SiolNET. Digisvet Nasveti
2,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Imate tudi vi polno stanovanje pikapolonic?

2,05

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zakaj se ob začetku hladnega jesenskega vremena vsako leto zgodi invazija pikapolonic na stanovanjske prostore? So rdeče-črne žuželke škodljive? Kako se jih znebiti?

Obnovimo osnovnošolsko znanje o pikapolonicah

Pikapolonice imajo zelo rade dve stvari – rastlinske zajedavce, kot so listne uši, in toploto. Spomladi in poleti imajo v izobilju na voljo obe, ko se zunaj shladi, pa se pikapolonice začnejo pripravljati na zimsko hibernacijo oziroma zimsko spanje. 

V naravi se pikapolonice ob hladnejšem vremenu zavlečejo v vse mogoče skalnate in zemljaste špranje, kjer je topleje kot zunaj, in počakajo, da mraz mine. Pikapolonice, ki so si življenjski prostor našle v urbanem okolju, pa se skozi priprta okna, vrata ali druge odprtine raje izmuznejo v notranjost zgradb. 

Ali nam lahko pikapolonice škodijo?

Drugega razloga kot iskanje toplote pikapolonice za invazijo na naša bivališča torej nimajo. Bati se nam jih ni treba, saj:

- se k nam ne prihajajo razmnoževat, temveč spat,

- ne prenašajo bolezni, ugrizi (pravzaprav ščipanje, saj nimajo zob, imajo pa par močnih čeljusti) pa so zelo redki,

- poskrbijo tudi za zmanjševanje populacije listnih uši, ki nam lahko uničujejo sobne rastline. 

Pikapolonice pozimi spijo, zato tegale praviloma ne počnejo. Bojazen, da bi se v hiši zaradi pretiranega razmnoževanja zaredila kolonija pikapolonic, je načeloma odveč. | Foto: Thinkstock Pikapolonice pozimi spijo, zato tegale praviloma ne počnejo. Bojazen, da bi se v hiši zaradi pretiranega razmnoževanja zaredila kolonija pikapolonic, je načeloma odveč. Foto: Thinkstock

Glavni razlogi, zakaj si v stanovanju ne bi želeli kolonije pikapolonic, pa so ponavadi trije:

- kadar niso pri miru, je njihovo brenčanje moteče,

- tkanine nam lahko umažejo z živobarvnimi izločki,

- ti izločki vsebujejo tudi feromone, ki bodo naslednjo zimsko sezono na isto mesto znova privabili pikapolonice. 

Pikapolonice lahko s svojimi izločki povzročijo škodo, če se v hladnejšem obdobju naselijo v vinskih kleteh. Vino lahko zaradi njih namreč postane neužitno. | Foto: Thinkstock Pikapolonice lahko s svojimi izločki povzročijo škodo, če se v hladnejšem obdobju naselijo v vinskih kleteh. Vino lahko zaradi njih namreč postane neužitno. Foto: Thinkstock

Kako se znebiti pikapolonic?

Pikapolonice čez prag najlažje vržemo s pomočjo sesalnika. Ko jih posesate, jih nikar ne puščajte v vrečki sesalnika, saj bodo zlezle nazaj ven (vir: osebna izkušnja avtorja). Vrečko po sesanju žuželk vedno izpraznite.

Če želite preprostejši način, pred sesanjem pikapolonic čez odprtino cevi sesalca ovijte žensko nogavico iz najlona. Žuželke bodo ostale na njej, znebili pa se jih boste lažje, kot če bi za njimi brskali po prahu polni vrečki sesalca.

Najslabša rešitev je bezanje pikapolonic z metlami ali omeli za prah. Ko so razdražene, izstrelijo oranžno-rumen izloček, ki vam lahko umaže stene. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin