Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 3. 2016,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 24. 3. 2016, 19.24

8 let

Range rover evoque 2.0 TD4 – trendovski lord za vse tiste Slovence, ki sanjajo o modri krvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Atraktiven, ekskluziven in sploh drugačen evoque ne potrebuje opaznih oblikovnih sprememb, zelo pa mu godi zmogljivejša in varčnejša kombinacija dvolitrskega motorja in devetstopenjskega menjalnika.

Bliža se peti rojstni dan

Kot smo že zapisali med prvo predstavitvijo prenovljenega športnega terenca, je evoque le malo spremenjen. Z vključenim motorjem pokaže dnevne luči LED, smerni lučki v ogledalih sta povsem zgoraj, maska pa je drugače zamrežena.

Dobrodošlo spremembo predstavljata dvolitrski motor (na prvem testu smo 2,2-litrskemu očitali preveliko porabo) in devetstopenjski menjalnik (šeststopenjskemu menjalniku smo očitali slabšo odzivnost).

Med opazne novosti nedvomno spadajo tiste s seznama 15.500 evrov vredne dodatne opreme (seznam, kjer izpostavljamo TV-sprejemnik,ki ga med vožnjo lahko gledata samo sovoznik in potnik zadaj desno).

Štirikolesno gnani evoque je lahko cenejši od testne različice

57 tisočakov (brez doplačila za dodatno opremo) je prav čedna vsota. Prva možnost za prihranek dveh tisočakov in pol je v izbiri opreme HSE namesto testne HSE dynamic.

S tem se kupec zadovolji s cenejšimi, a nič manjšimi litimi platišči, namesto usnjenega oblazinjenja Winter Sport vzame usnjeni Oxford, odpove se nekaterim dekorativnim popestritvam in stopalkam s protizdrsnimi vstavki.

Komur je poleg devetstopenjske avtomatike dovolj 110-kilovatni motor, prihrani že skoraj 5.400 evrov oziroma skoraj 8.800, če ste zadovoljni z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. Pa še bolj varčno se lahko vozi, saj je po tehničnih podatkih kombinirana poraba z ročnimi menjalniki 0,3 litra na sto kilometrov manjša od porabe avtomatikov.

Na cesti je boljši kot prej

Tako velja že na papirju zaradi sistema Active Driveline, ki prek ločene sklopke usmerja navor med sprednjima kolesoma in samodejnega vklopa pogona 4WD. Izdatnejša "konjenica" je tudi bolje izkoriščena z devetimi prestavami. Naši občutki izpred štirih let so že pozabljeni, po svežih letošnjih pa lahko vozne lastnosti samo hvalimo. Volan je z 2,3 zavrtljaja (lock to lock) zelo direkten in voznik ve, kaj se dogaja "pod nogami".

Zaradi manjšega kota vrtenja volana se voznik pri ročni izbiri prestav za obročom ne izgublja, vsaj pri ovinkih, ki ne zahtevajo poprijemanja.

Med običajno vožnjo posebej pohvalimo stalen digitalen prikaz hitrosti, ki nas skuša odvrniti od nagradnih meritev. Pri športni vožnji v položaju gumba menjalnika na S in ročnem prestavljanju pa nas je veselil močno povečan izpis trenutne prestave. Devetstopenjski menjalnik nedvomno deluje hitreje kot stari šeststopenjski, so pa menjalniki vozil, ki jim je asfalt edina podlaga, bolj odzivni.

 

Navržemo še dve, tri o vožnji

Na terenu je cenejši HSE ugodnejši od HSE dynamic, …

… vendar to velja samo za vstop na strmino, nato pa med opremama ni nobene razlike. Najvišja stopnja opreme HSE dynamic ima odebeljeni plošči pod odbijačema, zato je vstopni kot občutno manjši. Ko pa evoque premaga začetek strmine in zajaha teren, je na konju, saj je podvozje od tal oddaljeno najmanj 21 centimetrov. Na zahtevnem terenu smo ga sicer preizkušali z malo več previdnosti kot land roverja discovery sport, ki je postavljen še dva centimetra višje.

Evoque ima enake tehnične možnosti za prilagajanje različnim podlagam kot omenjeni discovery, nadzorovano se spušča po strminah, razdelilnik pogona se lahko zaklene, veliko pa pomeni izvedba zadnjega diferenciala v sklopu sistema Active Driveline. Namesto klasičnega diferenciala sta obe polosi opremljeni s sklopkama, prek katerih se navor lahko usmerja le na eno kolo, če je drugo v zraku.

Kamere vidijo vse

Za varnejšo terensko vožnjo, naj gre za kolovoze ali kaj zahtevnejšega, skrbijo kamere, ki jih voznik lahko (sicer v manjši meri) premika. Tako lahko na zaslonu spremlja položaj posameznega kolesa in se izogiba morebitnim oviram. Pri izbiri kateregakoli pripomočka lahko na zaslonu izbere možnost i, kjer se poduči o podrobnostih programa, kar je mnogo bolj priročno od listanja po navodilih za uporabo.

Kaj ima evoque in nam je bilo všeč že pri discovery sport?

Dvojno nameščene tesnilne gume, prve med vrati in kabino, druge pa med vrati in spodnjim delom pragov, ki dodatno preprečujejo vdor vode. To nas je spomnilo na vrhunskega terenca druge znamke, ki smo ga pred leti namočili v mlako. Nekaj pa je vseeno ostalo za pikolovski odstavek, da ne bo videti kot ena sama hvala.

Manjša poraba, manjši rezervoar

Proizvajalec trdi, da je kombinirana poraba (5,1) z novim motorjem kar 1,4 litra manjša od porabe 2,2-litrskega predhodnika. Za potrditev so samozavestno vgradili štiri litre manjši rezervoar za gorivo. Na testnem krogu smo tudi mi namerili 8,2 litra na sto kilometrov, kar pomeni liter manj. Na avtocesti evoque porabi le 7,5 litra na sto kilometrov, če vozi po ravnem v brezvetrju z enakomerno hitrostjo 130 kilometrov na uro (merilnik na 135).

Priporočamo, naj voznik tudi na avtocesti opazuje merilnik vrtljajev, saj bi bil na primer pri dva tisoč vrtljajih že lepo v prekršku. Hitrost bi znašala že 140, po merilniku pa kar 146 kilometrov na uro. Če vam ti podatki ne povedo veliko, naj dodamo, da se lahko na morje in nazaj pripeljete s povprečno porabo osmih litrov, če pa se izognete avtocesti, bo poraba le malo nad sedem litrov na sto kilometrov. Govorimo o varčnem, a še vedno dinamičnem načinu vožnje.

Ne spreglejte