Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
19.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 19.37

8 let

Opel zafira 1,6 CDTI in astra 1,6 turbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
SIDI bencinski turbo in 1,6-litrski dizelski ecoflex začenjata novo dobo Oplovih pogonskih strojev. Poudarek je na Euro 6 čistosti, varčnosti in predvsem umirjenem teku.

Zavedanje pomanjkljivosti je pogoj za uspeh

Opel je preveril zadovoljstvo svojih kupcev z motorji in menjalniki. Sicer menimo, da Oplovi motorji na splošno niso kritični, a rezultati teh analiz na inženirje nikakor niso delovali pomirjujoče.

Zato so se zaprli v svoje prostore in nad svoje možgane poslali nevihtne oblake. "Brainstorming" jih je pripeljal do precej radikalnih odločitev. Da se bodo lažje prilagajali hitro spremenljivim razmeram na trgu, bodo poenostavili tehnično zasnovo svojih avtomobilov in njihovih pogonskih strojev.

V Evropi je znanje

Pri preobrazbi General Motorsa v vitalnejšo globalno družbo bo imel odločilno vlogo prav nemški Opel, naj bo ta kot evropska znamka še tako problematična.

Glede na to, da so doslej pri GM-u ves čas poudarjali globalen razvoj, je bilo na tokratni predstavitvi prav osvežujoče slišati besede podpredsednika oddelka za pogone, Mickyja Blyja, da je Evropa tehnično najnaprednejša. Zato bodo v prihodnjih letih še več denarja vlagali v znanje, v razvojne projekte svojih evropskih centrov.

Tudi v tistega v italijanskem Torinu, ki je nastal, ko sta Opel in Fiat sklenila zvezo. Ta je sicer leta 2005 razpadla in od takrat so Italijani in Nemci iste motorje naprej razvijali vsak po svoje, se pa Nemci po ločitvi presenetljivo niso umaknili iz Fiatovega teritorija. V letih zaljubljenosti so namreč odkrili, da je Torino kot center številnih tehničnih fakultet neusahljiv vir sposobnih inženirjev.

Tehnična poenostavitev General Motorsove ponudbe avtomobilov bo seveda tej veliki družbi omogočala prilagajanje spremenljivemu povpraševanju, k temu pa bo pripomogla tudi novo tovarna motorjev v Szenttgothárdu na Madžarskem. Ime Flex Plant seveda cilja na prilagodljivost, ta se kaže v dejstvu, da lahko Opel na istih proizvodnih trakovih hkrati izdeluje povsem različne motorje, bencinske in dizelske.

Dizel po novem tišji in bolj uglajen

V tej temeljiti prenovi motorne ponudbe Opel napoveduje tri nove družine motorjev, iz katerih bo nastalo 13 variant. Ena od treh novih družin motorjev bo temeljila na majhnem trivaljnem motorju, ki bo že prihodnje leto na voljo v malem adamu.

Na predstavitvi pa smo preizkusili drugi dve družini novih motorjev, gre za dva 1,6-litrska motorja, bencinskega in dizelskega. Inženirski izzivi so bili v osnovi enaki: EURO 6 okoljska primernost, visoke zmogljivosti ob nizki prostornini, majhnih merah in nizki masi ter večja uglajenost motorjev.

To slednje se nam na prvi pogled zdi najbolj potrebno. Namreč, dokaj sveži so vtisi s testiranja mokke z 1,7-litrskim dizelskim motorjem, pri katerem smo o pohvalili zelo nizko porabo in spodobne zmogljivosti, a motor se je pokazal kot glasen in robat. In po prvih kilometrih s predserijskim izdelkom zlahka potrdimo, da je novi 1,6-litrski ecoflex izredno dobro nadomestilo za doslej znani 1,7-litrski dizel!

Na predstavitvi smo motor preizkusili v veliki zafiri z impresivnim podatkom o emisijah 109 gramov CO2 na kilometer. Seveda bo motor na voljo tudi v drugih Oplovih modelih, izbrati pa bo moč tudi šibkejšo in močnejšo izvedbo tega motorja.

Dizelski motor se sicer odlikuje z aluminijasto zgradbo in sploh najboljšim razmerjem med maso in zmogljivostmi. Številne ure so namenili hitrejšemu zagonu v hladnih dneh, predvsem pa izredno natančnemu nadzoru vbrizgavanja.

Dvesto "konjev" za avtocestno suverenost

Druga nova družina motorjev so 1,6-litrski bencinski turbo motorji. Na voljo bo v dveh variantah, šibkejšega 125-kilovatnega eco turba smo pred mesecem dni vozili v novi cascadi, tokrat smo v astri preizkusili še močnejši 147-kilovatni performance turbo.

Po kratki predstavitveni vožnji lahko poročamo o tem, da se močno pozna težnja po okoljevarstvu. Motor je namreč izredno prijazen do uporabnika, v skladu z današnjimi časi praktično ves navor dosega že pri povsem nizkih vrtljajih.

Čeprav od 200-konjskega turba to ne bi smelo biti narobe pričakovati, pospeševanje nikakor ni športno brutalno, pri Oplu dokaj očitno puščajo prostor za športne OPC-je. Tudi preizkusna bela astra nikakor ne daje slutiti, da ima za običajne vsakodnevne potrebe dokaj vroče srce - vsekakor lahko to razumemo, da gre za motor namenjen bolj nemškim avtocestnim aplikacijam kot pa slovenskim ovinkom.

Corvettin 8-stopenjski menjalnik v insignii

Pri tehnični prenovi oplov bodo veliko vlogo igrali novi menjalniki. Kar je danes še povsem sprejemljivo, so Oplove analize jasno pokazale, da je prihodnost v 6-stopenjskih ročnih menjalnikih, pri samodejnih menjalnikih pa je 6 prestav premalo.

Ravno pred dnevi smo poročali, da General Motors sodeluje s Fordom pri razvoju desetstopenjskega samodejnega menjalnika, a še pred tem bodo insignio opremili z 8-stopenjskim menjalnikom, znanim iz vroče corvette. Na kratki vožnji s prototipom se je vse zdelo dokaj naravno, kot da bi insignia menjalnik s toliko prestavami tako ali tako potrebovala, vse se odvija tako nežno.

V adamu smo preizkusili tudi novi robotizirani 5-stopenjski menjalnik easytronic. Pri Oplu so sistem nadgradili s hidravliko. A ne glede na to, da je menjalnik res nekoliko bolj prepričljiv od podobnih izdelkov v tekmecih, je bilo že po kratki vožnji jasno, da takšen menjalnik izberete zgolj, če avtomatsko prestavljanje resnično potrebujete.

Pri Oplu so nam v preizkus dali tudi bencinsko astro s klasičnim atmosferskim 1,6 motorjem, ki je dobila novi 5-stopenjski ročni menjalnik. Glede na Oplove analize takšne menjalnike nadomeščajo 6-stopenjski, je pa novi menjalnik zaradi novega olja pozimi lažje prestavljati, tresljajev na ročici in sklopki ne bi smelo biti več.

Ne spreglejte