Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Terenski Avtomoto

Nedelja, 20. 12. 2015, 8.12

8 let

Land rover discovery sport – lahko brede in pleza ali pa šarmira v mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Discovery sport je še vedno terenec s terenskimi ambicijami, a se z novimi tehničnimi prijemi zlahka kosa tudi s sodobnimi "cestnimi" terenci. Celo bresti zna po več kot pol metra globoki vodi.

Razred: c SUV – športni terenci Predhodniki: Land rover freelander 2 (2006–2015) Proizvodnja: Liverpool (Velika Britanija) Začetek prodaje: april 2015 (predvidoma) Cene: od 34.000 evrov naprej (predvidoma)

Poudarki: - naslednik freelanderja 2, a tehnično povsem nov in z novim imenom - 181 prototipov, 750 tisoč testnih kilometrov pri temperaturah od -37 do 51 stopinj Celzija - sprva le 4-kolesni pogon, kasneje tudi le prednji - dva turbodizla in en turbobencinar, moči od 110 do 177 kiloatov - samodejni menjalnik z 9 prestavami (ali ročni s 6) - dve izvedbi 4-kolesnega pogona, prvi s sklopko Haldex, drugi (naprednejši) s tremi sklopkami

Začetek nove zgodbe

Še do včeraj je bilo pri Land roverju takole: prestižni range rover se je razširil v manjšo družino (z evoquom) in se ločil od osnovne serije landroverjev, ki so še vedno prisegali najprej na terenske zmogljivosti in šele potem na cestne.

Od danes je drugače: zdaj so družine tri – range rover, discovery in defender. Za range rover je že jasno, defender ostaja korenina znamke, družina discoveryjev, ki se bo po napovedih kmalu še povečala, pa odslej šteje dva člana, discovery 4 in novi discovery sport.

Drugačen pristop k zasnovi – ker je discovery sport lahko tudi sedemsedežnik

Disco sport ni nastal po klasičnem receptu – nova ali prenovljena platforma in novi motorji. Zanj so vzeli sprednji del platforme, na kateri sloni evoque, in sicer le do stebrička A.

Ta del so seveda izboljšali, vključno s premo, zadnji del pa so zrisali povsem na novo.

Čeprav je disco sport po velikosti naslednik freelanderja 2, so se odločili, da bodo tudi v tem razredu ponudili možnost sedmih sedežev, a brez kompromisov s prostorom. To je seveda zahtevalo drugačen pristop k zasnovi.

Rezervno kolo ter pet ali sedem sedežev: različna v zadku

Najprej so zasnovali novo zadnjo premo. Ta je večvodilska, a zasnovana tako, da zavzame malo prostora tako v širino kot v dolžino; med kolotekoma je tu za 10 centimetrov več kot pri evoquu.

Ker je njihovo izhodišče še vedno takšno, da mora biti vsak landrover pravo terensko vozilo, k temu spada tudi zahteva, da ima vsak landrover rezervno kolo, saj današnji nadomestki zvečine ne zmorejo rešiti na terenu uničene gume.

Zato so si zamislili dve različni zasnovi zadnjega dela: petsedežnik ima pravo rezervno kolo pod dnom prtljažnika, sedemsedežnik pa pomožno rezervno kolo (manjših mer) pod dnom prtljažnika.

Pomična klop druge vrste in možnost tretje vrste s potopnima sedežema

To izhodišče je ob decimeter podaljšanem medosju v primerjavi s freelanderjem 2 dalo dobro osnovo za namestitev sedežev za prvo vrsto.

Tam je zdaj najprej vselej vzdolžno pomična klop, ki je deljiva v razmerju 40 : 60 (sedežna naslonjala pa v razmerju 40 : 20 : 40), čisto zadaj sta lahko dva posamična sedeža.

Naslonjala sedežev druge in tretje vrste so z eno potezo poklopljiva, kar ustvari skoraj vodoravno površino za prtljago.

Najbrž ni treba omenjati, da se je prostornina prtljažnika v vseh oblikah v primerjavi s freelanderjem 2 nekoliko povečala.

Trije motorji, vsi poznani iz freelanderja 2

V začetku je disco sport na voljo s tremi motorji, z dvema turbodizloma (enake prostornine) in z enim turbobencinarjem – vsi trije so že znani iz freelanderja 2. Nov pri pogonu je samodejni menjalnik, o katerem je bilo že veliko napisanega, saj ima devet stopenj prenosa pa kljub temu za 7,5 kilograma lažji od prejšnjega s šestimi prestavami.

In zmogljivosti (pospeševanje) z njim so celo opazno boljše kot z ročnim menjalnikom. Pri dizlih sicer kupec lahko izbere ročnega, bencinski pa je na voljo le s samodejnim.

Še letos pa bodo ponudili različico s šibkejšim od obeh turbodizlov (110 kW in 380 Nm) ter z le sprednjim pogonom, ki bo seveda cenejša, a tudi varčnejša in z manj izpusta ogljikovega dioksida – 119 gramov na kilometer

Sprva le štirikolesni pogon, a v dveh različicah

Zelo pomembna, še posebej za to znamko, pa je novost pri razdelitvi pogona. Ponujajo namreč dve različici štirikolesnega pogona; prva je asična", uporablja sredinsko sklopko haldex je zanesljiv način za doseganje dobrih zmogljivosti pri poslabšanih pogojih na cesti.

ga različica pogona ("active") nekaj posebnega: vsebuje tri večploščne sklopke, ki izpolnjujejo dve temeljni nalogi. Prva je nameščena povsem spredaj ob menjalniku in omogoča, da če elektronika zazna dobre pogoje pod kolesi, povsem izklopi zadnji pogon – za manjšo porabo in obrabo delov zadnjega pogona. Ko se pogoji slabšajo, elektronika odvaja ustrezen del pogona k zadnjim kolesom.

Aktiven štirikolesni pogon: tri večploščne sklopke

Drugi dve sklopki sta tik ob zadnjem diferencialu in z zveznim zapiranjem oziroma odpiranjem delujeta kot diferencialna zapora.

Delovanje je grafično prikazano na osrednjem zaslonu, nadzorni elektroniki pa pri tej hiši zdaj že nekaj časa pravijo terrain response.

Vozniku so v osnovi na voljo štiri nastavitve (splošna, trava/prod/sneg, blato/kolovoz in pesek), za doplačilo pa še peta (dinamičen način), v njeni domeni pa so nadzor nad hitrostjo spuščanja po strmini, nadzor nad speljevanjem navkreber, tipalo za bredenje (vode), stabilnostni sistemi in nadzor nad navorom pri spuščenem plinu (preprečevanje blokiranja pogonskih koles).

Za bolj izkušene voznike so pustili tudi možnost izklopa stabilnostnega sistema, ki omogoča nekaj več manevrskega prostora pri premagovanju terena in več zabave v vožnji po spolzki podlagi

Zaslon velikosti pet palcev z bolj prijaznim upravljanjem na dotik

Novi disco sport se sicer oblikovno nekoliko spogleduje z večjim range roverjem, tudi z evoquom, vseeno pa je obdržal nekaj značilnih potez predhodnika, na primer širok stebriček C in stroge (vodoravne in navpične) poteze armaturne plošče.

Kljub temu ga bo na cesti lažje zamenjati s prvima dvema, kar je tudi prav. Kar nekako preresna se zdi notranjost, a to velja le za videz. Njena ergonomija je zelo dobra, splošno počutje in voznikov položaj za vožnjo prav tako. Pri Land Roverju so ji namenili do 4 12-voltne vtičnice, do šest vhodov USB in do šest zračnih rež v višini glave za potnike, s tem v zvezi pa – poleg vseh drugih prijetnih dodatkov – samostojno klimatizacijo zadnjega dela kabine.

Tehnično najbolj izstopajoča novost je osrednji zaslon, ki vsebuje zadnjo tehniko upravljanja z dotikom (enako kot je na tablicah in telefonih) – zdaj je potrebna sila na zaslon opazno manjša kot doslej. Povezljivostni sistem incontrol, značilen za to znamko, je seveda prav tako tam z vsemi svojimi funkcijami.

Manj prestižen od evoqua, a tudi cenejši

Jasno je, da discovery sport ni opazno napredoval le s svojim videzom, temveč predvsem s tehniko in tehnologijami. Zatorej mora biti jasno tudi, da bo – ker se namerava odkrito zoperstaviti tekmecem, kot so Q5, X3 in XC60 – v primerjavi s freelanderjem tudi nekaj dražji.

Pri tem je dobra stran ta, da "ne sme" biti dražji od bolj prestižnega evoqua, ki sicer spada v isti velikostni razred, cena tega pa se pri nas začne pri 37.400 evrih. Zdaj je torej bolj razumljivo, kam želijo pri Land Roverju umestiti novi disco sport.

Ne spreglejte