Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
23. 1. 2017,
3.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

11

Natisni članek

Marijan Kaučič stoenka Zastava 101

Ponedeljek, 23. 1. 2017, 3.46

6 let, 6 mesecev

Kaskaderski TV-oglas za zastavo 101 na Pokljuki: Kdo sta glavna junaka? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

11

Zastava je v sedemdesetih letih na Pokljuki snemala znani TV-oglas, ki priljubljeno stoenko prikazuje med divjo in atraktivno vožnjo po zasneženih cestah. Kdo je bil za volanom in kdo je bil visoki možakar, ki mu ob izstopu iz avtomobila nato spodrsne?

Kaskaderska vožnja stoenke po zasneženi Pokljuki

Znameniti televizijski oglas so v sedemdesetih letih pri Studiu Marketing snemali na takrat močno zasneženi Pokljuki. Kulisa je bila kot z legendarnega relija v Monte Carlu. Modra zastava 101 oziroma v Sloveniji pogovorno imenovana stoenka, je zanesljivo švigala po cestah in atraktivno drsela kot kak resen športni avtomobil.

Za volanom je sedel znani slovenski dirkač Marijan Kaučič, avtomobil pa je bil obut v 13-palčna kolesa in se je na snegu dejansko dobro znašel, nam je povedal slovenski poznavalec starodobništva Peter Škofic. Visoki možakar, ki na koncu oglasa stopi iz avtomobila in mu na ledu spodrsne, je nekdanji Delov fotograf Marjan Zaplatil, ki je pogosto fotografiral tudi avtošportne prireditve. Oba glavna akterja Zastavinega oglasa sta danes že pokojna.

Kdo je bil Marijan Kaučič?

Kaučič je začel dirkati leta 1969 s fiatom 500 na republiškem reliju v Škofji Loki, nato je v skupni razvrstitvi zmagal na reliju Šolt. Dve leti pozneje je z abarthom 850 vozil za državno prvenstvo, a so ga pogosto ustavile tehnične okvare. Za sezono 1972 pa mu ga je uspelo s prijatelji bolje pripraviti. Postal je državni prvak takratne Jugoslavije v gorskohitrostnih dirkah, kar mu je uspelo prvemu Slovencu po znanem izumitelju Jerneju Kožarju.

Leta 1972 si je Kaučič naslov prvaka priboril na zadnji od skupno štirih izpeljanih dirk (dvakrat Sljeme pri Zagrebu, Lovčen v Črni gori in Gorjanci pri Novem mestu), od katerih pa so v skupni seštevek šle tri najboljše uvrstitve. Dve leti pozneje je Kaučič začel v reliju nastopati z zastavo 101.

Tekmovalna stoenka na slovenskih relijih. Vozita jo Andrej Mihevc in njegova sovoznica Barbara Tolar. | Foto: Gregor Pavšič Tekmovalna stoenka na slovenskih relijih. Vozita jo Andrej Mihevc in njegova sovoznica Barbara Tolar. Foto: Gregor Pavšič

Stoenka je bila eden najbolj priljubljenih avtomobilov delavskega razreda v nekdanji Jugoslaviji

Kragujevška Zastava je avtomobil predstavila pred 46 leti na avtomobilskem salonu v Beogradu, še istega leta pa se je začela tudi proizvodnja. Tako imenovana stoenka je nastala na osnovi licence fiata 128, v primerjavi s katerim pa je imela novo zasnovo zadka in je iz tega vidika še najbolj spominjala na rešitve simce 1100. Pet vrat, zložljivi zadnji sedeži in zmerna cena, ki je kljub inflaciji odgovarjala tudi povprečnim plačam delavca v takratni Jugoslaviji, je prepričala voznike. Avtomobil je bil zelo priljubljen, danes pa jih je na cestah v Sloveniji le še dobrih sto.

Zastava je avtomobil uporabila tudi v zanimivih projektih. Eden takih je bila odprava proti Kilimandžaru v Keniji, stoenke pa so bile uspešne tudi na avtomobilističnih tekmovanjih. Andrej Vidic iz Ljubljane je bil leta 1976 z njo državni prvak v cestnohitrostnih dirkah in reliju v skupni razvrstitvi. Najmočnejšo različico zastave 101 je poganjal 1,3-litrski motor z močjo 53 kilovatov. Najvišja hitrost je znašala blizu 160 kilometrov na uro, pospešek do sto kilometrov na uro pa okrog 13 sekund.

Ne spreglejte