Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 21.00

8 let

Renault laguna grandtour 2,0 dCi - podrobnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tokrat poročamo o lastnostih lagune, ki po našem mnenju ne bi smele posebej vplivati na odločitev o nakupu. Recimo, da so to lastnosti, s katerimi je laguna opozarjala nase.


Pred vami je četrti del šestdelnega poročila o trimesečnem spoznavanju s priljubljenim francoskim karavanom srednjega razreda. Tokrat laguno ocenjujemo po pikolovsko, a ni vse slabo, veliko je dobrega. Prihodnjič bomo opisali prigode s tem avtomobilom, na koncu izrazili osebna mnenja, objavili pa smo že podrobna poročila o kabini, vožnji in opremi. Kabino v prvem delu, vožnjo v drugem, oprema pa je bila tema tretjega dela.


Hvala za merilec tlaka v pnevmatikah

Merilec tlaka v pnevmatikah je naprava, ki v avtomobilih še vedno ni prav pogosta, pa čeprav jo Francozi v svoje dražje modele vgrajujejo že kakšno desetletje. Kakorkoli že, med običajnimi testi renaultov se nam še ni pripetilo, da bi naprava javila kakršenkoli odklon od normalnega tlaka. Tokrat je piskalo, naprava je sporočala padec za nekaj desetink bara in to samo v sprednji levi pnevmatiki. Prvič smo jo hitro dopolnili z zrakom. Primer se je nato še nekajkrat ponovil, a smo se nehali ubadati z njo, saj je pritisk te pnevmatike nato vsakič med vožnjo sam od sebe narasel za dve desetinki in s tem očitno dosegel dovoljen odklon. Kaj je vzrok za pripetljaj, se nismo zedinili ̶ najprej smo določili, da gre za muhasto obnašanje senzorja v pnevmatiki, ker pa se kasneje ni več dogajalo, smo se na koncu zedinili, da je krivo vreme oziroma temperaturne spremembe v gumi med vožnjo. Pojav smo pred leti že opisali v tem nasvetu ...

Ni podatka o dovoljenem tlaku v pnevmatikh

Supertestne lagune nismo natovorili le takrat, ko je kvartet naših novinarjev dosegel mejo nosilnosti za potrebe testnega kroga. Tudi naši izleti na morje so lagunino maso redno dvigali na štirimestno vrednost s cifro 2 na prvem mestu. In ko smo to prvič naredili, smo na vratih iskali podatek, na katero vrednost naj dvignemo tlak v pnevmatikah, pa ga nismo našli. Morda gre za osamljen primer, morda pa tudi ne. Skratka, napolnili smo na 2,8, pa indikator na armaturni plošči ni imel nič proti.

Podatek, ki redko pove kaj pametnega

Potovalni računalnik – renaulti so edini, ki ponujajo tudi podatek o dejansko porabljenem gorivu. Podatek je sicer vreden pohvale, a s pridržkom. Da bi dejansko natočili toliko, kot pravi avtomobil, se nam nikoli ni zgodilo. Je pa lahko naš testni voznik Andraž Kopitar brez računanja zgolj na podlagi tega podatka sklepal, da je avtomat na točilnem mestu mnogo prehitro izključil točenje. Glede "potovalca" morda še to ̶ doooooolgo traja, da prideš okoli podatkov, kateri drug prikaz bi bil bolj varen za uporabo, čeprav moramo priznati, da so črke lepo berljive.

V navodilih francoščina

Knjižica je sicer lepo oblikovana, dobro založena z vsebino in spravljena v lični torbici. Večkrat smo vanjo pogledali in kaj preverili, ko pa se je na zaslonu pojavil napis top fuel level oil, sem podatek zaman iskal na skicah. Na slikah so namreč francoske besede, francoska sporočila, ki se izpisujejo na zaslonu. Bili smo rahlo v zadregi, saj smo imeli v avtu nastavljen angleški jezik.

Ročico menjalnika bi takoj zamenjali!

Naj bo preklet ta, ki si je domislil kroglico prestavne ročice izdelati iz kovine. Na poletnem soncu se tako močno segreje, da sploh ne moreš voziti – pomagali smo si z rokavicami, robci ali kakšnim blagom, ki je bil pri roku. Iz drugih avtomobilov s takšnimi ročicami vemo, da je kovinska ročka obupna tudi pozimi. Če bi kupili takšno laguno, bi jo nemudoma zamenjali! Niti lep videz nas pri tem ne bi ustavil.

"Žmigovci" ne utripnejo trikrat

Bodo kmalu tudi v renaulte začeli vgrajevati ročice smernikov, ki ob rahlem vklopu utripnejo trikrat? V drugih znamkah so že nekaj samoumevnega, Renault pa se je doslej temu upiral, ne razumemo, zakaj. Odgovor je najverjetneje pritrdilen, saj smo tovrstne "žmigovce" že našli v dostavnem masterju (upamo, da to ni bilo samo zaradi sodelovanja z Oplom), čas bi torej bil, da priboljšek zaide tudi med osebne avtomobile. Morda pride že s prihajajočo prenovo lagune, to jesen?

Easy-prilagajanje vzglavnikov

Še so avtomobili, pri katerih moraš za nastavljanje vzglavnikov stisniti blokadi na obeh straneh, da ga lahko dvigneš na višino, ki ustreza vozniku. Ta postopek je lahko tudi povsem nezapleten, dokaz je laguna ̶ naj povemo, da pri tej poenostavitvi sploh ne gre za kakšno "kunštno" rešitev. Seveda pa s tem laguna ni edinstvena, takšno vrlino ponujajo tudi že nekateri tekmeci ̶ zakaj ne že vsi?

Problemi pridejo in gredo - sami od sebe

Kar na lepem se je sredi armaturne plošče izpisal napis top fuel oil level in po kakšnem kilometru tudi izginil. Ravno tako čriček nekje v bližini volana. Izginil pa je tudi problem stopenjskega zapiranja voznikovega stekla ̶̶̶ vsak pritisk na stikalo je šipo dvignil le za kakšnih pet centimetrov.




Ne spreglejte