Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
22.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 22.27

8 let

Honda integra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Honda integra je križanec med praktičnostjo skuterja in voznimi lastnostmi pravega motocikla. Ponaša se z avtomatskim menjalnikom z dvojno sklopko in majhno porabo goriva.

Razmišljanje o tem, ali je integra skuter ali motocikel, nas pripelje v slepo ulico, saj ima približno enako elementov in lastnosti enega in drugega. Potrebno se je sprijazniti, da je oboje oziroma nekaj novega vmes. In to ni le marketinški prijem za prodajo novosti, ampak dejansko vsebuje in križa najboljše elemente iz obeh svetov. Hondini inženirji so svoje delo odlično opravili, sedaj pa morajo vozniki preklopiti v glavi, da obstaja vozilo, na katerem se sedi kot na skuterju in se pelje kot motocikel.

Motocikel ali skuter?

Lastnosti skuterja: - širok sedež - odlagalni prostor pod sedež sprejme (odprto) čelado - vetrna zaščita nog - dve ročici za zavori - položaj nog (nima stopalk za voznika) - videz

Lastnosti motocikla - velikost koles - učinkovitost vzmetenja in zavor - verižni prenos - avtomatski menjalnik z dvojno sklopko - vozne lastnosti

Prednosti in slabosti križancev

Kompromisi so za praktično uporabo vedno dobri, čeprav na račun tega ne dobimo najboljšega od skrajnih svetov. Tako lahko rečemo, da ima integra manj odlagalnih površin kot maksi skuter in da se zaradi položaja telesa pelje slabše kot motocikel. A po drugi strani ima bistveno več odlagalnih površin kot motocikel (prostor pod sedežem in predalček na sprednji maski) in se tudi pelje bistveno bolje kot skuter. Med vožnjo vsekakor pozabimo na vse filozofske zamere, saj na integri uživamo kot na motociklu, obenem pa imamo pod sedežem dovolj prostora za odprto čelado ali nekaj malenkosti iz trgovine.

Motociklistične vozne lastnosti

Velika kolesa in toga konstrukcija dejansko skrbijo za povsem motociklistične občutke. Čistokrvne motoriste bo pri tem zmotil le položaj nog daleč naprej, a to je na račun praktičnosti, z veliko vetrno zaščito nog, ki ne zahteva motociklistične obutve. Da je vozniško gledano integra bolj motocikel, skrbijo tudi odlično vzmetenje, zavore in menjalnik DCT, ki ni variomat, ampak odličen avtomatski "mlinček" z dvojno sklopko, ki ponuja tudi športni program pretikanja in omogoča ročno menjavo prestav s stikali na levi ročici.

Odličen in varčen motor

670-kubični dvovaljnik, kot ga najdemo v Hondinih modelih NC, je za namembnost integre povsem dovolj zmogljiv in tudi prožen. Dobro je usklajen z menjalnikom in omogoča zabavno vožnjo ter dovolj veliko hitrost za vožnjo po avtocestah, saj zlahka preseže 130 kilometrov na uro. Tudi vetrne zaščite je dovolj in integra ohranja stabilnost tudi pri priganjanju na polno. In kar je najlepše, poraba goriva je izredno majhna, manj kot štiri litre na sto kilometrov.

Prednosti skuterja ...

Motoristi se bodo morali navaditi le na položaj sedenja, ki je udoben kot na fotelju z nogami daleč spredaj, in na to, da rokujejo z dvema ročicama zavore. Glede na sistem C-ABS, ki samodejno optimalno razporeja zavorno moč na sprednjo in zadnjo zavoro, bi morda bila dovolj le ena ročica za obe zavori. Bistvo integre je namreč tudi v tem, da je vozniško prijazna, praktična in nezahtevna ter s tem začetnikom v svetu dvokolesnikov ponudi alternativo pri izbiri med resnimi motocikli in skuterji.

Ne spreglejte