi po nekaterih napovedih zmanjkalo do novembra letos. Šesta različica internetnega protokola (IPv6) je bila razvita, da bi se razširil nabor spletnih naslovov in da bi preprečili njihovo pomanjkanje. Večja internetna podjetja upajo, da bodo s Svetovnim dnevom internetnega protokola IPv6 (World IPv6 Day), ki bo 8. junija, spodbudila uvedbo novega internetnega protokola. Na bilijone novih spletnih naslovov Globalno kampanjo, s katero poskušajo internetne ponudnike in vodje IT oddelkov spodbuditi k prehodu iz četrte različice internetnega protokla (IPv4) na IPv6, vodi eden od očetov svetovnega spleta Vint Cerf. IPv6 zagotavlja na bilijone (1012) novih spletnih naslovov, vendar se do njih ne da dostopati prek modemov in mrežnih usmerjevalnikov, ki podpirajo zgolj IPv4. Po vsej verjetnostni bo večina potrebnih sprememb uvedenih brez da bi potrošniki izgubili dostop do kateregakoli dela svetovnega spleta, saj bo omrežna oprema prek katere dostopajo do interneta deležna standardnega cikla posodobitve programske in strojne opreme. Pogoj je le, da oprema poleg IPv4 podpira tudi IPv6.

IPv6 za internet predmetov Razpoložljivost novih spletnih naslovov bo omogočala, da bo internetni dostop imelo več naprav, kot so tablični računalniki, in celo elektronske naprave prihodnosti, kot je npr. vinski zamašek, ki bo lastniku sporočil najboljši čas za odprtje steklenice vina in njegovo lokacijo. Zaradi pričakovanega večjega števila z internetom povezanih naprav mnogi internet prihodnosti imenujejo tudi internet predmetov.

Večina uporabnikov ne bo opazila razlike Google IPv6 podpira že od leta 2008 dalje, ko so prvič omogočili spletno iskanje prek IPv6. Kmalu zatem so IPv6 uvedli tudi na video spletišču YouTube. 8. junija bo skupaj z večjimi internetnimi podjetji, kot je Facebook, na svoji glavni spletni strani za 24 ur podpiral zgolj IPv6. Google pričakuje, da velika večina uporabnikov (99,95 odstotkov) ne bo opazila razlike. V redkih primerih pa naj bi uporabniki imeli zaradi napačno nastavljenih omrežnih naprav probleme z povezljivostjo.

Mnoge države zamujajo IPv4 zagotavlja osnovno naslovno arhitekturo interneta. Od naprav, ki komunicirajo prek interneta, zahteva enolične identifikatorje, ki so znani kot naslovi IP, vendar jih je pod IPv4 na voljo zgolj 4,3 milijarde. Hitra razširitev mobilnih naprav, kot so pametni telefoni in tablični računalniki, in širitev internetnega dostopa v gospodinjstva, je hitro zmanjšala število naslovov, ki so še na voljo. Posodobitev IPv6 z večjim številom naslovov, je na voljo že dalj časa, vendar implementacija IPv6 v mnogih državah z ZDA na čelu zaostaja za evropskimi državami in Kitajsko.

Ne spreglejte